0
Snabbt benbuljong recept
Nyttiga recept, Superfood

Snabbt benbuljong-recept (1h) & bästa pulver-alternativ

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

När du är riktigt kall och frusen är en mugg med benbuljong bland det bästa som finns. Men även när det är varmt är det bra med buljongen. Den är rik på både nyttigheter och smak, och du kan använda den på flera olika sätt. Antingen gör du den själv, det är inte alls så krångligt, eller så köper du färdig.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med meds.se som säljer benbjuljong i pulverform HÄR

Vill du hellre koka din egen? Då ska du spana in mitt snabba benbuljong-recept längre ner:

Är benbuljong nyttigt?

Det är väldigt nyttigt med benbuljong. Du får i dig en rad med viktiga mineraler och aminosyror som inte finns i så många andra livsmedel. Allt från magen till bindväv, nervsystemet och huden mår bra när du dricker benbuljong.

Benbuljong är mycket mer än bara en modefluga. Eller rättare sagt, det är en riktigt bra och nyttig trend.

Vad är benbuljong bra för – lista hälsofördelar

Vad är då benbuljong bra för? Vem kan ha lite extra behov av att inkludera det i sin kosthållning? För det är ju bra för alla, också i förebyggande syfte. Men en del har funnit att det hjälper mot ganska stora problem som de haft. Benbuljong kan vara till nytta med det följande:

  • Tarmfloran. Benbuljong innehåller ganska mycket av aminosyran glycin. Den behövs för matsmältningen, och för att lugna ner dina tarmar. Bland annat binder den vätska, vilket hjälper maten att ta sig igenom tarmarna. Buljongen hjälper också dina tarmar ta till sig vitaminer och mineraler. Glutamin, en av aminosyrorna i benbuljong, förhindrar läckande tarm.
  • Ångest. Här är den huvudsakliga kopplingen mellan tarmarna och hjärnan. Om du mår dåligt i magen så kan det visa sig som psykiska problem, bland annat ångest. Därför kan benbuljong hjälpa din psykiska hälsa. Glycin har också visat sig minska eller sakta ner på produktionen av norepinephrine, eller noradrenalin. Det är ett signalämne som reagerar på stress, och som bland annat gör att ditt hjärta slår snabbare.
  • Huden. Benbuljong innehåller prolin, som också är en aminosyra. Den hjälper kroppen bryta ner proteiner, och gör så att din hud blir mjuk och smidig.
  • Reducerar inflammation. Tillsammans med glycin innehåller benbuljong även andra aminosyror, inklusive arginin. Dessa två är kända för att vara anti-inflammatoriska. Forskning visar att kvinnor som hade höga nivåer av arginin i blodet också hade låga inflammationsmarkörer.
  • Stärker leder och skelett. Benbuljong görs ju av ben från djur, som innehåller de samma ämnen som är bra för människors skelett. Det kan också minska de smärtor du upplever med artros. För benbuljongen innehåller kollagen, kondroitin, kalcium och magnesium.
  • Innehåller viktiga mineraler och vitaminer. Bland annat vitamin A, K-2, zink, järn, mangan och selen. Samt en del Omega-3 och Omega-6. I tillägg har du kalcium, magnesium, kalium, fosfor och spårmineraler.

Hur smakar benbuljong?

Många tror att benbuljong smakar mycket som soppbuljong, men det gör det oftast inte. Soppbuljong ofta är salt och rik på smak, medan benbuljong är mindre salt och mildare.

Hur smakar benbuljong
Ordentligt med kryddning och benbuljong smakar plötsligt som vanlig soppbuljong. Mums!

Även om smaken och konsistensen kan vara lite oangenäm för förstagångsdrickaren är den inte svår att gilla under rätt förutsättningar.

Det är nämligen bra att benbuljongen har en mild smak eftersom det betyder att du kan ändra den efter din önskade smak. Så krydda på och du kommer att ha en helt annan upplevelse!

Benbuljong kollagen

När du kokar egen benbuljong och den börjar svalna så ser du att den stelnar till en geléaktig klump. Det är kollagenet i benen som förvandlas till gelatin.

Kollagen är ett fiberprotein som fungerar lite som klister. Det håller ihop olika sorters kroppsvävnader. Inte bara skelettet, utan även huden och brosket. Mycket av fördelarna med att dricka benbuljong kommer från just kollagenet.

Kalciuminnehåll i benbuljong

En del kallar benbuljong för en multivitamin. Den innehåller så många komponenter som är bra för kroppen, inklusive kalcium.

Det finns andra, mer effektiva sätt att få med sig det dagliga intaget av kalcium, till exempel mjölk. Men när du ser på helheten så är benbuljong ett bra val. Det är framför allt benmärgen som ger dig kalcium så se till att inkludera den i koket.

Vilken benbuljong är bäst?

Så gott som alla djur kan användas till att koka benbuljong, även om kyckling och nötkött hör till de mest populära. En del har att göra med smaken.

Fårbuljong är nyttig, men kan vara något stark i smaken. Likaså griskött ger en speciell smak. Men det är ju helt upp till dig vad du tycker om. Och vad du blandar med i koket.

Du kan smaksätta benbuljong med en hel del med örter och grönsaker, för en smakrikare buljong. Det går också att blanda buljongen med olika smaksättningar när den är färdig.

Varför ska man dricka benbuljong?

Det är själva processen med kokning som drar ut de allra största fördelarna med märgbenen. Kollagen, glycin, glutamin och flera av de andra ämnena som släpps ut efter ett långkok är alla läkande i sin natur.

Många upplever att de kommer till rätta med artros och andra inflammatoriska smärtor när de dricker benbuljong varje dag. Andra märker skillnad på huden, att den blir mjukare och mer elastisk. Immunförsvaret blir starkare, vilket har ett inflytande på allergier och astma.

För att inte glömma att matsmältningen och magen fungerar bättre.

Benbuljong fördelar:

  • Hjälper vid inflammatoriska problem
  • Minskar smärta i kroppen
  • Förbättrar matsmältningen
  • Har positiv inverkan på allergier & överkänslighet
  • Ger bättre syn
  • Underlättar vid astma
  • Förbättrar hudproblem

När ska man dricka benbuljong?

Du kan dricka din benbuljong när som helst. Den kan användas på flera sätt och vis. Dels kan du dricka den som den är, rykande het i en mugg. Det värmer gott och är också fyllande. Men det går alldeles utmärkt att använda buljongen som en bas för matlagning, både soppor och grytor blir mycket godare med benbuljong. Eller så blandar du i pulvret i dina smoothies.

Benbuljong vid fasta

Benbuljong är bra vid fasta eftersom du får i dig den näring du behöver utan så många kalorier. Det fungerar bra för alla sorters fasta. Du stillar hungern utan att matsmältning och blodsocker påverkas negativt.

Det är populärt att fasta. Antingen så avstår du från fast föda i flera dagar, eller så kör du med så kallad periodisk fasta. Dagar då du äter normalt varvas med dagar då du äter lite mindre. Eller kanske äter du bara vissa timmar om dygnet.

Hur mycket benbuljong ska man dricka per dag?

Benbuljongen är väldigt koncentrerad. Det räcker med en kopp buljong om dagen för att du ska känna skillnad. Alla nyttigheter har kokats ur benen och köttbitarna, och finns nu i buljongen. Så du behöver inte dricka så mycket för att dra nytta av allt det goda.

Om du inte tycker om att dricka buljong är det enkelt att blanda ut den med maten.

Hur dricker man benbuljong?

Det är gott att bara dricka buljongen som den är, varm i en kopp. Men du kan späda ut buljongen med mer hett vatten om du tycker smaken är för stark.

Du kan även krydda med lite salt eller örter, det gör alltid jag. Jag tycker att Biofood grönsaksbuljong gifter sig väldigt väl med benbuljong.

Andra föredrar att använda den i soppor och grytor. Du måste inte dricka den dagliga mängden i ett svep, utan det går bra att dela upp den under dagens lopp.

Vart kan man köpa märgben?

Du brukar kunna hitta märgben i saluhallar eller välsorterade livsmedelsbutiker. Om du bor i närheten av en gård som säljer kött kan det vara ett bra alternativ.

I södra Sverige har du till exempel Gröna gårdar, som både har butiker och levererar hem till dörren i hela Sverige. Men även Willys har frysta märgben till salu, och där kan du handla både på nätet och i butiken.

Om du vill göra kycklingbuljong kan det vara enklast att köpa en hel kyckling/höna alternativt klubbor och göra ett långkok. Det är alltid gott med lite kött på benen när du kokar buljong, så det är en ganska bra idé även för annat kött.

Du kan även använda skrovet av en grillad eller kokt kyckling. På det viset går ju ingenting till spillo.

Koka egen benbuljong

Det är inte svårt att koka sin egen benbuljong, men det tar naturligtvis tid. För bästa resultat bör du koka benen i flera timmar, en del säger upp till 12 timmar.

Jag använder en elektriskt tryckkokare som heter Crockpot Turbo express, som förkortar koktiden avsevärt.

Ibland kan det också vara svårt att få tag på bra märgben, för du vill ju helst ha djur som är uppfödda på ekologiskt sätt. Men om du har ben och gott om tid så är det bara att sätta i gång.

Benbuljong recept

Det fina med benbuljong är att du kan ha i lite av varje. Basen är att du kokar ben/skrov/benmärg eller soppben i rikligt med vatten.

Men resten är upp till dig. Du kan lägga i rester av både sås och grönsaker.

Ett tips är att spara morotsskal, tomatbitar och annat du skär bort när du lagar mat i frysen. Lägg dem sedan tillsammans med köttbenen i grytan för en riktigt smakrik buljong.

Följ gärna denna bas för benbuljong recept:

  • Ingredienser:
  • 4 märgben med led
  • 3 stjälkar selleri
  • 3 morötter
  • 1 fänkål
  • 2 lagerblad
  • 3 gula lökar
  • 1 msk pepparkorn
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • vatten och salt

Gör så här:

  • Lägg märgbenen i en gryta och täck med vatten, de ska ligga tätt tillsammans. Vattnet ska vara ungefär 3 centimeter över benen.
  • Tillsätt äppelcidervinäger och låt det gärna stå någon timme.
  • Koka upp vattnet och skumma av det som samlas på ytan.
  • Nu ska buljongen bara sjuda. Låt den stå i 12–48 timmar, fyll på med vatten om det behövs.
  • När det återstår 2 timmar av koktiden lägger du i grönsakerna, pepparkornen och saltet.
  • Låt gärna grytan stå och svalna över natten.
  • Sila bort köttbenen och grönsakerna. Buljongen är färdig.
  • Ställ in den färdiga buljongen i kylen. Då samlas fettet på ytan, och du kan lyfta bort det som ett lock. Fettet är bra till att steka mat, och kan förvaras i kylen.

Kyckling behöver inte koka lika länge som nötkött. Det räcker med en 4–6 timmar för att få en fin buljong. Du kan pröva på att koka benen lite kortare tid, det borde ge en tjock och fin buljong. Men mycket mindre än 4-6 timmar brukar inte fungera så bra. Om du inte, som jag, använder Crockpot Turbo express.

Om du vill kan du också rosta köttbenen innan du lägger dem i grytan. Det ger en lite annorlunda smak.

En del blandar olika köttsorter, pröva dig fram till en buljong som du tycker om.

Benbuljong crock pot turbo express recept

Principen är den samma som när du kokar på spisen, benen får koka i vatten tillsammans med grönsaker och kryddor. Den stora skillnaden är att det tar bara drygt 1 timme med Crockpot Turbo express!

Pröva gärna mitt snabba benbuljong recept:

  • Benet av en kyckling eller nötköttsben
  • 1/2 tsk svartpeppar eller efter smak
  • 1 gul lök med skal delad i fjärdedelar, sedan hackad på mitten
  • 1 rödlök med skal delad i fjärdedelar, sedan hackad på mitten
  • 3 morötter hackade i 4-5 cm bitar
  • 1 knippe bladselleri med bladen kvar, hackad
  • 1 knippe hackad färsk rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 6-7 vitlöksklyftor skalade och krossade
  • Saften från 1 citron
  • 2-3 liter vatten

Gör så här:

  1. Ha i allt i din Crockpot Turbo express. Täck alla ingredienser med vatten till den övre fyllningslinjen
  2. Sätt på locket och lås det.
  3. Ställ ångutsläppsventilen på stängd.
  4. Välj knappen meat och ställ in tiden på 60 minuter. Tryck på Start/Stopp-knappen.
  5. När du hör ett pip som signalerar att tillagningstiden är klar, låt maskinen släppa trycket helt.
  6. När allt tryck har släppts öppnar du locket och silar de fasta delarna från buljongen genom en metallsil eller genom en ostduk i ett durkslag.
  7. Förvaras i burkar i 3-4 dagar i kylen, eller i frysen i upp till 1 år.

Kan man köpa benbuljong?

köpa benbuljong

Ja, om du inte har lust att koka buljong själv kan du alltid köpa färdig. Ibland kan det vara svårt att få tag på samma kvalitet på märgben, så det är faktiskt ett väldigt bra alternativ.

Du kan köpa benbuljong som kosttillskott. Märgben från nötkreatur kokas länge, och spraytorkas sedan till ett proteinpulver.

Det viktiga är att det kommer från bra djur och inte har några tillsatser. Många tycker det är skönt att bara kunna blanda ner lite pulver i sin mat, för att tillgodogöra sig benbuljongens alla fördelar.

Jag varvar egen buljong med köpt. Ibland hinner eller orkar man inte koka egen och då är det bra att det finns färdig pulverbuljong.

Benbuljong pulver

Jag kan rekommendera Real broth från Nyttoteket

Benbuljong pulver

Jag brukar använda den neutrala och blanda med Biofood grönsaksbuljong alternativt savory spices och där även lägga till lite av grönsaksbuljongen.

Benbuljong smak

Chokladbuljongen har jag inte provat. Jag har ännu inte vågat för jag älskar ju choklad och jag är rädd för kombinationen. Men jag ska prova den och kommer att uppdatera inlägget när jag gjort det.

Hur länge håller benbuljong?

Färdigkokt benbuljong håller sig upp till en vecka i kylskåpet, men är bäst inom 4 dagar. Om du fryser den har du sex månader till ett år på dig att använda buljongen.

Med tanke på att det är en del arbete med att koka benbuljong så gör många en stor sats när de ändå håller på. Den kan med fördel frysas ner.

Lägg den i burkar som är lagom för ett par dagars bruk. Alternativt kan du frysa ner buljongen i ett istärningsfack, och ta fram en kub när du behöver den. Både smak och näring är väldigt koncentrerad, så du behöver inte så stora mängder.

Köper du benbuljong i pulverform från meds.se så behöver du inte oroa dig för hållbarhet eftersom pulvret håller otroligt länge

KÖP BULJONGPULVER HÄR

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply