Skaljacka dam haglöfs lundhags peak performance - skaljackor för kvinnor
Träningskläder

Skaljacka dam – med dessa skaljackor slipper du frysa

Letar du efter en skaljacka dam? Till vår och höst är det skönt med en skaljacka som värmer men samtidigt är tunn. Bland kategorin skaljacka dam finns många olika märken och modeller att välja på. Nedan har jag samlat de fyra mest populära märkena och modellerna av skaljackor.

Vad är en skaljacka?

Skaljacka med 2 3 4 lager

Skaljacka i olika lager, vanligtvis har skaljackor mellan 2-4 lager

Ja, vad är en skaljacka och vad är fördelarna? En skaljacka är en jacka i flera lager som går att separeras. Du kan alltså använda skaljackor under alla årstider, det enda du behöver göra är att ta av eller lägga till ett av lagren i jackan. En skaljacka är alltså mer än en vindjacka. Skaljackor brukar ha mellan 2-4 lager, beroende på typ och modell. De allra flesta skaljackor är vatten- och vindtäta. För att din vindjacka ska stå emot så mycket väta som möjligt bör sömmarna vara tejpade och dragkedjor täckta. Andra funktioner att leta efter hos en vindjacka är ventilations-fickor och huva. Välj en vindjacka i Gore tex så kan du vara säker på att du får en bra jacka som både andas och står emot väder och vind.

Skillnaden mellan hard shell och soft shell skaljacka

  • Hard Shell: En hard shell skaljacka är helt vattentät men har mer begränsad andningsförmåga. Jackorna andas inte fullt ut, och det kan bli lite varmt och tätt. Dyrare, och mer kvalitativa skaljackor, tenderar att andas bättre även i gard shell-varianten genom exempelvis smarta ventiler. Dessa är bäst i kallt vinterklimat.
  • Soft Shell: En soft shell skaljacka andas bättre men är och andra sidan inte helt vattentäta. Dessa skaljackor är oftast mer bekväma att bära än hard shell skaljackor. Jag rekommenderar generellt en soft shell skaljacka, eftersom de är mer användbara.

Hur ska en bra skaljacka vara

En bra skaljacka ska sitta bra, vara vatten- och vindtät, ha reflexer samt gärna ha e huva och gå upp i halsen för bästa skydd. En fördel är om jackan har en lätt vikt. Det finns många olika modeller av skaljackor att välja på och här är tre av mina favoritmärken:

Haglöfs skaljacka dam Gore tex

Haglöfs skaljacka dam gore tex vindjacka

Denna Haglöfs dam skaljacka i gore tex står emot väder och vind

Haglöfs skaljacka dam i modellen L.I.M III Q och färgen röd. Det här tycker jag är en superfin skaljacka som ger lite färg. Det är en figursydd skaljacka med snygga detaljer. Denna skaljacka är tillverkad av Gore tex, vilket står emot väta och vind. Även alla blixtlås är vattentäta. En smart huva med skärm som kan justeras. På insidan har man undvikit att använda sömmar för att minska skav mot huden. Ärmslutet har hål för tummarna och en dragsko som gör att öppningen kan justeras. Se hela utbudet av vindjackor här.

Lundhags skaljacka dam

Lundhags skaljacka dam svart parka

Snygg skaljacka från Lundhags dam

Det svenska märket Lundhags gör denna snygga “Edhe Parka” skaljacka för kvinnor. Yttertyget är av vaxat PolyCotton-material, vilket ger en följsam och samtidigt slittålig yta. Det här är en parkas-modell som är lite längre, vilket gör att den även fungerar på vintern. Passformen är smal och figursydd, vilket ger en snygg siluett. Jackans vaddering är av 70 procent återvunnet material. Skaljackan har en huva som är avtagbar och justerbar. Se hela utbudet av vindjackor här.

Peak Performance skaljacka dam

Peak skaljacka dam peak performance figursydd svart

Snygg figursydd Peak performance skaljacka

Jättesnygg slimmad Peak Performans skaljacka för damer. Modellen heter Swift Jacket och är i en stilren design som gör att denna skaljacka passar både till vardags och vid sportaktiviteter. Det vatten- och vindavstötande materialet är av liknande Gore tex (Hipe® Core). Denna skaljacka har två lager som skyddar dig mot väder och vind. Se hela utbudet av vindjackor här.

Helly Hansen skaljacka dam

Helly Hansen skaljacka dam blå dammodell

Skaljacka från Helly Hansen i dammodell

Helly Hansen skaljacka dam i modellen Loke. Det här är en blå skaljacka med 2,5 lager som passar för alla typer av väder. Materialet är av Helly Hansens patenterade Helly Tech® Performance, som är både vatten- och vindtätt. Justerbar runt huvan/halsen för att stänga ute kalla vindar och regn. Praktiska ventilationsöppningar leder bort överskottsvärmen. Se hela utbudet av vindjackor här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply