Har du känt dig trött och orkeslös på sistone? Mörkret, kylan och jobbet sliter på krafterna, eller? Blodbrist är den näst vanligaste bristen för kvinnor i fertil ålder.
Den som lider av blodbrist kan ha symptom som lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Därför är det viktigt att ha koll på att du får i dig tillräckligt med järn och kontakta sjukvården om du misstänker blodbrist.
Vad är skillnaden på blodvärde och järnvärde?
Blodvärdet speglar ditt hemoglobin – det ämne som hjälper blodkropparna att transportera syre. Ett lågt blodvärde behöver inte nödvändigtvis betyda att ditt järnvärde är lågt, utan kan innebära att du har brist på andra ämnen i din kropp, exempelvis: B-12, folsyra eller att du har en medfödd hemoglobinrubbning.
Vid ett lågt blodvärde blir blodplättarna mindre och får sämre förmåga att transportera syre. Det kan göra så att du känner dig extra andfådd vid träning.
Järnvärdet å andra sidan ger en indikation på hur stor halt järn du har i blodet och hur stora dina lagrade depåer är. Brist på järn kan du få om du har förlorat blod genom exempelvis menstruation. Tecken på att du har ett lågt järnvärde är orkeslöshet, andfåddhet och hjärtklappning.
Kroppen behöver järn för att bilda de röda blodkropparna (Hb- hemoglobin). Vid brist på järn kan därför blodvärdet påverkas och du kan drabbas av anemi (blodbrist).
Vad ingår i en blodstatus?
När du kollar upp din blodstatus innebär det att du får göra ett blodprov hos någon typ av vårdgivare. I blodprovet testas ditt blod mot olika värden för att ta reda på hur dina celler förhåller sig till de normalvärden som finns. I provsvaret kan du få reda på hur dina järndepåer ser ut, om du har vitaminbrist eller pågående inflammation i kroppen.
Hos vissa företag kan du beställa blodstatus som även mäter de vita blodkropparna, leukocyterna, för att ge ett svar på vad inflammationen kan bero på.
Vad kan man se på blodvärdet?
När du mäter blodvärdet görs vanligast ett stick i fingret. I blodprovet kan man sedan se antalet röda blodkroppar i ditt blod. De röda blodkropparna hjälper till att transportera syre till dina organ och är därför livsviktiga.
Beroende på ditt provsvar kan du få reda på om du har blodbrist eller inte.
Vad ska järnvärdet ligga på?
Det finns flera värden att ta hänsyn till när det kommer till järnnivåerna i en normalfungerande kropp. Men vad som är normalt skiljer sig till exempel ifall du är man eller kvinna.
För att mäta järnvärdet mäts mängden ferritin i blodet. De allmänna referensintervallen säger att ett ferritinvärde på <30 g/l är brist, medan >200 g/l ferritin i blodet talar emot järnbrist.
Blodvärden tabell
Här nedan ser du en tabell över normalvärden för hemoglobin uppmätt i blodet för respektive kön.
Analys | Ålder | Kön | Nedre | Övre | Enhet |
B-Hb | > 17 år | Kvinna | 117 | 153 | g / L |
B-Hb | > 17 år | Man | 134 | 170 | g / L |
Vad ska Järndepåerna ligga på?
Att mäta järndepåerna är lite mer avancerat än ett stick i fingret. När man testar blodet på dess järnnivåer görs det tre olika analyser: hemoglobin, ferritin och CRP. Har man ett ferritinvärde på <30 g/l utan samtidigt pågående inflammation har man järnbrist och låga nivåer i depåerna. Ferritin >200 g/l talar emot järnbrist, oavsett inflammationsnivå.
Järndepåer tabell
Nedan tabell visar hur mycket järn du bör få i dig dagligen, baserat på ditt kön och ålder för att bibehålla järndepåerna.
Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat dagligt intag |
Spädbarn 0-6 år | 8 mg |
Barn 6-9 år | 9 mg |
Barn 10-13 år | 11 mg |
Pojkar 14-17 år | 11 mg |
Flickor 14-17 år | 15 mg |
Kvinnor i fertil ålder | 15 mg |
Övriga vuxna | 9 mg |
Var går gränsen för lågt blodvärde?
För en vuxen, frisk kvinna ska järnvärdet ligga på mellan 120 till 155 gram per liter (g/L). En man ska ligga på 130 till 170 g/L.
Är lågt blodvärde farligt?
Ett normalt blodvärde är väsentligt för att kroppens funktioner ska upprätthållas. När blodvärdet är lågt kan du drabbas av ovanligt trötthet, andfåddhet och hjärtrubbningar. Vid långvarig anemi (blodbrist) kan du dö.
Tomma järndepåer symtom
Nedan är symptom som du kan uppleva om du har låga järndepåer:
- Trötthet och orkeslöshet
- Svårigheter att koncentrera dig
- Yrsel
- Lätt att bli andfådd
- Hjärtklappning
- Ont i huvudet
- Öronsus
Hur förbättra lågt blodvärde?
Om du har bekräftat lågt blodvärde finns det flera saker du kan göra för att få upp dina nivåer igen. Dels finns det kosttillskott du kan ta i form av järntabletter, men ibland kan du även behöva äta folsyra och ta vitamin B12.
Vad ska man äta för att få bättre blodvärde?
Det finns flera livsmedel som är rika på järn. För de allra flesta räcker det med att äta en varierad kost för att få i sig tillräckligt mycket järn. Vill du dock vara säker på att du får i dig lite extra bör du äta mycket ägg, kött, lever, inälvor, fullkornsprodukter, nötter eller spenat.
Förbättra järnupptag med vitamin C
Om du vill öka upptaget av järn i tarmen så är det viktigt att se till att du även får i dig C vitamin. Vitamin C är viktigt för järnupptaget och många tillskott som finns idag har en kombination av järn och vitamin C för ökat upptag.
Vitamin C kan du enkelt få i dig genom frukt, grönsaker och juice.
Vad ska man äta när man har järnbrist?
Vid järnbrist är det bra att äta produkter som innehåller blod. Exempelvis kött, blodpudding eller annat animaliskt protein. Det finns dessutom mycket effektiva kosttillskott i form av järntabletter som kan köpas receptfritt på apoteket.
Tänk på att järntillskott kan ge biverkningar i mage och tarm. Läs alltid bipacksedeln och rådfråga läkare innan du tar kosttillskott.
Hur kan man öka hemoglobinvärdet?
Hemoglobinvärdet är detsamma som ditt blodvärde. För att öka hemoglobinvärdet behöver du alltså se till att få i dig livsmedel eller kosttillskott som är berikade med järn.
Hur snabbt kan man få upp sitt järnvärde?
Om du har drabbats av järnbrist är det viktigt att du vidtar åtgärder för att höja dina järndepåer igen. Det är bra om du äter livsmedel som är rika på järn och kosttillskott i form av exempelvis järntabletter.
Men oavsett om du skulle äta mycket järn varje dag tar det ett tag för dina järndepåer att fyllas på och ditt järnvärde att öka. Det kan ta hela sex månader för järnvärdet att stiga.
Hur lång tid tar det att fylla på sina järndepåer?
Eftersom depåerna inte töms över en natt, kan du inte förvänta dig att de ska fyllas på snabbare heller, tyvärr. Det kan ta upp till sex månader innan dina järndepåer återgår till det normala efter att du har drabbats av järnbrist.
Vad beror låga järndepåer på?
Låga depåer av järn kan ha flera olika orsaker. En vanlig orsak är att du har haft någon typ av blödning där du har förlorat blod, exempelvis menstruation. Andra kända orsaker kan vara sjukdom i tarmen som gör det svårt för kroppen att ta upp järn. Järnbrist kan också indikera på att du har brist på B12 eller folsyra.
Kan man få dåligt blodvärde av stress?
Vad jag vet finns inget som pekar på att stress skulle påverka blodvärdet. Dock har stress andra negativa påverkansfaktorer på kroppen. Exempelvis utsöndrar binjurarna kortisol när du blir stressad, ett slags skrämselhormon. För mycket kortisol kan ha inverkan på blodtrycket och blodsockret, men det påverkar inte ditt blodvärde direkt.
Är lågt blodvärde ett tecken på cancer?
Cancer är ett samlingsnamn på flera olika typer av sjukdomar. Den typ av cancer som man vet påverkar blodbilden är cancer som drabbat benmärgen samt tarmen. Cancer i benmärgen angriper och hämmar produktionen av blodkroppar, medan cancer i tarmen orsakar blödningar som kan bidra till lågt blodvärde.
Lågt blodvärde träning
Ett lågt blodvärde gör så att du känner dig extra trött och orkeslös. Det betyder att du kanske inte orkar vara igång och träna som du annars brukar.
Hård träning kan till och med bidra till lågt blodvärde. Det beror på att kroppen förbränner järnet i en snabbare takt än kroppen klarar av att ta upp det. Därför är det extra viktigt för den som exempelvis elitidrottar att ta kosttillskott och äta en varierad kost.
Läs även: Multivitamin kvinna & andra viktiga vitaminer för kvinnor som tränar
Kan man bli deprimerad av järnbrist?
Järnbrist kan leda till orkeslöshet och ångest. Vid långvarig järnbrist kan tillståndet leda till att du blir deprimerad. Därför är det viktigt att du kontaktar sjukvården om du upplever något av följande symptom:
- Trötthet och orkeslöshet
- Svårigheter att koncentrera dig
- Yrsel
- Lätt att bli andfådd
- Hjärtklappning
- Ont i huvudet
- Öronsus
Kan man bli sjukskriven för järnbrist?
Det vanligaste är att du blir sjukskriven på grund av något av symptomen som järnbristen kan ge. Det vill säga trötthet, depression eller yrsel exempelvis.
Vissa kan gå med järnbrist under en längre tid och utveckla anemi (blodbrist). Detta är ett livshotande tillstånd som måste behandlas omedelbart.
När ska man behandla järnbrist?
Järnbrist behandlas när gränsvärdet för Hb är under referensintervallet: En frisk kvinna ska ha en järnhalt mellan 120 till 155 gram per liter (g/L) och en man ska ligga på 130 till 170 g/L.
Behandling av järnbrist sker vanligast genom ökat intag av livsmedel som är rika på järn eller kosttillskott. Vid vissa kritiska tillstånd behandlas järnbrist även intravenöst.
När ges järn intravenöst?
Att ge järn intravenöst övervägs enbart när ditt tillstånd inte går att förbättra med hjälp av oralt intag av järntabletter eller kosttillskott. Exempel på sådana tillfälligheter kan vara vid kronisk tarmsjukdom eller andra sjukdomar som påverkar matsmältningen och tarmsystemet.
Anledningen till att järn ges intravenöst är för att oralt intag av järn i dessa fall inte har någon verkan. Eftersom mag -och tarmsystemet inte klarar av att ta upp järnet, är den mest effektiva behandlingsmetoden att ge det intravenöst.
No Comments