Kost och mat, Nyttiga recept

Veganskt julgodis del 1 – vegansk knäck


Vegansk knäck som är godare än den traditionella knäcken gjord på grädde? Är det möjligt? Det var vad jag ville ta reda på genom att experimentera mig fram. Och vet du? Jag lyckades! Den här knäcken innehåller dessutom endast två ingredienser, plus eventuell smaksättning eller nötter. Knäck är viktig del av ett svenskt julfirande som alla ska ha möjlighet att njuta av. Testa mitt recept nedan och du kommer inte att bli besviken!

Detta recept är framtaget med ingredienser från matsmart.se som just nu har fri frakt på beställningar över 300 kr. Passa på att fylla på skafferiet inför jul och nyår! Klicka på bannern nedan för att komma till butiken.

Knäckens historia

Vad man vet har knäck funnits sedan slutet av 1800-talet och är ett viktigt inslag bland julgodiset i Sverige. Traditionellt görs detta hemgjorda godis på lika delar av socker, grädde och sirap. Dessa ingredienser kokas sedan ihop och smaksätts med exempelvis hackad mandel, riven kokos eller skorpsmulor. Smeten fördelas traditionellt i små veckade knäckformar i kulörta färger.

Knäck i ny variant

Länge var julgodis så som knäck utesluten för dem med exempelvis laktosintolerans eller vegansk kosthållning. I takt med att utbudet av alternativa livsmedel ökat i Sverige kan numer alla njuta av hemgjord knäck. Se gärna även mitt recept på veganska acaitryfflar och energibollar med pepparkakssmak (raw och veganska).

Jag har experimenterat mig fram till världens lättaste och godaste recept på vegansk knäck som dessutom är laktosfri. Prova receptet nedan och jag lovar att du kommer att bli stormförtjust. Personligen föredrar jag den här knäcken i jämförelse med den traditionella, vilket överraskade mig enormt knäckälskare som jag är.

Grundrecept vegansk knäck (mjölkfri)

Detta recept är så lätt att det är löjligt. Grundreceptet innehåller endast två ingredienser:

  • 2 dl kokosgrädde
  • 3 dl kokossocker
Kokosgrädde billigt knäck recept veganskt mjölkfritt

Just nu finns kokosgrädde till extra bra pris hos Matsmart. Klicka på bilden för att komma till butiken.

Gör så här:

Även tillagnings-processen är lätt. Lägg båda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt sedan puttra på låg värme tills smeten klarar kulprovet. Det tog ca 10-15 minuter för mig, men jag rekommenderar verkligen att testa ordentligt. Kokar smeten för kort blir knäcken rinning. Kokar den för länge riskerar den att bli stenhård.

Kulprovet knäck kola

Gör ett kulprov för att vara säker på att din knäck håller rätt konsistens.

Så här gör du kulprovet:

  1. Fyll upp ett glas med kallt vatten.
  2. Ta upp lite av smeten på en tesked och droppa i glaset med vatten.
  3. Ta upp bollen som bildats och rulla den mellan tumme och pekfinger, det ska gå att forma den till en liten boll. Går det inte är smeten för lös och behöver koka mer. Blir kulan för hård har den kokat för länge. Konsistensen som den lilla bollen har motsvarar hur din knäck kommer att vara.

Smaksättning mjölkfri knäck

Vegansk knäck recept lakrits mjölkfri

Vegansk knäck som fått smaksättning av lakrits var min absoluta favoritkombination.

Den vanligaste smaksättningen är helt klart snoppad och hackad mandel. Jag valde istället att ha på cashewnötter jag rostade, även de är just nu på extrapris hos Matsmart. I den andra omgången hade jag i lakritspulver och de blev verkligen min favorit, shiiiit vad goda de blev! Lakritsälskare testa! Här kommer några fler förslag på smaksättning:

  • rostad kokos
  • hackade pumpakärnor
  • frystorkad hallon
  • mintdroppar
  • vaniljessens

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply