0
Superfood

10 ätbara alger/sjögräs/tång: alger i mat & tillbehör (stor guide)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Även om tusentals arter av alger finns, är det endast en handfull som går att äta. I det svenska köket kan alger och tång kännas ovanliga och svårplacerade – men vi behöver bara öppna våra ögon! Vi inspireras idag av matkulturer från flera delar av världen och varför inte även testa de nyttiga och hållbara algerna?

Det första du tänker på när du hör ordet alger kanske är damm-slem eller den grönaktiga saken som samlas på ytan av dåligt skötta pooler (äckligt!). Visste du att det finns flera andra typer av alger som är ätbara och extremt hälsosamma också? Denna typ av mat brukar ibland kallas för ”havets sallad” och i dagens inlägg tänkte jag berätta mer om detta superfood!

Vad är alger, sjögräs och tång?

Först och främst måste vi reda ut vad som är vad i denna undervattensvärld. När vi inte är vana vid att äta denna typ av livsmedel så kan även förvirringar kring dess namn uppstå.

Alger (algae) är ett samlingsnamn för eukaryota organismer som utövar fotosyntes, lever i vatten eller på väldigt fuktiga platser samt inte förökar sig med frön. Alger kan vara allt ifrån encelliga små mikroskopiska organismer till stora tydliga strukturer på flera hundra kilogram.

När man pratar om alger i matlagning så är det ofta olika typer av tång som man syftar på. Tång är också en typ av alg, och brukar benämnas som makroalg (stor alg) till skillnad från de mikroskopiska mikroalgerna (liten alg). Sjögräs är ett slarvigt uttryck som ibland används, men faktum är att människan inte kan äta sjögräs (precis som vi inte kan äta och leva av landväxande gräs).

Är alger och sjögräs samma sak?

Nej! Detta är en vanlig missuppfattning som troligtvis kommer från en slarvig översättning av engelskans ”seaweed”. Sjögräs är inte en typ av alg och alger är inte en typ av sjögräs. Idag benämns ofta olika typer av alg-mat som just sjögräs (exempelvis nori i sushi).

Precis som vanligt landväxande gräs kan människan inte leva av sjögräset. Sjögräs används inte i matlagning (med något enstaka undantag), utan det är alger som vi ofta benämner som ”havets sallad”.

Vad är det för skillnad på tång och alger?

Tång är en typ av alg som går att se med blotta ögat. Det finns många olika sorter som kan vara allt ifrån några centimeter stora till flera hundra kilo. Tång, liksom andra alger, används ofta i matlagning i exempelvis asien.

Till skillnad från växter så har alger inget internt transportsystem eller några rötter för att ta upp näring med. Istället tar algen upp den näring som behövs samt utför fotosyntesen med hela algens ”kropp”, därav att inget transportsystem behövs. Smart va?

Vad är skillnaden på tång, alger och sjögräs?

För att förtydliga skillnaden mellan dessa havslevande organismer så ställer vi upp dem i en tabell:

AlgerOrganismer som utövar fotosyntes i vatten, finns i olika storlekar (makro/ mikro).
TångMakroalger som finns i flera olika arter och sorter. Används ofta av människan i matlagning för näring och/ eller smaksättning.
SjögräsVäxt som lever i vatten. Oätbar för människan. Förväxlas ofta med tång och alger.

Alltså är det olika typer av alger som detta inlägg kommer fokusera på då det är dessa vi främst äter och använder som ”havets sallad”. Dessa innehåller massor av nyttigheter och kan ta vår matlagning till nya nivåer!

Är det nyttigt att äta alger?

Precis som med gröna grönsaker är alger nyttigt att äta. De innehåller ofta många vitaminer och mineraler samtidigt som de är snåla på kolhydrater och fett. Algerna kan ge ett nödvändigt tillskott av nyttigheter i den mat vi äter.

Läs även: Grönsaker lista: Info om 54 olika sorter!

Några exempel på näringsämnen som ofta finns i alger är omega-3, järn, vitamin K, zink, magnesium samt olika typer av B-vitaminer (tom. ibland B12 och folsyra!).

Är alger bra för kroppen?

Alger är bra för kroppen då de innehåller flera nödvändiga näringsämnen så som vitaminer och mineraler. Alger innehåller även fibrer som är bra för magen och tarmen! Den som önskar öka sitt proteinintag kan också göras gott av att tillsätta alger i sin kost – de består nämligen till stor del av just aminosyror/ proteiner.

Alla typer av alger, precis som de flesta grönsaker, är fyllda med olika näringsämnen. Näringsämnena och mineralerna som är typiska för de bladgröna grönsaker vi äter – som järn, jod, magnesium, kalcium, vitamin A och C och folsyra – kan även hittas i alger. Dessa vattenväxter kan stödja hjärt- och tarmhälsa, förebygga cancer och främja allmän god hälsa.

Kan alger vara farligt?

Allt eftersom alger blir ett populärare livsmedel så väcks också misstankar om huruvida de skulle kunna orsaka oss människor skada. Många av världens hav idag är förorenade med exempelvis tungmetaller och arsenik – kan detta finnas i algerna vi äter?

Det har gjorts en stor nordisk rapport på ämnet som visar att det kan finnas exempelvis jod, kadmium och arsenik i varierande grad i alger som människan äter. Dock tog man beslutet att inte avråda, utan istället att mer tid och pengar borde läggas på forskning kring alger och skadliga ämnen för att på sikt få fram tydliga riktlinjer kring vad som är ok och inte.

Många av de algsorter som vi äter idag är dessutom odlade i relativt sterila miljöer och på platser där föroreningarna är mindre än exempelvis i östersjön. Alger är en så pass viktig livsmedelsgrupp för att kunna försörja världens befolkning med mat, så denna fråga är het och kommer sannolikt utredas ytterligare under de kommande åren.

Hur mycket alger per dag?

I dagsläget finns det ingen begränsning kring hur mycket alger man ska/ borde äta per dag. Alger kan användas både som smaksättning och som alternativ till sallad och grönsaker – så ät så mycket du vill och tycker är gott!

Hur smakar alger?

De populära sorterna har ofta en salt, bräckt smak (vilket troligen beror på att de ofta växer i saltvatten); därför hittas alger ofta i rätter så som soppor, sallader och wokrätter. Vissa sorter har även den eftersträvade umami-smaken, som annars kan vara svår att hitta utan att blanda in animaliska livsmedel.

De olika sorterna kan skilja sig något åt när det kommer till smak, så bara för att du inte gillade en sort så betyder det inte att du ska ge upp på att hitta rätt alg för dig!

Vilken typ av alger är bäst?

Alger kan höra till flera olika kategorier – bruna, röda och gröna bland annat. Dessa har olika karaktärer och kan finnas i olika arter. Vilken du tycker är bäst kan du ta reda på genom att prova dig fram!

Det finns olika typer av tester och märkningar som olika alger kan få som bevis på att de inte innehåller exempelvis gifter eller tungmetaller.

Alger är en del av framtidens mat då de är goda, hållbara och näringsrika!

Vilka alger kan man äta?

Det rekommenderas inte att skörda alger själv för konsumtion, eftersom många typer kan vara giftiga. Ät de alger som säljs på restauranger som kan sin sak eller i livsmedelsaffärer. Dessa alger är säkra att äta.

Vill du bli ännu mer insatt i vilka olika sorters alger det finns så rekommenderar jag att du läser på om de olika sorterna. Här nedan delar jag med mig av lite info kring några av de vanligaste algerna som säljs som livsmedel!

Vart kan man köpa alger?

Vissa typer av alger går att hitta i välsorterade stora matbutiker, men då ofta bara en eller kanske två sorter. Asiatiska specialbutiker brukar ha ett större utbud. Om du inte har en asiatisk livsmedelsbutik där du bor så finns de även på nätet. Alger säljs ofta i torkad form, och är därmed lätta att skicka med posten.

Typer av ätbara alger (och deras näringsmässiga fördelar)

Världen av ätbara alger sträcker sig längre än till din lokala sushirestaurang. Kanske har du aldrig ens hört om sorter så som irländsk mossa, wakame och kombu? Dessa vattenväxter är rika på näringsämnen och tros ge en mängd hälsosamma fördelar.

Nori

Nori - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

Vi börjar med en vanlig alg. Även om du tror att du inte känner till nori, så gör du det: det är sushi-omslaget. Nori är det tunna, mörkfärgade sjögräs som är inslaget runt de flesta varianter av sushi-rullar.

Nori är det japanska namnet på en typ av sjögräs från släktet Porphyra som växer vilt, som andra havsgrönsaker, på klippor längs grunda kustlinjer, huvudsakligen i Stilla havet samt i Nordatlanten och Irländska sjön.

Denna marina alg är fortfarande vardagsmat i Japan och införlivas i olika rätter, men används mestadels för att rulla ris och andra ingredienser i den populära japanska maträtten som kallas sushi.

Algerna Nori samlas in och pressas till tunna, krispiga ark. Eftersom det är flagigt och krispigt, äts nori också ofta för sig självt som ett hälsosamt mellanmål. Smakmässigt är detta sjögräs saltigt och beskrivs ofta som gräsigt.

Nori är en ganska mångsidig typ av sjögräs att laga med. Du kan smula det fint som en salt toppning på vilken rätt som helst, eller använda det som ett omslag för sushi-ingredienser. Genom att smula ner nori och kombinera det med sojasås, olja, mirin och risvinäger, får du en syrlig och salt dressing som passar bra för alla sallader.

Nori anses vara en av de mest domesticerade av de asiatiska alg-sorterna. Det har odlats i stor utsträckning i århundraden av japanerna med hjälp av traditionella metoder, idag odlas nori i havet i stor skala.

Irländsk mossa

Irish moss - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

När du tänker på mossa tänker du förmodligen på det levande gröna ämnet som växer på träd och stenar i skogen. Irländsk mossa (eller karragentång) är dock en art av rödalg och är därmed röd till färgen. Som växt liknar den en havsanemon, med långa, spretiga grenar. Irländsk mossa är känd för sina hälsofördelar, eftersom den innehåller mycket karragenan, vilket är ett veganskt gelatinersättningsmedel, eftersom det även fungerar bra som emulgeringsmedel.

Förutom den irländska mossans imponerande, hjärthälsosamma näringsprofil, vilken inkluderar jod, omega-3 fettsyror och olika antioxidanter, är den också fylld med proteiner och fiber. Detta gör Irländsk Mossa till en utmärkt ingrediens för smoothies och hälsosamma mellanmål.

Kombu

Kombu - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

Kombu är en typ av brunalg som används mycket i japansk matlagning, ofta som grund för dashi, en slags buljong. Den innehåller glutaminsyra, vilket ger den en umami-smak. Precis som andra typer av tång, är kombu rik på jod och andra mineraler.

Förutom att vara goda och mångsidiga i matlagning, är dessa vattenlevande växter också mycket näringsrika, vilket gör dem till ett utmärkt tillskott i en hälsosam kost. Oavsett om du vill förbättra din kost eller bara experimentera med nya råvaror, är brunalger definitivt värda att utforska.

Dulse

Dulse - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

Dulse, även känd som Palmaria palmata, är en röd alg som ofta äts i norra Atlanten. Den kan ätas rå, torkad, eller tillagad och används ofta i sallader, soppor och andra rätter. Den har en något kryddig smak och innehåller mycket järn och protein samt viktiga mineraler som jod, kalium, och järn.

I matlagning kan dulse användas i en mängd olika rätter. Det kan stekas och ätas som ett skaldjurssubstitut, blandas i smoothies, soppor och grytor, eller malas till ett pulver och användas som krydda. Det kan också användas i bakning, där det lägger till en unik smak och extra näring till bröd och andra bakverk.

Oavsett vilken typ av tång du väljer att äta, är det viktigt att komma ihåg att det är en kraftfull ingrediens med en distinkt smak. Starta med en liten mängd och öka gradvis för att anpassa dina smaklökar och se hur din kropp och dina smaklökar reagerar.

Wakame

Wakame - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

Även om ordet wakame inte känns bekant är det mycket troligt att du har stött på denna tång tidigare. Om du någonsin har ätit tångsallad, var den förmodligen gjord med strängig, lite krispig wakame. Förutom dess attraktiva textur och syrliga, halvsöta smak, är wakame otroligt näringsrik.

