veganska pannkakor recept glutenfria bananpannkakor
Nyttiga recept

Veganska pannkakor recept – glutenfria & exakt lika goda

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Detta veganska pannkakor recept har jag verkligen experimenterat mig fram till. Jag är inte vegan men vi försöker äta veganskt en gång i veckan, så gott det går. En sak som vi varit lite frustrerade över är att vi inte kunnat äta våra favoritpannkakor just denna dag. Vi var helt ställda kring hur vi skulle ersätta ägg i veganska recept. Jag gjorde därför en hel del research och hittade några olika alternativ. Så här har du ett recept på veganska pannkakor som är resultatet av det. Lika goda som “vanliga” pannkakor men helt plantbaserade.

Hur ersätta ägg i veganska pannkakor?

Att ersätta mjölken i pannkaks-recept är inte alls svårt, utbudet av icke animaliska mjölksorter är stort. Vad vi, och säkert de flesta andra som vill laga veganskt, hade problem med var att ersätta äggen. Jag läste säkert ett 20-tal olika inlägg om detta och hittade olika alternativ, allt från chiafrön till frukt och vinäger. Ingen av dessa kändes som ett alternativ för oss i pannkakor, möjligtvis chiafrön (ska testa det någon gång).

Då dök vi på alternativet att använda tapioca-mjöl, även kallat tapioca-stärkelse, som ett alternativ. I Brasilien, där min man kommer ifrån, serverar man en slags pannkaka gjord på tapioca som street food. Jag har dock aldrig gillat just den typen av tapioca-pannkaka. Men, om vi kombinerade stärkelsen med vårt favoritrecept på bananpannkakor kanske det skulle funka?

äggfria pannkakor utan ägg och mjölk

Så här fina blev mina mjölk- och äggfria pannkakor!

Vad är skillnaden på tapiocamjöl och tapiocastärkelse?

Det finns en hel mängd olika tapioca-produkter på marknaden. Det är vanligt att tapiocamjöl ibland kallas tapiocastärkelse. Tapiocamjöl görs från kassavarot som är mycket vanlig i sydamerikansk matlagning.

KÖP MJÖLET HÄR

Varför använda Tapiocamjöl i pannkakor?

Tapiocamjöl är ett jättebra förtjockningsmedel som är överlägset arrowrot- och potatisstärkelse. Det ger en krispig skorpa och textur med tuggmotstånd i glutenfria bakverk. En del väljer tapioca eftersom de inte kan äta majs- eller potatisstärkelse av hälsoskäl och tapiokamjöl är då ett alternativ. Tapioca är dessutom ett bra alternativ till ägg i vegansk bakning och i veganska pannkakor.

Ingredienser veganska pannkakor:

ingredienser veganska pannkakor istället för ägg ersättning

I veganska pannkakor ersätter tapioca-stärkelse ägg och mjölken ersätts av valfri plantbaserad mjölk. Här cashewmjölk som inte längre säljs i Sverige men som man kan göra själv hemma.

  • 3,5 matsked tapiocapulver (köp här)
  • 1 banan
  • 2,5-3 dl växtbaserad mjölk (jag använde cashewmjölk)
  • 2 dl havregryn
  • Valfritt: om du vill ha dem fluffiga kan du tillsätta bakpulver
  • Valfritt: smaksättning tex vanilj, blåbär eller kokos
  • Valfritt: veganskt proteinpulver (öka då mängden vätska)
  • Olja att steka i

Gör så här:

1. Börja med att lägga alla ingredienser till de veganska pannkakorna i en mixer. Kör mixern i någon minut tills havregrynet pulveriserats och ingredienserna blandats väl.

2. Klicka ut pannkakssmeten i en stekpanna. Om du vill ha perfekt form på pannkakorna kan du använda ett pannkaksjärn eller stansar för matlagning.

3. Stek dessa smarriga veganska pannkakor på båda sidorna tills de fått en fin färg och fast konsistens. Färgen skiljer lite från det vi är vana vid med vanliga pannkakor på grund av att det inte finns någon äggula som färgar dem.

4. Servera med frukt och bär (går även bra med sylt och vegansk glass eller vad du vill). Ibland har jag en klick jordnötssmör på, som jag gör själv se mitt jordnötssmör recept från tidigare inlägg.

Tips och kommentarer till detta recept

Tänk på att ingredienserna kan vara lite olika beroende på sina naturliga egenskaper. Viss havregryn kan sluka mer vätska än annan och tapiocamjöl kan bete sig lite annorlunda. Experimentera dig fram genom att test-steka en pannkaka först.

Konsistensen blev perfekt men vi tyckte att smaken var lite fattig och nästa gång kommer vi att experimentera mer med smak. Tidigare har vi haft i vaniljprotein (dock animaliskt) och därför tänker vi testa med vaniljessens. Min man sa dessutom att kokos skulle göra sig bra i receptet, kanske testar vi göra det på kokosmjölk som är lite fetare. Jag kommer att uppdatera receptet allt efter att vi experimenterat oss fram.

Bakpulver är något som är vanligt om man vill ha amerikanska pannkakor, vi valde dock att inte ha det i vårt recept. Vi hade det inte hemma och tänkte att bananen ändå gör pannkakorna lite fluffiga. Detta kommer dock även testas inom kort.

Veganska pannkakor för barn

Även barn kan njuta av att äta veganska pannkakor. Vi var oroliga över att vår dotter skulle rata dessa pannkakor eftersom hon är så förtjust i de “vanliga” vi brukar äta, men hon fullkomligt slukade dem! Så, var inte rädd att experimentera med vegansk matlagning till barn. Det är bättre att börja tidigt, för vi lever i en värld som kommer vara tvungen att äta mer veganskt!

veganska pannkakor barn glutenfria

Detta recept på veganska pannkakor passar så klart även för barn, här är de serverade till min dotter som fingermat.

Feedback

Lämna gärna en kommentar om du testat detta recept. Kanske har du tips på förbättringar eller alternativ? Alla kommentarer uppskattas väldigt mycket av mig. Tillsammans kan vi lära oss att äta mer veganskt.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply