0
Träningstillbehör

SUP bräda bäst i test: Mina favoriter av SUP brädor (2023)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

SUP, eller Stand Up Paddleboard är något som blivit otroligt populärt under den senaste tiden. Det vattenbaserade transportsättet är ett kul sätt att ta sig fram på, umgås och motionera.

Är du sugen på att testa SUP eller rent av köpa dig en egen SUP bräda så har du kommit helt rätt! Dagens inlägg kommer handla om just SUP!

Vad är en SUP bräda?

En SUP bräda är som en paddelbräda (tänk surfbräda fast större och stabilare) som man kan stå upp på. Istället för att surfa bland stora vågor så står man upp och tar sig fram med hjälp av en paddel.

Läs även: Brazilian bikini – Mina favoriter bland brasiliansk bikini 2023

SUP kan antingen vara uppblåsbar eller hård i något material så som plast, glasfiber eller trä.

Köpa SUP bräda

Vilken SUP bräda som passar dig bäst beror lite på hur mycket du tänker använda din bräda och till vad. Det finns några saker som är bra att fundera över:

 • Uppblåsbar eller hård? De uppblåsbara är ofta billigast och lättast att transportera, men samtidigt något mer ostabila och har kortare hållbarhet än de hårda.
 • Budget? Om du bara vill testa SUP för att se om det är något för dig eller inte så kanske man inte vill lägga ut jättemycket pengar på en gång. Alternativt är du erfaren SUPare och vill satsa på din bräda.
 • Vad ska du använda din bräda till? Vill du kunna ta med dig din SUP på resa och äventyr så är en uppblåsbar bäst då de tar upp minst plats. Om du istället vill ha en stabil trotjänare i båthuset vid stugan så kanske en större hård bräda passar bättre.
 • Tillbehör? Det är inte bara själva brädan du behöver. Flytväst, paddel, pump och våtdräkt är några saker som kan behövas köpas till.

Uppblåsbar SUP

SUP brädor kan vara antingen fasta/ hårda eller uppblåsbara. De uppblåsbara pumpas upp med en pump (antingen manuell eller elektrisk) och blir väldigt hårda och stabila när de är fyllda med luft.

uppblåsbar SUP online
Uppblåsbara SUP brädor är lätta att hitta både i butik och online idag

En uppblåsbar SUP bräda är många gånger det bästa valet. Den är lätt att ta med sig till olika vattendrag, relativt billig och dessutom finns det många uppblåsbara SUP brädor av bra kvalité idag.

Bästa SUP brädan

Om du nu vill köpa en SUP bräda så tänkte jag dela med mig av några tips på prisvärda SUP brädor i hög kvalité. Alla finns att köpa online vilket innebär smidig leverans hem eller exempelvis till sommarstugan.

Längre ner tipsar jag dessutom om några av de bästa tillbehören som finns på marknaden just nu!

Aqua Marina SUP

stand up paddleboard från aqua marina sup
Aqua Marina SUP flera modeller hittar du HÄR

Aqua Marina är en populär tillverkare av uppblåsbara SUP. De finns i lite olika prisklasser, den billigaste just nu är den gröna ovan som heter Breeze.

Alla brädor väger runt 8 kg och kommer med de tillbehör du behöver så som bärryggsäck, pump, avtagbar fena, aluminiumpaddel och avtagbar fångrem. De finns i olika färger och även för olika åldrar.

Jobe SUP

jobe outdoorexperten SUP paddelbräda
Yobe Yarra SUP HÄR

Jobes SUP bräda Yarra är ett utmärkt val för nybörjaren. Brädan är stor och stabil och kan passa alla i familjen. Brädan tål upp till 140kg i vikt vilket innebär att den klarar av två mindre personer eller en större och en hel del last (perfekt för längre SUP-äventyr)!

Denna bräda har även hela 3 års garanti! Brädan är tillverkad med värmebehandlade sömmar som håller mycket bättre än traditionella ihoplimmade. Alla tillbehör ingår och brädan är stabil och redo att användas redan efter köpet!

Kona SUP

kona stand up paddleboard outdoorexperten
Kona Core 10.8 HÄR / Kona Core 12.6 HÄR

Märket Kona Sports har två modeller av sin bräda Core, 10.8 syns till vänster och 12.6 syns till höger.

Den bredare brädan är en bra allroundbräda som fungerar i alla väder och även på längre turer. Den smalare brädan glider fint i vattnet när du håller dig nära strand och är en bra bräda att ha med som aktivitet till stranden under fina dagar.

Båda är uppblåsbara och väger runt 8-9 kg. Ryggsäck, pump, fena, fångrem och paddel ingår.

XQ max SUP

prisvärd billig sup stand up paddleboard
Prisvärda SUPar HÄR

Söker du efter en billig SUP för att testa på hur det känns att glida fram på vattnet så vill jag rekommendera XQ Max SUP. Brädorna börjar på 1999 kr och kommer i paket där alla tillbehör ingår.

Trots sitt låga pris så får man mycket SUP för pengarna. Brädorna är uppblåsbara, väger ca. 9 kg och tål en maxlast på 100 kg. Pump, fena, bäranordning och paddel ingår så du kan ut och testa SUP direkt!

SUP paket

paket med allt man behöver för sup
Bra paket för SUP nybörjaren hittar du HÄR

Om man vill testa på SUP så är det smidigast att köpa allt i ett och samma paket. Då ingår brädan, pump, paddel, säkerhetslina och bäranordning. Allt för att du på ett smidigt sätt ska kunna komma igång med SUP.

SUP barn

Självklart ska barnen också få paddla SUP! Faktum är att de flesta barn älskar SUP då de redan har bra balans och gillar äventyr.

stand up paddleboard barn ungdom
Aqua Marina Vibrant kids SUP HÄR

Denna SUP är kortare och något smalare än vanliga fullstora SUP. Det gör den mer lättmanövrerad och roligare att använda för en yngre paddlare. Brädan klarar barn upp till 60 kg och de medföljande tillbehören är också anpassade för barn.

Se till att barn bär flytväst under alla SUP-turer (även nära land) oavsett om de kan simma eller inte.

SUP rea

Just nu har Outnorth REA på många av sina SUP-modeller! Kika in det HÄR.

SUP tillbehör

Om du vill uppgradera din SUP eller helt enkelt behöver något nytt tillbehör så har du tur – det finns många SUP tillbehör att köpa online!

SUP paddel

Det finns många anledningar till att man vill uppdatera sin paddel. Kanske har din gått sönder, eller så är den inte justerbar för att passa din kropp och ditt paddelsätt.

olika typer av paddlar för SUP
Aluminiumpaddel HÄR / Glasfiberpaddel HÄR / Kolfiberpaddel HÄR

Aqua Marina har mängder av olika paddlar som är anpassade för just SUP. De har allt ifrån billigare paddlar i aluminium till extrema lättviktspaddlar i supermaterialet kolfiber. Paddlarna är justerbara och passar perfekt till SUP.

SUP pump

Det är viktigt att ha en bra och effektiv pump till sin SUP för att snabbt kunna komma i vattnet med sin bräda. Välj gärna en dubbelverkande pump som är mer effektiv.

bra pump för SUP snabb pump
Dubbelverkande pump för SUP HÄR

Snabb, dubbelverkande pump som är perfekt för att blåsa upp uppblåsbara SUPar med. Pumpen har pedaler du kan stå på medan du pumpar för optimal ställning. Bra pris dessutom!

Elektrisk pump SUP

Om du inte vill eller orkar pumpa upp din SUP för hand så finns det såklart också elektriska pumpar. Dessa är snabbare och bekvämare att använda och ger dig mer tid i vattnet med din SUP!

eldriven SUP pump luftpump
Smidig 12V luftpump för SUP HÄR

Denna smidiga elektriska pump som är framtagen för just SUPar är perfekt att ha med sig om man vill blåsa upp något fort. Pumpen drivs av 12V och kan lätt kopplas in i bilen eller båtens cigarettuttag. Har även en sugfunktion som gör det lätt att sedan tömma brädan igen.

Kommer med flera olika munstycken så kan även användas till badbollar, uppblåsbara småbåtar och andra vattenleksaker.

SUP kärra / vagn

Om du har en fast/ hård SUP så kan det vara bra att ha en kärra att dra den på för att lättare transportera den till vattnet. En SUP vagn är densamma som den som används för kajaker.

vagn att skjutsa dra sup bräda på
Kärra för SUP och kajak HÄR

Med denna lilla smidiga kärra blir det lätt att transportera sin SUP, även över ojämn mark. SUPen kan antingen placeras direkt på eller surras fast med spännband.

Våtdräkt SUP

Om du vill paddla i hårdare miljöer eller kyligare vatten så kan en våtdräkt hjälpa dig. Den skyddar även mot solen så du slipper bli bränd över hela kroppen om du är mitt ute på vattnet i stekande sol.

våtdräkt SUP snygg våtdräkt korta ben
Våtdräkter för dam, herr och barn hittar du HÄR

Det finns mängder av snygga våtdräkter att välja mellan idag. Kanske kan en med korta ärmar och ben passa bäst under riktigt varma dagar?

Flytväst SUP

Barn ska alltid ha flytväst under sina SUP-turer, och gärna också vuxna. Det gäller särskilt om du paddlar långt från land. Du vet aldrig hur strömt vattnet är och en olycka kan hända fort – då är man glad om man har en flytväst på sig.

bra flytväst herr dam barn
Flytvästar för alla åldrar finns HÄR

Det är otroligt viktigt att man hittar en flytväst som passar väl och som är anpassad efter sin egna vikt. En dåligt anpassad flytväst kan snarare förvärra en situation.

Tänk på att välja en flytväst som ger dig eller barnet möjlighet till rörelse när ni ska paddla SUP. Annars är risken stor att flytvästen blir liggandes kvar på land om den är jobbig att paddla med. Denna från Helly Hansen är särskilt utformad för att ge bra rörlighet.

Säkerhetslina SUP

En säkerhetslina gör att du slipper tappa bort din SUP på havet eller i sjön. Den fäster dig vid brädan på ett säkert sätt. Du kommer vara glad att du hade den om du hoppat eller ramlat i vattnet – det är inte lätt att själv simma ikapp en SUP som fastnat i en ström!

säkerhetssnöre för sup vattensport
Säkerhetslina för SUP HÄR

Denna säkerhetslina från Aqua Marina har en spiralsladd som drar ihop sig till precis rätt längd för tillfället. Detta innebär att den aldrig hänger ivägen! Smart va?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jenny juli 12, 2022 at 9:55 e m

  Tack för informativ post. Vilka hårda SUP-brädor rekommenderar du?

  • Reply Fitnessfia juli 13, 2022 at 4:41 f m

   Hej Jenny!

   Jag har tyvärr inte hunnit prova en hård SUP-bräda. Berätta gärna mer om du kommer att testa en.

   Med vänlig hälsning,
   Fitnessfia

  Leave a Reply