När du köper wakame i butiken kommer det vanligtvis i dehydrerad form och för de flesta recept behöver algen läggas i blöt innan den tillagas vidare. När den är rehydrerad kan den användas strödd över soppa, på egen hand som en sallad, eller i sunomono. Sunomono är en populär japansk sallad som görs med enkla, färska ingredienser; har en salt, syrlig smak; och är näringsrik samtidigt som den förblir enkel att laga.

Mekabu

Mekabu - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

Mekabu är den del av wakameplantan som fäster det vid jordens botten. Det har en spiralformad, stegeformad struktur, vilket gör den mer tät än de långa, strängiga grenarna av wakame.

Mekabu kan säljas både torkad och färsk. Denna klibbiga, strängiga alg används ofta i rätter som soppor, sallader, nudlar och ris. Tången äts också smaksatt som ett tillbehör till andra rätter.

Arame

Arame - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

Arame är en populär tång att inkludera i mat på grund av dess höga näringsvärde och milda sötma. Liksom kombu är arame en typ av tång kännetecknad av långa, bruna strängar som liknar torkad pasta. Denna tång är fullpackad med fiber, kalcium, järn, jod, magnesium och vitamin A, vilket gör den fördelaktig för matsmältnings-, skelett- och immunhälsa.

Att laga mat med arame är ganska enkelt – allt du behöver göra är att blötlägga den och sedan kan den hanteras som andra grönsaker.

Havssallat

Sea lettuce alg - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

Havssallat, Ulva lactuca, ser ut som vanlig sallat: en ljusgrön, bladliknande växt med vågiga kanter. Det är en mycket populär tång som ofta äts torkad och krispig, tillsatt i soppor och sallader.

Färsk havssallat kan vara lite tråkig, men när den har torkats är smaken djärv och koncentrerad, med en bitter ton. Förutom den spännande smaken är den även fylld med både proteiner, fibrer och flera olika vitaminer!

För sallader rekommenderas antingen att blötlägga bladen eller att försöka få tag på dem råa. Torkad kan Ulva lactuca användas i soppor, i pulverform som krydda, eller strös över rätter för en boost av dess goda smak.

Hijiki

Hijiki - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

När den är torr ser Hijiki ut som te eller en liten vaniljstång – lång, tunn och svart till färgen. Smaken är mer nötaktig än havsaktig. Hijiki är också rik på mineraler, framför allt järn och kalcium, liksom kostfiber.

Hijiki är särskilt populärt i det japanska köket, där den kokas mjuk och serveras ofta som ett tillbehör, antingen ensam eller blandad med andra grönsaker, tofu eller ibland fisk. Hijiki kan också användas i soppor, grytor och sallader för en extra textur- och smakboost.
Även om hijiki är hälsosamt och gott är det också viktigt att notera att vissa hälsoorganisationer – inklusive Livsmedelsverket i Storbritannien och Kanada – har varnat för att äta det för ofta på grund av potentiellt höga halter av oorganiskt arsenik.

Umibudo

Umibudo - 10 ätbara, nyttiga och goda alger

Umibudo, vilket översätts till ”havsdruvor”, har ett distinkt utseende som – förbered dig på det här – liknar en klase gröna druvor eller en pärlband. På grund av sin textur är denna havsväxt ofta finns med i ASMR-videor på grund av dess distinkt hörbara crunch.

Smaken av umibudo beskrivs som fräsch, havslik och ganska saltig. Det är vanligt att äta Umibudo som den är, utan att tillaga den. Många väljer att doppar sina havsdruvor i sojasås blandad med wasabi, precis som du skulle göra med sushi. Om du vill sätta ihop ett faktiskt recept är umibudo populär i sallader på grund av dess sälta och crunch. Tången används ofta som topping i rätter eller serveras som ett tillbehör för extra färsk smak och ”textural kontrast.”

Liksom andra tång på vår lista innehåller umibudo många hälsofördelar, eftersom det är rikt på mineraler som järn, kalcium och magnesium.

Sammanfattning ätbara alger

Sammanfattningsvis så är alger (inte sjögräs) ett livsmedel som vi borde bli bättre på att äta även här i norden! Algerna tillför goda smaker, fina färger och intressanta texturer till den mat vi äter.

Alger är även en viktig del i den hållbara livsmedelsproduktionen som kommer bli allt mer avgörande i framtiden. Det finns oerhört många olika sorters alger och tång att testa – vilken blir din favorit?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply