Bäst i test skaljacka skaljackor fin vindtät jacka
Träningskläder

Skaljacka dam – med dessa skaljackor slipper du frysa & bli blöt!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Letar du efter en skaljacka dam? Till vår och höst är det skönt med en skaljacka som värmer men samtidigt är tunn. Bland kategorin skaljacka dam finns många olika märken och modeller att välja på. Nedan har jag samlat de sex snygga skaljackor av de bästa och mest populära märkena just nu.

Vad är en skaljacka?

Skaljacka med 2 3 4 lager
Skaljacka i olika lager, vanligtvis har skaljackor mellan 2-4 lager

Ja, vad är en skaljacka och vad är fördelarna? En skaljacka är en jacka i flera lager som går att separeras. Du kan alltså använda skaljackor under alla årstider, det enda du behöver göra är att ta av eller lägga till ett av lagren i jackan. En skaljacka är alltså mer än en vindjacka. Skaljackor brukar ha mellan 2-4 lager, beroende på typ och modell. De allra flesta skaljackor är vatten- och vindtäta. För att din vindjacka ska stå emot så mycket väta som möjligt bör sömmarna vara tejpade och dragkedjor täckta. Andra funktioner att leta efter hos en vindjacka är ventilations-fickor och huva. Välj en vindjacka i Gore tex så kan du vara säker på att du får en bra jacka som både andas och står emot väder och vind.

Skillnaden mellan hard shell och soft shell

  • Hard Shell: En hard shell skaljacka är helt vattentät men har mer begränsad andningsförmåga. Jackorna andas inte fullt ut, och det kan bli lite varmt och tätt. Dyrare, och mer kvalitativa skaljackor, tenderar att andas bättre även i hard shell-varianten genom exempelvis smarta ventiler. Dessa är bäst i kallt vinterklimat.
  • Soft Shell: En soft shell skaljacka andas bättre men är och andra sidan inte helt vattentäta. Dessa skaljackor är oftast mer bekväma att bära än hard shell skaljackor. Jag rekommenderar generellt en soft shell skaljacka, eftersom de är mer användbara.

Hur ska en bra jacka vara?

En bra skaljacka ska sitta bra, vara vatten- och vindtät, ha reflexer samt gärna ha en huva och gå upp i halsen för bästa skydd. En fördel är om jackan har en lätt vikt. Det finns många olika modeller av skaljackor att välja på och här är några av mina favoriter:

The North Face skaljacka

North Face skaljacka svart

Det populära märket The North Face har i princip allt inom outdoorutrustning. Deras skaljacka är både snygg och otroligt funktionell. Sömmarna är tejpade och jackan är gjord av två lager Dry Vent material som håller regnet borta och som samtidigt transporterar bort fukt. Jackan är impregnerad och därför relativt vattentät, och dessutom stöter impregneringen bort smuts. Om du inte är något större fan av svart så finns den även i en militärgrön nyans.

KÖP JACKAN HÄR

Vind och vattentät jacka från Everest

Vindtät jacka regnjacka vattentät jacka

Denna jacka från Everest tål både regn och blåst väldigt väl. Enligt tillverkaren ska jackan klara 10 000 mm vattenpelare, vilket betyder att du slipper bli blöt om du är ute länge i normalt regn, eller om du är ute någon enstaka timme i kraftigt regn. Eftersom jackan är av skal-modell så behöver du inte heller oroa dig för att bli kall av vinden. Sömmarna är tejpade och kragen har ett mjukt och behagligt foder som gör jackan bekväm. Jackan får ett extra + för den trevliga färgen!

KÖP JACKAN HÄR

Craft skaljacka och skalväst i ett

Craft skaljacka träningsväst vindtät

Om du söker efter en skaljacka med många olika funktioner så kan denna vara rätt för dig! Craft har här designat en riktigt snygg och modern skaljacka i svart. Den har dessutom snygga detaljer av reflekterande material som gör “det lilla extra”. Det som är riktigt coolt med jackan är att du lätt kan göra om den till en väst! Genom att ta av ärmarna kan man lätt göra plagget luftigare och svalare samtidigt som man behåller det värmande och vindtäta över kroppen. Perfekt för dig som är ute och vandrar eller ute i skog och mark och inte vet vilket väder dagen kommer bjuda på! Och om det skulle vara så pass fint väder att du inte behöver jackan alls så kan du lätt packa ihop den i jackans ryggficka – och lätt bära med dig den.

KÖP JACKAN HÄR

Mönstrad North Face jacka i fina färger

North face blommig jacka

Även denna jacka är från The North Face. Här är en lite roligare jacka än en vanlig svart eller enfärgad. Den har ett skogsinspirerat mönster med blommor och växter. Mönstret är tryckt i snygga smakfulla färger som gör att jackan går att bära till de flesta underdelar. Självklart är jackan vind och vattenavvisande, och alla sömmar är tätade. Om du inte vill ha jackan så kan du lätt packa ihop den i den ena handfickan och då lätt bära med dig den.

KÖP JACKAN HÄR

Återvunnen och ekologisk skaljacka Lundhags

Fodrad jacka Lundhags vindtät

Något som är synd med skaljackor är att de flesta är gjorda av polyester – ett plastmaterial. Här har svenska Haglöfs löst det problemet genom att tillverka en skaljacka i ekologisk bomull och återvunnen polyester. Alltså har inte en massa fossila råvaror behövts grävas upp för att tillverka denna jacka – istället har man kunnat återanvända redan tillverkad plast! Jackan är välsydd och gjord med komfort i tanke. Ärmarna är förböjda och jackan har ett mjukt foder som värmer när det blåser illa. Färgen är modern och känns lätt att bära tillsammans med alla möjliga sorters underdelar!

KÖP JACKAN HÄR

Orange Peak Preformance skaljacka / skidjacka från

Peak Performance gul jacka vindjacka skaljacka

Här har omtyckta Peak gjort en skaljacka i skid-modell. Den är gjord i supermaterialet GORE-TEX och klarar därför riktigt tuffa väderförhållanden. Jackan är särskilt designad för dig som åker Alpint och passar allra bäst till det. Den är bekväm i och med att du kan koppla ihop den med skidbyxorna, och den har förböjda armar samt ett stretchigt material för bästa rörlighet. Behöver du putsa skidglasögonen finns en putsduk i ena bröstfickan! Dessutom har man tänkt på säkerhet när man har designat denna skaljacka, den har nämligen en inbyggd Recco-reflektor som gör det lättare att hitta dig om du skulle vara med om en lavinolycka.

KÖP JACKAN HÄR

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply