nybörjare på gymmet
Gymövningar, Träning

Nybörjare på gymmet – tips för ditt första träningspass

Så, du har bestämt dig för att börja träna på gym? Så roligt! Inför första träningspasset som nybörjare på gym finns det massor av saker som kan kännas läskiga och skrämmande. För att ta bort en del av den nervositeten tänkte jag i detta inlägg berätta om några viktiga saker att tänka på och göra under sitt första träningspass!

Första passet på gymmet

För att minska risken för osäkerhet och funderingar väl på plats på gymmet så kan det vara smart att börja tänka på ditt första träningspass redan innan du kommit till gymmet.

Vad är det du vill träna? Tycker du konditionsträning på ett löpband verkar spännande, vill du gå till gymmet för att lyfta vikter eller vill du testa en blandning av allt? Fundera över dessa punkter och tänk ut en enkel plan.

Det första du vill göra som nybörjare är kanske att se dig omkring på gymmet, börja då med det. Undersök vilken utrustning som finns och hur gymmet ser ut. Efter du gjort det kan du börja med ditt första träningspass.

Bestäm innan om du vill värma upp med lättare konditionsträning eller någon form av annan rörelse. Hur vill du sedan lägga upp resten av passet? Är det någon särskild muskelgrupp du vill fokusera på? Behöver du tips och idéer på gympass nybörjare så kommer lite mer sånt längre ner i detta inlägg!

Att tänka på vid första gympasset

Det är lätt att bli för skrämd eller åt det andra hållet – för uppspelt under sitt första gympass så saker kan gå fel. Tänk lite extra på dessa punkter för att undvika risken för skador och nervositet:

  1. Kom ihåg att värma upp! Det är lätt att glömma uppvärmningen, särskilt om du är väldigt taggad på att börja lyfta vikter direkt. En bra uppvärmning som får igång kroppen förbereder dig för de rörelser du kommer att göra när du tränar. Risken för skador minskar också markant med en bra uppvärmning.
  2. Var säker på att du vet hur utrustningen fungerar. Under ditt första träningspass kan vissa maskiner se ut som rena tortyrredskap och en del kan vara svåra att förstå hur man ska använda. Mitt bästa tips är då att söka upp maskinen på internet – oftast står det ett namn på själva maskinen. Går inte detta så kan du tjuvkika lite när någon annan använder maskinen – eller helst av allt kan du fråga någon annan eller en personal som jobbar på gymmet så de kan visa dig. Youtube och bloggar var mycket värdefulla för mig när jag började gymträna!
  3. Känn efter vad du klarar. Bry dig inte om vilka vikter personen bredvid dig använder, och gissa inte hur mycket du orkar. Det är betydligt mycket bättre att testa en övning med för lätta vikter och sedan öka tyngden än att gå ut för hårt och då riskera att skada sig. Som nybörjare är detta extra viktigt, men det gäller egentligen för alla som tränar på gymmet.
  4. Lyssna på kroppen, utför övningarna rätt. Om en övning gör ont eller känns fel så ska du lyssna på kroppen. Vissa funktionella övningar så som benböj och marklyft kan slita mycket på kroppen om man inte utför dem rätt. Ryggen är lite extra känslig för fel utförda övningar. Håll koll så att du inte överanstränger ryggen genom att böja den på något onaturligt sätt – lyft med resten av kroppen inte bara ryggen.
  5. Visa respekt och hänsyn. Denna punkt är självklar – men den tåls att nämnas. På ett gym är det viktigt att visa andra hänsyn. Se till att torka av den utrustning du använder (i princip alltid finns det något att rengöra med utplacerat någonstans i gymmet). Stressa inte andra som använder en maskin, och sitt inte på maskinen/ utrustningen längre än vad du faktiskt behöver. Var en snäll människa helt enkelt!

Träningsprogram gym nybörjare

Om du vill ha ett fast program att gå efter så kan det underlätta din första tid på gymmet. Idag finns det mängder av träningsvideos på både youtube och Instagram att följa, men om du vill ha ett helt träningsprogram för nybörjare som sträcker sig över en längre tid så finns detta också att få tag på.

Sök i din app-butik efter träningsappar eller gör en snabb Google-sökning för att hitta ett träningsprogram som är lämpligt för dig som nybörjare. Om du känner att du behärskar engelska hyfsat bra så kan du även hitta mängder av träningsprogram om du söker på engelska.

Under det allra första gympasset rekommenderar jag ändå att bara testa sig fram för att bli van vid utrustningen och vid att lyfta vikter/ träna kondition. Alternativt kan du söka efter ett träningsprogram / pass som lämpar sig för absoluta nybörjare på gymmet.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply