0
Bli av med mammakilona efter graviditeten Sandra Friberg
Intervjuer

Intervju med Sandra Friberg ”the Queen of hemmaträning”

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag kom i kontakt med Sandra via Instagram, en cool kvinna som inspirerar många kvinnor att komma igång med träningen. I den här intervjun berättar Sandra om hennes egen resa att bli av med mammakilona och hur hon hittar tid och motivation till träning med småbarn i hushållet.

Om Sandra Friberg

Sandra är 35 år och bor i Lund tillsammans med sina två döttrar (5 och 1 år), man och två katter. Hon jobbar som marknadsansvarig på ett IT-företag i Lund. På fritiden driver hon, förutom sin blogg, en ideell förening med målet att hemlösa katter ska få ett bättre liv (Miss Mjau).

Hur, när och varför började du träna och skapa en hälsosam livsstil?

Jag har alltid tränat mycket men sedan vår resa att få barn startade har det inte blivit mycket fokus på det tyvärr. Jag har gått igenom åtta graviditeter varav sex missfall samt två IVF-behandlingar. Så mycket av mitt fokus har gått till att hålla ihop.

Nu har vi gjort den resan och blickar framåt med allt detta bakom oss. Så nu har det också varit dags att ta tag i den där sunda livsstilen igen. I september 2016 vägde jag 72 kg och med hjälp av strikt kosthållning och träning väger jag idag 63 kg. Så jag har nått mitt viktmål.

Nu kör jag vidare med olika typer av mål inom träning. I maj ska jag till exempel springa milen för första gången i Lundaloppet.

I Sandras youtubekanal tipsar hon om bra hemmaträning för dig som inte har möjligheten att ta dig iväg till gymmet.

Hur snart efter förlossningarna började du träna?

Jag hade inte speciellt bråttom. Det tar ju tid för kroppen att hämta sig. Efter min yngsta tjej har fogarna bråkat så jag har inte kunnat röra mig riktigt som jag önskat. Men jag har tagit det lugnt och började inte ”ta i” ordentligt förrän efter cirka ett halvår. Jag ville inte pressa en kropp som gått igenom så mycket utan har helt enkelt känt mig för efterhand.

Hur ser din kost ut?

Jag har nyligen blivit vegan efter att ha varit vegetarian i 20 år. Anledningen är etisk, jag vill inte äta djur och jag stöttar inte hur de behandlas. Steget till vegan har inte varit så stort som jag trodde, men jag äter ännu mer medvetet än tidigare då det kräver att man sätter ihop sina mål mat korrekt. Jag hoppas även att jag får upp intresset för matlagning för det intresset har aldrig funnits. Så jag äter mycket grönsaker men självklart också bönor och linser, nötter, alger och allt annat gott som finns.

Jag har inga speciella dagar då jag frossar i onyttigheter, det gör jag när jag känner för det. Så länge ”jag känner för det” inte innebär flera gånger i veckan. Onyttigheter vad gäller mat finns knappt, eftersom mitt matintresse är ”under progress” är jag ingen som längtar efter en stor måltid så det blir aldrig heller att jag äter på tok för mycket eller onyttigt. Jag äter tills jag är mätt, sen är jag nöjd!

Är det något man bör tänka på kring kost och träning när man ammar?

Träning efter graviditeten när kan man börja träna och hur hårt

Sandra har kommit igång med träningen efter två graviditeter

Ja, att äta varierat! Näringen ska räcka till både dig själv och bebisen. Jag märkte också att när jag åt socker påverkade det Clara mycket, hon blev helt speedad. Så det fick jag dra ner på. Oftast äter man mycket mer än vad man brukar, det går åt mycket energi att amma.

Hur ser din träning ut?

Jag tränar 4-6 pass i veckan. Ibland gymmet, ibland hemmaträning och sen har jag min dansklass på Actic en gång i veckan. Så man kan väl säga att huvudfokus ligger på styrketräning och funktionell träning men att det blir inslag av dans också. Jag tränar för att må bra och för att få tillbaka min kropp igen efter alla graviditeter.

Vad har du för tips till mammor som vill komma igång med träning och kost?

Bli av med mammakilona före och efterbild

Före- och efterbild. Sandra har gått ner från 72 kg till 64 kg på 6 månader.

Att hitta saker som motiverar. För det är ju ingen annan än du själv som kan ta beslutet och börja förändra. Sätt upp mål och delmål, läs på, följ inspirerande personer i sociala medier, besök peppande bloggar och ta varje dag som den kommer men med inställningen att JAG VILL förändra och vad kan jag göra IDAG för att göra detta till en bra dag för MIG.

Vad är den största utmaningen i att bli av med mammakilona?

De sitter hårt! I alla fall på mig. Det tog flera veckor innan det ens började hända något, det är lätt att ge upp där. Sen tappade jag ett kilo, sen hamnade jag på en ny platå i 2-3 veckor. Det är riktigt frustrerande. Så man måste hela tiden påminna sig om vad man vill uppnå.

Hur har du löst livspusslet med barn och träning?

Jag har fått ta bort vissa saker i livet för att göra plats till träningen istället. Jag har helt enkelt fått prioritera. Sen har jag börjat träna mycket mer hemma istället, det ger en helt annan flexibilitet och frihet. Så jag köpte hem skivstång, gummiband och matta och körde igång.

Vad motiverar dig och får dig att hålla igång?

Jag har hela tiden mål och delmål. Det peppar mycket. Sen märker jag ju hur bra jag mår av träningen. Jag har emellanåt problem med ångest och oro, men när jag tränar kontinuerligt har jag nästan inga sådana problem. Jag är piggare, blir starkare och hittar mig själv helt enkelt. Lär känna mig själv med en ny kropp, för kroppen ändras väldigt mycket efter att man fått barn.

Har du något motivationstips?

Egentligen är det bästa att gå tillbaka där man började. Titta på målen och anledningen till att man började träna eller ändra på sin vardag från hela början. Påminna sig om att man VILL och KAN. Sen är det mycket disciplin också, även om du inte känner för att träna så gör det ändå. Motivationen kickar igång efterhand även om den inte finns där från början. Ta med en kompis om det är svårt att komma iväg.

Hur ser dina mål ut för framtiden?

Fortsätta träna, springa milen för första gången, bli starkare och uppfylla olika styrkemål samt sprida träningsglädje så fler hittar motivationen att få göra samma resa som jag! För det är verkligen värt allt jobb jag lagt ner på mig själv.

Hur kan mina läsare hitta dig?

Via @sandra.friberg på Instagram, där jag lägger ut mina träningsprogram och en massa pepp och inspiration.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply