0
bygga eget hemmagym - tips ideer och inspiration
Träningstillbehör

Hemmagym inspiration – massor med fina exempel!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Att ha ett eget gym hemma är något som många drömmer om, inklusive jag själv. Att när som helst kunna gå och köra sitt träningspass oberoende av tid på dygnet, bussavgångar och gymkort. Ett hemmagym är en dröm som går att förverkliga bara man har plats, pengar och lite inspiration!

Under tiden jag själv går och längtar efter mitt eget hemmagym, samlar jag på mig massor med inspiration. Det är just denna inspiration och tips kring att bygga ett eget hemmagym som jag tänkte dela med mig av idag.

Bygga hemmagym

Vi tar och rivstartar detta inspirationsinlägg med just lite inspiration! Här kommer ett gäng inspirerande före och efter bilder på snygga hemmagym:

Bygga hemmagym i garage

hemmagym i garage före och efter
Bildkälla: Terese Alvén

Någon som gjort ett riktigt snyggt hemmagym i ett garage är grymma Terese! Här har man använt en tidigare oanvänd yta till något verkligen användbart. Med ett mjukt draperi och en renovering av väggar och golv är garagekänslan som bortblåst.

Terese gick hastigt bort i äggstockscancer, men hennes blogg finns kvar för att hedra henne.

Bygga hemmagym i källare

hemmagym i källare före och efter
Bildkälla: Carrie på Lovelyetc

Carrie visar här hur man lätt kan göra om en stökig källare till ett modernt gym. Dessutom har hon gjort denna förvandlig med endast 100 dollar – wow säger jag! Istället för att tränga ihop träningsredskapen bland lådor på lådor av gamla fotoalbum och juldekorationer så är det skönt att kunna skapa ett helt eget rum åt just träningen.

Inreda hemmagym

Att planera och samla idéer till en renovering är kanske det allra roligaste steget. Ett gym behöver inte vara kalt och tråkigt utan kan bli en motiverande plats för dig/ er att träna och umgås på (eller bara en plats där man kan få vara helt själv).

Litet hemmagym

litet hemmagym liten yta
Bildkälla: Pinterest

Det är inte alla som har stora ljusa rum att avvara för ett hemmagym – men det behöver man inte heller ha! Även små rum och mindre ytor kan skapa bra förutsättningar för träning.

Snyggt hemmagym

snyggt hemmagym växter träning
Bildkälla: Wildfirebreakingfree

Ett hemmagym behöver inte vara mörkt och instängt som i en grotta, utan det kan lika väl vara en ljus och trevlig plats! Här har Lisa Medina skapat ljus med ljusa väggar och trädetaljer så som den stora smarta förvaringstavlan. Växter är en bra detalj att ha i hemmagymmet för lite extra syre!

Enkelt hemmagym

enkelt hemmagym i garage crossfit
Bildkälla: u/peterreis

Om du inte är så mycket för växter och pynt utan bara vill ha ett gym som rymmer träningsutrustning och inget annat så finns det självklart inspiration för dig med! Detta enkla gym är stilrent och utan distraktioner.

Stort hemmagym

stort hemmagym med hantlar och bänk
Bildkälla: Sunnycirclestudio

Om du har mycket plats att bygga ditt hemmagym på så har du verkligen tur! Då kan du skapa öppna ytor som är perfekta för rörelse och samtidigt också kunna få in saker så som förvaring och dekoration i rummet. Ett riktigt drömgym alltiså!

Hur stor yta för hemmagym?

Hur mycket yta som behövs för ett hemmagym är lite beroende på vilken träning du vill få plats med. Om du bara vill ha en spegel och enklare hantlar + gummiband så räcker 3-4 kvadratmeter gott och väl.

Vill du få plats med ställning för skivstång, bänk och konditionsutrustning behöver du mer plats. Då pratar vi rum större än 8 kvadratmeter.

Exempelvis ett garage för en eller två bilar, alternativt ett källarrum är perfekt för ett hemmagym. Om du bara har ett litet utrymme att använda så är självklart det också okej – du får jobba med det du har!

Hur mycket kostar ett hemmagym?

Vad kostar det att bygga hemmagym? Självklart beror det på vilken mängd renovering du behöver göra samt vilken utrustning du vill köpa, men en bra riktlinje är 10.000 – 30.000 kr för ett enkelt hemmagym.

Självklart går det att komma lite billigare undan om du redan har mycket av utrustningen eller om du har turen att fynda utrustning second hand. Just konditionsmaskiner så som löpband och crosstrainers är ofta lätta att hitta på Blocket och Facebook Marketplace – där går det att spara en slant!

Vad behövs för ett bra hemmagym?

I ett bra hemmagym behövs den utrustning som du använder mest. Det är svårt att få plats med lika många olika maskiner och bänkar i ett hemmagym som på ett vanligt gym, så där måste man tänka smart.

Istället för att satsa på en maskin som endast tränar en muskelgrupp så är fria vikter mycket mer mångsidiga i relation till den plats de tar. Med hantlar och en skivstång kan du träna i princip hela kroppen. Samtidigt är det också viktigt att få in någon form av konditionsträning i hemmagymmet – oavsett om det är ett löpband eller en stor öppen yta som du kan dansa omkring på.

Golv hemmagym

Innan du börjar placera vikter i ditt hemmagym så måste grunden vara klar – alltså golvet!

golv för hemmagym pusselgolv

Pusselgolv för gym HÄR

Ett golv i ett gym måste tåla mycket, allt ifrån bänkar till vikter som tappas på golvet. Av denna anledning brukar man ha golv av gummimatta i gym, vilket också är bekvämare att stå på än ex. ett kalt betonggolv.

I ett hemmagym är det smidigast att täcka golvet med såkallade pusselmattor. De ligger på plats och skyddar golvet under – men jag rekommenderar ändå att golvet under inte ska vara ömtåligt. Mattorna finns i olika tjocklekar.

Tjocklek golv hemmagym

tjocklek på golv i gym
Tunga vikter kräver golv som klarar mycket.

På de platser i hemmagymmet där du bara kommer stå/ sitta/ gå så behövs bara en tunnare matta på ca. 10 mm. Där du kommer placera vikter och kanske till och med släppa ner skivstången i marken krävs ett betydligt tjockare golv på minst ca. 30 mm. Du kan välja att antingen lägga tjockt golv i hela hemmagymmet eller att bara bygga som en plattform runt skivstången med tjockt golv.

Golven idag är så pass bra att även fast de är i gummi så sviktar de inte när du gör tunga övningar så som ex. benböj. Är du extra noga med att underlaget du står på ska vara hårt så kan du bygga in en hård platta med tjockt golv runt omkring.

Träningsredskap hemmagym

Nu är det dags att kika på de olika träningsredskapen som finns att köpa till sitt hemmagym.

Hemmagym paket

Att kunna köpa ett paket med redskap känns som en smidig lösning. Då är paketet redan färdigt och du får ett bra basutbud av redskap att sedan bygga vidare på.

paket med hemmagym utrustning

Styrketräning paket hemmagym HÄR

Här är ett paket för dig som gillar styrketräning. I paketet ingår ställning, bänk, skivstång, bumper-vikter, skivstångslås, hållare för stången, kettlebell, olympiska ringar och en viktboll.

Med detta paket kan du träna många olika sorters styrka och du får ett brett spann av vikter som du kan utvecklas med.

stort paket för hemmagym bänk skivstång hantlar

Hemmagym paket HÄR

Även detta paket är ett perfekt startpaket för hemmagymmet. Paketet har allt du behöver för att träna hela kroppen. Några av de saker som ingår är bänk, ställning, svivstång, viktplattor, hantlar och kettlebells. Prisvärt!

Köpa lösa delar

Om du hellre vill köpa lösa delar än att köpa ett färdigt paket så går självklart det också! Då har du större frihet i att själv välja vilka vikter du behöver och vilken utrustning du kommer använda.

Multigym för hemmagym

Med ett multigym kan man göra många olika övningar med en och samma maskin. Multigymmen kommer i olika utföranden med olika egenskaper.

mutigym enkelt budget

Multigym HÄR

Det första multigymmet jag tänkte visa är ett perfekt budget-multigym! Med detta gym från Gymstick kan du göra många olika övningar så som latsdrag, bröstpress och bicepcurl. Viktpaketet till detta gym är på 70 kg.

stort multigym med benpress benträning

Multigym med benpress HÄR

Om du vill ha ett extra stort multigym med möjlighet till mer benträning så är detta gym från Master Fitness kanske en bättre matchning mot dina behov! Här är gymmet uppdelat i två delar och förutom den klassiska multigymsdelen så får du också en benpress med. Viktpaketet till detta gym är på 90 kg.

Bänkpress

Med en bänkpress kan du träna både armar och bröst. En bänkpress ses ofta som en ”måste ha” sak i ett hemmagym.

bänkpress för hemmagym

Bänkpress HÄR

Detta stilrena paket innehåller allt du behöver för att köra bänkpress hemma! Ställning, viktskivor, skivstång och bänk ingår. Ställningen har krokar för skivstången och säkerhetsarmar som du kan använda ifall vikten skulle bli för mycket.

bänkpress paket för hemmagym gym

Bänkpress paket HÄR

Nästa paket är också perfekt för dig som vill träna bänkpress samt andra övningar med skivstång hemma själv. Paketet innehåller skivstång, bänk, ställning och gummerade viktplattor som är lite snällare mot golvet och ljudnivån i gymmet. Total vikt för viktplattorna är 135 kg.

Skivstång

Skivstänger finns i flera olika varianter. Jag skulle rekommendera dig att välja en som är utformad efter internationella mått. Då får du en skivstång som passar med många olika viktplattor och som du kan utvecklas med.

skivstång hemmagym internationell olympisk

Skivstång Star Nutrition HÄR / Skivstång Eleiko HÄR / Skivstång Master Fitness HÄR

En internationell skivstång eller en olympisk skivstång är 220 cm lång, väger 20 kg och har en änddiameter på 50 mm. Det är denna typ av stång som används vid tävling och mästerskap. Du kan antingen använda skivstången med eller utan viktplattor beroende på din träningsnivå.

Det finns även lättare skivstänger – såkallade skolstänger. Dessa kan vara ett alternativ för dig som inte orkar med en vanlig skivstång.

Power rack

Ett power rack är en ställning som du använder vid träning med skivstång och gumminband.

power rack ställning hemmagym

Helt powerrack HÄR / Halvt powerrack HÄR

Power racks kan antingen vara hela eller halva. Det till vänster på bilden ovan är ett helt power rack som är stabilt och som har säkerhetsstänger i sig. Ställningen har även fästen för gummiband för resistensträning och handtag för både pull ups och dips.

Ställningen till höger på bilden ovan är ett halvt power rack. Det tar lite mindre plats men har fortfarande säkerhetsstänger för skivstången och ställbara hållare för skivstången. Detta rack har även hängare för viktplattor samt handtag för pull ups.

Bänk för hemmagym

En bänk är ett måste i hemmagymmet! Med den kan man träna allt ifrån armar till ben.

bänk att ha i hemmagym ställbar och fast

Ställbar bänk HÄR / Träningsbänk HÄR

Träningsbänkar finns både som ställbara och som fasta. Om du vet att du endast ska använda din bänk till ex. bänkpress så kan du välja en fast, men om du även vill kunna göra ex. axelpress med hantlar så är en ställbar bänk ett bättre alternativ.

Hantlar

Förutom skivstången så är kanske hantlarna ett av de allra mest använda redskapen för styrketräning. Med dem går det att träna stora delar av kroppen.

hantlar för hemmagym ställbara

Hantelset med olika vikter HÄR / Ställbart hantelset HÄR

Hantlar till ett hemmagym ska helst vara ställbara då det för det första är billigare och då det för det andra tar mycket mindre plats.

Det finns två typer av ställbara hantlar, vanliga klassiska hantlar där du skruvar av stoppen och kan justera vikten, samt den modernare sorten där du byter mellan olika vikter på ett smidigare sätt. Vilken variant du väljer beror på din budget och smak.

Vill du läsa mer om hantlar och få tips på billiga hantlar så har jag ett helt inlägg om det här.

Hemmagym utomhus

Om du inte har platts att bygga ett gym inomhus så är även utegym en bra idé!

utegym lekställning hemmagym ute
Bildkälla: Karin Axelsson

Här ovan ser vi ett bra exempel på ett utegym som de flesta har plats med på tomten! Ett utegym behöver inte mycket mer än en ställning och plats för olika typer av rörelse. Karin som gjort detta utegym har bland annat en kabelmaskin, plats för trx band och mängder av ställen att göra pull ups på!

bygga hemmagym utomhus själv
Bildkälla: Iron Couture

Ett hemmagym utomhus kan också se ut såhär! Med en ställning likt den vi brukade hänga knäveck i som små och en plattform med gummimatta kan man lätt flytta träningen utomhus under sommaren. Bäst är det om du kan ha ditt utomhusgym nära den plats där du förvarar utrustningen. Detta för att göra startsträckan till träningen så kort som möjligt.

Litet hemmagym lägenhet eller små ytor

Även om du inte har ett helt rum eller en plats utomhus att avvara för ett hemmagym så kan du ändå ha ordning på dina träningsprylar!

mini hemmagym rullvagn förvaring för träningssaker
Bildkälla: Kylieminteriors

En enkel rullvagn från IKEA kan lätt bli en bra träningsstation. På en sådan får du plats med ställbara hantlar, gummiband och kanske någon kettlebell. Extra bra att den är rullbar vilket gör att du lätt kan rulla den dit du vill träna. Dessutom kan du lätt rulla in den i ex. en garderob om du inte vill ha den ståendes framme hela tiden.

hemmagym på väggen verktygstavla för förvaring
Bildkälla: Lela Burris

Du kan till och med skapa ett hemmagym även om golvytan är begränsad – slå upp det på väggen istället! Med en håltavla eller verktygstavla kan du skapa smart förvaring för dina träningsredskap. Yogamattan, gummiband, foam rollers och lättare hantlar kan enkelt hängas på väggen.

Mer hemmagym inspiration

Titta gärna på min vän Sandra Fribergs vlogg när hon bygger hemmagym:

https://youtu.be/nNb6G8QKDAs

Sammanfattning hemmagym

Nu vet vi att det är möjligt att skapa ett hemmagym även med begränsad plats. Oavsett hur stor yta du har att jobba med så har du förhoppningsvis fått några tips och idéer på hur ditt framtida gym ska se ut!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply