0
Måttstock, kändiskropp, kroppsfixering, snygg kropp snabbt
Hälsa, Kroppsideal, Träning

En annan persons kropp bör inte vara din måttstock

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Min eller någon annans kropp är inte din måttstock. När jag publicerar träningsinspiration i form av text, bilder och videor på min blogg, Instagram och andra medier, vill jag inte att du ska jämföra dig med min kropp. Jag vill att du ska känna dig inspirerad av att göra vad du kan och vill med din kropp. Målet med mina blogginlägg är att hjälpa dig att nå dina mål oavsett om det är att stärka motivation och självförtroende, öka fettförbränning, bli starkare eller bygga muskler. Men du kommer fortfarande att se ut som du och inte som mig, eller någon annan.

Sluta jämför dig med andra!

Min kropp är inte din måttstock. Min kropp bör inte få dig att känna dig sämre. Min kropp bör inte heller få dig att känna dig bättre.

Din kropp är inte min måttstock. Din kropp bör inte få mig att känna mig sämre eller bättre om mig själv.

Samma sak kan sägas för alla kvinnors kroppar – ingen annan kropp bör vara din måttstock.

Att jämföra sig med atleter, modeller och kändisar är meningslöst

Att jämföra dig med sportstjärnor, supermodeller och A-kändisar är som att jämföra din matlagning med den mat kocken på en stjärnkrog lagar. Men det är inte konstigt att du gör det, med tanke på vilka osanningar och ofullständiga bilder av verkligheten vi matas med.

Låt oss ta upp några exempel:

Löpsedeln/framsidan på ett skönhetsmagasin: ”få en kropp som X kändisen”

Sluta jämföra sin kropp med andra,, kroppsfixering, komplex, missnöjd med kroppen
Sluta jämföra din kropp och dina resultat med andra, framförallt kändisar.

Kanske har din favoritkändis fått barn, lyckats gå ner i vikt och fått en fantastisk kropp igen. Det är som om de vanliga mänskliga post-partum gravidkilona inte sätter sig på henne. Du vill veta hennes hemlighet, hur gör hon? Sanningen är att det förmodligen finns ett helt team som ser till att hon kommer i form så snabbt som möjligt. Det finns (minst) en personlig tränare. Det finns dietister och meal plans. Det finns en nannys. Det finns städerskor och personliga assistenter. Det finns pengar som kan köpa det mesta, till och med plastikkirurgi om det behövs. Det finns helt enkelt en hel massa saker och resurser som du inte har. Så frågan är om du verkligen ska jämföra dig med henne?

En fitnessprofil eller tjejen på omslaget i en träningstidning

Det är lätt att häpna över fysiken hos en fitnesstjej, bodybuilder eller kändisPT. I artiklar skrivs ”gör så här för att få X kropp” eller ”10 övningar för att få en rumpa som X”. Det tidningarna gör, precis som jag, är att försöka inspirera till träning. Vi gör det bara på lite olika sätt. Ett exempel: när jag skrev ett inlägg om att få magrutor och platt mage, skrev jag avsiktligt inte ”få min platta mage”. Jag vill inte och ska inte vara din måttstock, dina resultat kommer att vara unika för dig.

Jag tränar 4 gånger i veckan och har gjort så i ca 1,5 år. Jag tränar alltså ganska normalt. Men att vara en professionell bodybuilder är ett heltidsjobb och en krävande livsstil. Tror du att du kan få in ens hälften av det i ditt fullspäckade liv? Om du inte vill ägna ditt liv till att bli en bodybuilder, bör du inte använda en sådan som din måttstock. Fysiken hos en professionell idrottare är resultatet (inte målet) av deras många, många år av träning för att vara bäst inom sin sport.

Du och din kropp är unik

Du är unik, din kropp är unik. Nå dina träningsmål.
Du är unik, din kropp är unik. Nå dina träningsmål.

Att inte använda någon annans kropp som en måttstock är lättare sagt än gjort. Jag vet för jag har varit där själv. Överallt vi tittar ser vi tidningar och tv-program fyllda med kvinnor som ser ut på ett visst sätt. Hur kan vi inte bli påverkade av detta och inte tro att de kvinnorna är våra måttstockar?

Jag får ganska ofta frågorna ”hur har du fått din kropp?” ”hur ofta tränar du?” och ”vad äter du?”. Jag är jätteglad över att få dessa frågor och jag gör mitt bästa för att svara, både i verkligheten och här på bloggen. Oavsett hur jag gör med träning och kost, är det inte säkert att samma sak fungerar för dig. Du kommer inte se ut som mig om du följer mitt tränings- eller kostprogram, om det inte skulle vara så att vi har samma föräldrar, du är 32 år gammal och har styrketränat lika mycket de senaste åren, du är 164,5 cm och har breda axlar, ganska långa armar och fått alla mina andra biologiska arv.

Bättre målsättningar på rätt nivå

Här är några mått som spelar roll, och det är klokt att mäta och följa dessa. Jag använder dessa själv:

  • Din livskvalité
  • Hur du mår
  • Hur lätt det känns att röra sig
  • Dina energinivåer
  • Dina blodvärden (ex. kolesterol, blodsocker…)
  • Ditt självförtroende
  • Din fysiska och mentala styrka

Dessa är bara några mått som faktiskt kan hjälpa dig. Styrketräning och grundläggande näringslära är några av de enklaste verktygen att uppnå dessa mål. Använd dessa mått för att röra dig i rätt riktning.

Om du behöver mer vägledning, svara på dessa frågor:

  • Hur vill jag känna mig och röra på mig?
  • Vad vill jag att min kropp ska kunna göra?
  • Hur kan sund mat och träning bli en trevlig och mer hållbar del av mitt liv?

Låt svaren blir din måttstock.

Motstå den ständiga frestelsen att jämföra din kropp mot andras. De medier inom skönhet, hälsa och träning som säger till dig att ”du kan se ut som henne också!” förmedlar falska sanningar.

Var dig själv och bli den bästa versionen av dig!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply