0
Träning

Skippa Uppvärmning – är det verkligen en bra idé?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Uppvärmningens vara eller icke vara är en fråga som delar träningsvärlden. Vissa hävdar att det är en extremt viktig del av ens träningspass, medan andra tycker att det är slöseri på viktig träningstid. Men, vad är det egentligen som gäller? Har uppvärmningen några positiva effekter, eller klarar man sig lika bra utan den? Det tänkte jag diskutera idag.

För- och nackdelar med uppvärmning

För att kunna ge en så objektiv bild som möjligt av detta så tänkte jag presentera både fördelar med uppvärmning samt anledningar till att det går att hoppa över. Efter du fått denna information så kan du själv bestämma utifrån din kropp och din träningsform vad du tycker känns bäst.

Fördelar med uppvärmning

Eftersom uppvärmningen är så populär och vi har fått höra om den sedan vi började med idrott som barn så måste det ju finnas något bra med den. Förutom att uppvärmningen just värmer upp oss inför våran träning så finns det en rad andra positiva saker med den:

Förberedelse inför träning

Uppvärmningen uppmärksammar kroppen på att det kommer hända något. Genom att du gör enklare träningsrörelser eller mjukare träningsformer så förbereder du kroppen på att den kommer behöva jobba. Detta gör att den har tid på sig att utsöndra de hormoner du behöver för att kunna prestera på topp.

Ökad smidighet

fördelar med uppvärmning ökad flexibilitet

Att värma upp ger ökad flexibilitet, vilket kan vara till stor fördel i många typer av träning.

När du börjar röra på din kropp så blir du mer och mer smidig desto varmare och mer uppvärmd du är. Smidigheten gör att du kan utföra alla de övningar/ den träningsform du ska göra, och du slipper få ont och vara stel.

Innan du åkt till gymmet eller idrottsanläggningen så har du antagligen suttit stilla. Kanske har du varit på jobbet eller åkt bil en bit – då är det just detta som kroppen är förberedd på att göra. Om du då börjar springa så fort du kan eller försöka ta dig ner i en avancerad yogaposition så kommer kroppen inte alls vara förberedd eller smidig nog för detta. Som ett resultat av det här så ökar skaderisken, och träningen blir i stora drag inte särskilt trevlig.

Mental förberedelse

Att förbereda sig är lika viktigt för det mentala som för det fysiska. När du gör din uppvärmning så får du en chans att tänka igenom vad du ska göra och prestera under ditt träningspass/ din match. Samtidigt kan du känna efter vad som känns som dina bästa styrkor för dagen, kanske känns konditionen bättre under uppvärmningen än vad tekniken gjorde. Därefter kan du anpassa vad du ska öva på samt undvika under resten av ditt pass.

Minskad skaderisk

Du har säkert själv känt att du varit nära en sträckning eller skada när du sprungit/ gjort häftiga rörelser utan att förbereda kroppen på det. Det kan handla om allt ifrån plötslig intervallträning till en tappad kopp av det finaste porslinet som man sträcker sig efter. När du gör dessa snabba rörelser under ett träningspass eller efter du värmt upp så går de väldigt mycket smidigare. Detta visar på att det är lättare att skada sig när man inte är uppvärmd.

Tänk på att en 10 minuters uppvärmning kan förhindra en 14 dagars vila genom att förhindra eventuella skador som kan tvinga dig till vila.

Anledningar till att inte värma upp

Trots alla dessa anledningar till varför man ska värma upp, så finns det ju ändå några saker som talar emot det.

Du kan göra uppvärmningen till en del av ditt pass istället

uppvärmning med vikter

Ibland värmer jag upp med vikter, som här med en kettlebell.

Om man inte är uppvärmd och alltså inte är i toppform så väljer man inte att gå ut så hårt som möjligt det första man gör. Istället kan man göra uppvärmningen till en del av träningspasset. Detta gör du genom att börja lugnt, men ändå hårt nog för att ge resultat. Istället för att man joggar lätt i 10 minuter och gör lite rörelseövningar så kan du göra dina styrkeövningar i lugn takt och med väldigt lätta vikter. Då får du öva teknik samtidigt som du förbereder kroppen.

Uppvärmningen tar värdefull träningstid

I en stressad vardag så kanske du bara har tid för ett träningspass på 40 minuter. Ska du då göra en uppvärmning på detta så förlorar du 25% av passet till uppvärmning istället för att lägga det på värdefull träning. Då kan det vara bättre att värma upp medan du tränar för att få ut så mycket som möjligt av din värdefulla tid.

Då man behöver sin styrka så är man sällan uppvärmd

Denna anledning kan vara invecklad att förklara, men läs noga nu. Du som tränar gör det antagligen för att bli bättre på något. Kanske en sport eller för att bli starkare. Oavsett så kommer din fysiska form vara bra i vardagen också, och inte bara på planen/ på gymmet. Det kan hända att du måste kunna använda din styrka för att lyfta något, bära något eller rentav i en nödsituation. Vid dessa händelser så har du inte haft möjlighet att värma upp innan. Alltså är träning utan uppvärmning bra för att förbereda sig inför dessa händelser.

Sammanfattning – kan man hoppa över uppvärmningen?

Utifrån de anledningar jag listat ovan till varför uppvärmning skulle vara bra/ dåligt är det nu dags för dig att bilda dig en egen uppfattning. Det är upp till dig att välja huruvida du vill värma upp och minska skaderisken – eller hoppa över uppvärmningen och få mer effektiv träningstid.

Generellt sett så skulle jag rekommendera uppvärmning till alla er som har tiden. Att förbereda kroppen och minska risken för skador överväger – enligt mig – riskerna med att substituera de minuterna med träning. Sedan har jag också förståelse för den som bara har möjlighet för korta träningspass. Men då måste du lova mig och dig själv att lyssna på kroppen och att inte ta ut dig för hårt. Skador är aldrig kul oavsett vilken nivå man tränar på.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply