0
Yogahandduk
Yogakläder

Yogahandduk – användning och fina modeller

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Yogamattor, yogablock och yogastrumpor. Vi har tidigare hört om många olika tillbehör till yoga-utövandet. Ett annat tillbehör som kan vara bra att ha är en yogahandduk. I dagens inlägg tänkte jag därför hjälpa dig ta reda på så mycket som möjligt om yogahanddukar. Vad det är, hur och varför man använder den samt vilka som finns att köpa på den svenska marknaden?

Vad är en yogahandduk?

Yogahandduk handduk yoga svett
Tittut! När man slipper oroa sig för att halka på svettiga handflator blir det så mycket roligare att yoga!

En yogahandduk är en mjuk handduk med någon form av grepp-ökande struktur på ena sidan.

Den grepp-ökande strukturen är ofta någon form av silikonmönster på baksidan av handduken. Det finns dock även yogahanddukar utan silikon som istället har någon typ av strukturmönster för att öka greppet.

Yogahandduken används främst vid het yoga (bikram yoga) för att öka greppet. Handduken kan även användas på andra sätt under yogapasset.

Varför använda matthandduk vid yoga?

Yoga handduk yoga filt
En yogahandduk kan även användas som filt i Savasana.

Det finns flera olika anledningar till varför man använder en handduk vid yoga.

  • Ökat grepp. Den vanligaste anledningen är för att öka greppet. Vid bikramyoga svettas man väldigt mycket, och svett + yogamatta kan lätt resultera i halkningar och skador. Yogahandduken ger helt enkelt ett skydd mot fall och sträckningar.
  • Hygigen. Om du tränar yoga på ett ställe som lånar ut yogamattor så kan en yogahandduk kännas som en hygigenåtgärd. Du kan lätt ta med handduken hem i väskan och tvätta den. Du slipper lägga dig direkt på en yogamatta som någon annan tidigare har legat på.
  • Användning i yogapositioner. En yogahandduk eller vanlig handduk kan även användas som en kudde eller lite som ett yogablock i vissa positioner. Vik ihop den och sitt på den, eller använd den för att komma djupare ner i andra ställningar.

Yogahandduk vs. halkfri yogamatta?

Det finns yogamattor som marknadsför sig som ”halkfria”, kan man inte bara köpa en sån istället?

Nja. Om du bara utövar vanlig yoga så fungerar det bra med en sådan, men om du vill utföra mer ansträngande yoga eller bikramyoga så kommer en ”halkfri” yogamatta ändå bli hal vid kontakt med svett.

Missförstå mig inte, jag har själv en halkfri yogamatta som jag älskar. Jag är nämligen en riktig svettis. Den är perfekt för den mesta typen av yoga, men en yogahandduk är ändå ett superbra komplement. För att vara säker på att inte halka vid svettigare yoga så är en matthandduk för yoga nödvändig.

Kan man inte bara använda en vanlig handduk?

Yogahandduk hit och yogahandduk dit, kan jag inte bara lägga en vanlig handduk över min yogamatta?

Nej. En vanlig handduk har inte greppmönster som en yogahandduk. Visst kommer handduken att absorbera svett, men den riskerar då även att bli halare. I och med att den inte har halskyddande silikonpluppar under så ligger den heller inte still under yogapasset, och utgör därför en extra fara.

Själva grejen med en yogahandduk är den får bättre grepp ju fuktigare/ blötare det blir. Det skyddet får du inte med en vanlig handduk.

Olika märken av yogahandduk:

Det finns många olika företag som tillverkar yogahanddukar. Alla ser lite olika ut och har något olika utformning, kika igenom allihopa innan du tar ett beslut om vilken som är bäst för dig!

Yogahandduk Manduka

Manduka är ett väldigt populärt varumärke för just yogatillbehör. De är kända över hela världen. Självklart har de även yogahanddukar.

Manduka yogahandduk batik

Batikmönstrad yogahandduk HÄR

Mandukas yogahandduk finns i tre fina färger/ mönster. Rosa och blå tie-dye samt en enkel svart variant. De är gjorda av syntetmaterial som till viss del är gjort av återvunna petflaskor!

handduk yoga manduka

För att ge ett stabilt grepp mot underlaget eller yogamattan så har Mandukas yogahanddukar små silikonpluttar på undersidan. Dessa ser till att mattan ligger stilla. Oroa dig inte om handduken blir blöt eller fuktig, silikonpluttarna greppar bra ändå.

KÖP YOGAHANDDUKEN HÄR

Yoga handduk Casall

Casall är ett populärt märke för alla olika typer av träningstillbehör. De tillverkar även yogahanddukar samt många andra yogatillbehör.

Yoga handduk Casall svart grå

Casalls yogahandduk kommer i svart och grått. Själva handduken är gjord av mikrofiber vilket betyder att den lätt absorberar fukt och svett samtidigt som den känns torr. På undersidan har den gummiprickar som håller mattan på plats.

KÖP HANDDUKARNA FRÅN CASALL HÄR

Yogahanddukar färg och mönster

Yogahandduk färg yogahanddukar mönster

Yoga för mig är glädje och dessa tre vackra yogahanddukar visar verkligen det i sin färgglada design. Förutom dessa tre finns flera fina andra mönster att välja på.

HÄR HITTAR DU FINA MÖNSTRADE YOGAHANDDUKAR

Gaiam yoga towel

Gaiam har en yogahandduk med smarta lösningar för att öka ditt grepp.

Gaiam yoga towel handduk yoga

Köp Gaiam yoga towel HÄR

Den första varianten av Gaiams yogahanddukar är gjord av mikrofiber. Den kommer i tre olika färger; blått, ljusblått och lila – alla med kontrast-rika sömmar.

För att hållas på plats har denna yogahandduk sydda hörn på undersidan som du kan stoppa in yogamattan i. Detta tillsammans med halkskyddet på undersidan gör att man känner sig extra säker!

yogahandduk grön

Grön Gaiam matthandduk HÄR

Gaiam har även denna emeraldgröna yogahandduk som inte har hörnen som de tidigare mattorna hade. Istället hålls mattan på plats av Gaiams smarta anti-halk-beläggning på undersidan av mattan. Även denna är gjord i mikrofiber.

Hot yoga handduk:

Sen finns det även några olika yogahanddukar som är gjorda särskilt med hot yoga i tanken.

Hot yoga handduk bikram

Hot yoga handduk kit HÄR

Första exemplet på en hot-yoga handduk är detta smarta kit. I kitet ingår en yogahandduk, bärväska samt en sprayflaska.

Handduken är gjord av mikrofiber och har ett silikon-rutnät på undersidan för maximalt grepp. Detta tillsammans med smarta ”hörnfickor” gör att handduken garanterat kommer ligga säkert på mattan. Du får även med en sprayflaska för att kunna spraya handduken med vatten – du får nämligen extra bra grepp då! Finns i flera färger.

Bikram yoga hadduk

Hot yoga handduk HÄR

En annan hot-yoga favorit är denna fina handduk som finns i flera fina färger. Den har ett lågt pris, men ändå fullt grepp! Den är gjord i mikrofiber och har en heltäckande silikonbeläggning som ökar greppet. Materialet är antibakteriellt!

Yogahandduk rea

Billig yogahandduk rea

Yoga towel HÄR

En yogahandduk behöver inte vara dyr! Även du som har en budget att hålla dig till kan hitta en billigare yogahandduk, vad sägs om någon av dessa?

Sammanfattning yogahandduk

Nu kan du förmodligen lite mer om yogahanddukar än vad du kunde för någon minut sedan! Du har fått veta att en yogahandduk kan skydda mot skador likaväl som den kan skydda mot bakterier. Du vet nu också att en yogahandduk kan se ut på väldigt många olika sätt.

Välj den yogahandduk som passar dig och ditt yogande bäst, Namasté!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply