vegansk rocky road chokladbräck veganska julgodisrecept recept veganskt julgodis
Kost och mat, Nyttiga recept

Veganska julgodisrecept del 2 – chokladbräck rocky road


Jag fortsätter min serie av vegansk julgodisrecept med en variant av rocky road typ chokladbräck. Chokladbräcken kan göras olika tjock och tunn samt med godsakerna på toppen eller hopblandad med chokladen. Vad som gör att detta julgodis får en rocky road-karaktär är att den innehåller sega gojibär. Det här är ett nyttigt alternativ till den klassiska varianten med Dumle och marshmallows och innehåller istället näringsrika frön och nötter. Prova, jag lovar att du kommer bli positivt överraskad!

Ingredienserna i detta recept kommer från räddade produkter som av olika anledningar skulle ha slängts men som istället finns att köpa billigt hos matsmart.se. En mer miljövänlig jul helt enkelt. Vill du också spara pengar och samtidigt göra en miljöinsats i samband med julbaket? Besök matsmart via länken i bannern nedan:

Rocky Road – vad är det?

Rocky Road är en typ av sötsak som vanligen består av choklad, marshmallow och salta nötter. Blandningen förekommer även som variant i glass och andra deserter.

Efterrättens ursprung diskuteras, men vad man vet var första gången Rocky Road nämndes i Australien år 1853. Man tror att konceptet Rocky Road skapades som ett sätt att sälja choklad som hade blivit förstörd under den långa resan från Europa och därför blandades med bland annat lokalt odlade nötter för att dölja smaken. Enligt denna ursprungshistoria kommer namnet från den steniga vägen som resenärerna måste ta för att nå guldfälten.

Om denna historia är sann eller inte få vi kanske aldrig veta. Det finns många amerikanska företag som hävdar att just de är upphovsmännen till Rocky Road-receptet.

Recept vegansk Rocky Road

Jag valde att göra vegansk Rocky Road i form av chokladbräck, dvs med toppingen ovanpå och i tunna bitar. Självklart kan man traditionellt Rocky Road i tjockare bitar typ fudge. Dessa ingredienser använde jag:

  • 1 chokladkaka 70%
  • 1 chokladkaka Sea salt
  • Gojibär
  • Pumpakärnor
  • Chiafrön
  • Cashewnötter
  • Kokoschips
rabatt matsmart billigt

Alla ingredienser till detta recept var till extrapris.

Gör så här:

Det är löjligt lätt att göra detta julgodis. Proportionerna av ingredienserna ovan bestämmer du själv. Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka ingredienserna i lite mindre bitar om du vill. För tjockare bitar av Rocky Road, lägg i alla övriga ingredienser och bred ut i en form som klätts med smörpapper/bakplåtspapper. Om du föredrar chokladbräck: bred först ut den smälta chokladen och toppa sedan med de övriga ingredienserna.

Alla ingredienser är köpta till låga priser hos matsmart.se, klicka här för att fynda du också!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply