0
Perfektionism, sluta vara perfektionist och bota perfektionism
Hälsa

Sluta vara perfektionist – ge upp din perfektionism och bli fri!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag har börjat jobba på min perfektionism, ett litet steg i taget. Jag har lärt mig att känna igen skillnaden mellan perfektionism och att uppnå mina mål på ett hälsosamt sätt. För att sluta vara en perfektionist har jag behövt konfronteras med mina rädslor och ändra hur jag ser på mig själv. Under processen har jag har lärt mig tre viktiga saker om perfektionism som jag gärna delar med mig av.

1. Perfektionism hindrar dig från att bli fri

Perfektionism handlar inte om att uppnå saker hälsosamt och att växa. Att vara perfektionist är att tro att om vi lever perfekt, ser perfekta ut och beter oss perfekt så kommer vi att slippa vi kritik, risken att bli förlöjligade, inte bli dömda och därmed slippa skam. Det är en sköld. Perfektion är som en 20 ton tung sköld som vi kånkar omkring på och tror att den ska skydda oss, när den egentligen är det enda som hindrar oss från att bli fria.

2. Perfektionism är bekräftelse via prestation

Perfektionism är att försöka få bekräftelse och ha total kontroll. De flesta perfektionister växte upp med att bli hyllade för deras bedrifter och prestationer (betyg, beteende, att följa regler, göra andra nöjda, utseende, sportprestationer osv…). Någonstans på vägen accepterar vi detta farliga och försvagande sätt att tänka på: Jag är vad jag presterar och hur bra jag presterade. TILLFREDSSTÄLLA, PRESTERA = PERFEKT.

Att uppnå saker på ett hälsosamt vis är fokuserat på en själv, perfektionism fokuserar på vad alla andra ska tycka.

3. Perfektionism leder till problem

Forskning visar att perfektionism inte leder till framgång. Perfektionister lider dessutom ofta av depression, ångest, beroende och livsförlamning. Med livsförlamning menas de möjligheter vi missar på grund av rädsla för att göra något som inte är perfekt. Det är också alla drömmar som vi inte uppfyller på grund av vår rädsla för att falla, göra misstag och att andra ska bli missnöjda. Det är skrämmande att ta risker när man är en perfektionist; din självkänsla sätts på spel.

Att förstå skillnaden mellan att uppnå saker genom perfektionism eller att göra det på ett hälsosamt vis, är nyckeln till att leva ditt liv till fullo.

Perfektionist good enough

En perfektionist nöjer sig tyvärr sällan med ”good enough”

Vi är alla perfektionister inom visa områden

Jag tror inte att vissa är perfektionister och vissa inte. Jag tror att perfektionism finns överallt. Vi har alla vissa tendenser till perfektionism. För vissa kan perfektionen endast framstå när de känner sig sårbara. För andra kan perfektionism vara fängslande, kroniskt och försvagande, som vid ett beroende.

Perfektionister dömer ofta andra

En stor risk med perfektionism är att livet kategoriseras i; antingen/eller, svart/vit, bra/dåligt, borde/borde inte. Vi är oftast som mest dömande inom de områden som vi själva har som mest problem. Exempelvis: om vårt mål är att vara en perfekt förälder, är vi snabba att döma andra inom just föräldraskap. Om det är viktigt att se perfekt ut, kritiserar vi ofta andra människors vikt, kläder och utseende.

Att handskas med perfektionism och kroppskänsla

Bota perfektionism, göra misstag våga misslyckas

Perfektionism hindrar dig från att lära dig via dina misstag.

Som de flesta kvinnor (tyvärr) har jag även jag haft problem med min kroppskänsla och mitt självförtroende. Vid vissa tidpunkter i livet har jag haft ett ohälsosamt förhållande mellan mat och känslor. När jag släppte taget och gick från att vara en perfektionist som misslyckas, till att ha hälsosamma och uppnåbara mål, kunde jag till slut känna mig fri och för första gången få resultat som var bra och långsiktiga.

Här är skillnaden mellan hur en perfektionist och en person med hälsosamma mål tänker:

En perfektionist till sig själv – “Jag är tjock och ful. Jag skäms över hur jag ser ut. Jag måste vara perfekt för att bli accepterad och älskad. Jag måste ändra på mig själv för att vara värd kärlek och vänskap.”

En hälsosam person till sig själv – “Jag vill detta. Jag vill känna mig bättre och vara mer hälsosam. Vågen visar inte om jag är älskad och accepterad. Kärlek och vänskap (min tro på att jag är värd kärlek och respekt) kommer stötta mig genom detta. Jag vill lösa det här för mig, inte för andra. Jag är motiverad och kommer att klara det.”

För mig var resultaten av detta tankeskifte livsförändrande. Perfektionism ledde inte till bra resultat för mig. Det ledde exempelvis till hetsätning och missnöje när jag missade ett enda träningspass. Nu har jag en avslappnad inställning till både träning och kost. Gör som jag – byt tankesätt och bli fri!

Kommentera gärna nedan om du har tips eller reflektioner kring perfektionism.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Skincares oktober 14, 2017 at 7:09 e m

  Superviktigt och intressant ämne! Mindfullness tycker jag är ett bra verktyg att använda för att lära sig acceptans o släppa perfektionistiska tankar, stress och oro.

  • Reply Fitnessfia oktober 14, 2017 at 7:14 e m

   Håller verkligen med dig, mindfulness är ett stort hjälpmedel.

 • Reply Tess Mabon oktober 15, 2017 at 9:58 f m

  Skulle precis skriva som Skincares – och särskilt en av attityderna i mindfulness: ”Letting go”. Att släppa taget om vad andra tycker om dig och istället tycka om dig själv….och i det samtidigt möta sin kanske allra största rädsla (enligt Yuval Noah Harari och boken Sapiens) att inte få tillhöra gruppen.

  En annan tanke som dyker upp i mig är även ”att inte tro på allt jag tänker” – allt jag tänker är ju verkligen inte sanning….även om egot gör sitt bästa för att övertyga….

  • Reply Fitnessfia oktober 15, 2017 at 1:07 e m

   Finns ett väldigt bra avsnitt i Framgångspodden med munken Björn Lindeblad som tar upp mycket av det du skrev. Han säger bland annat att ”allt du känner är inte ditt”. Rekommenderar starkt!

 • Reply Jenniefer oktober 15, 2017 at 1:03 e m

  Tack! verkligen tänkvärt och bra. Superviktigt att prata om.

 • Leave a Reply