Det är inte roligt när du tränar och plötsligt måste stanna upp för att du får så ont i magen eller sidan. Håll kan vara både jobbigt och smärtsamt. Men vad är det egentligen för något? Varför får man håll och, framför allt, hur kan du undvika det
Vad är håll?
Håll definieras som akut värk i magen, och uppstår när du anstränger dig. Framför allt då när du tränar. Det är inte farligt men kan göra nog så ont.
Egentligen så vet man inte riktigt varför vi människor får håll. Men troligtvis är det en sträckning eller irritation av bukhinnan samt de ligament som fäster på diafragman. Ett alternativ är kramper förorsakade av syrebrist i diafragman, som ju är den stora andningsmuskeln.
Läs även: Stretcha magmuskler: Enkla övningar du kan göra överallt
Det är inte alla personer som upplever smärtan på samma ställe, utan det kan vara på olika platser i magtrakten.
Varför kallas det mjälthugg?
En del teorier går ut på att mjälten lider av syrebrist, och att det är därför du får håll. Därav namnet, som faktiskt är ganska vanligt. Eller så kan det vara syrebrist i tarmarna, men det kallas ändå för mjälthugg. Men det finns som sagt andra åsikter om orsaken bakom håll, så mjälthugg är kanske inte det mest korrekta uttrycket.
Håll i sidan
Det vanligaste är att du får håll i sidan, och då gärna den högra sidan. Drygt hälften av alla personer i undersökningar säger att det är där de känner av hugget. Många gånger måste du stanna upp och ta igen dig. Det är svårt att fortsätta springa eller sporta när du har håll, för så pass kraftigt är det.
Håll i bröstet
Ibland får du ont i bröstet, det känns likadant som vanligt håll. Då är troligtvis musklerna i bröstkorgen överansträngda, och reagerar genom smärta.
Men bröstsmärtor kan naturligtvis ha andra, mer allvarliga, orsaker. Så ta dem på allvar och ring 112 om du har starka smärtor och de inte går över relativt snabbt. Det kan nämligen vara fråga om en hjärtinfarkt eller kärlkramp.
Hur länge måste man vänta efter att man ätit för att inte få håll?
Det här är en bra fråga, för en kraftig måltid innan träningen kan göra så att du får håll. Vanligtvis är det bäst att äta ett par timmar innan du ska träna, för att undvika att du mår dåligt.
Samtidigt så behöver du ju den energi du får från maten, så det ska inte vara allt för lång tid emellan. Ett alternativ är att ta något litet mellanmål innan träningen så att blodsockret håller sig uppe och du orkar med ditt pass.

Få håll utan ansträngning
En positiv sak med håll, om man kan säga så om smärtor, är att det inte är farligt. Det är sällan någon underliggande orsak som gör att du får håll, utan det går över och sedan är det inte mer med det.
Om du får håll utan ansträngning kan det möjligtvis vara fråga om något annat. Det är inte alltid så lätt att definiera smärta, speciellt inte i magtrakten. Ifall du känner dig orolig är det bäst att fråga din doktor om råd.
Kan man träna bort håll?
Ja och nej. Du kan träna upp dina magmuskler så det är mindre chans att få håll.
När musklerna i magen är starka och du har kontroll är det mindre risk att de blir överbelastade eller du får en sträckning. Men om det kommer ändå så är det ofta bäst att trycka in handen där det gör ont och hålla fast. Pressa in och andas djupt, det hjälper musklerna att slappna av och gör att hållet försvinner.
Läs även: 9 supereffektiva varianter av situps
Hur försvinner håll?
Du kan pröva på olika saker för att bli av med hållet. Ett välkänt knep är att knyta näven och pressa in där det gör ont. Andas långsamt och riktigt känn hur hållet smälter bort. Det är musklerna som slappnar av, så att krampen försvinner.
Du bör även sakta av på tempot med en gång när du börjar känna att hållet är på väg. I stället för att vänta tills du måste stanna helt och hållet, kan det löna sig att sakta ner och hålla en lugnare takt medan du väntar på att det går över.
Hur blir man av med mjälthugg?
En del upplever att andningen är till hjälp när de vill bli av med mjälthugg. De flesta anser att ytlig, snabb andning bör undvikas. I stället kan du försöka ta djupa andetag och hålla kvar luften ett litet tag. Vara medveten om hur du andas och använda det till din fördel.
Yoga har visat sig fungera riktigt bra i förebyggande syfte eftersom det lägger så mycket fokus på kontrollerad andning. Du lär dig hur mekanismen fungerar, vilket kan vara till nytta på flera sätt under träningspasset. Kroppen och musklerna behöver så mycket syre de kan få när du anstränger dig.
Hur kan man lindra håll?
Det bästa är att respektera din kropp. Ingen tycker om att stanna upp mitt uppe i ett intensivt eller intressant träningspass. Men genom att sakta ner lite grand när du känner av hugget så går det över snabbare.
Om det inte är så farligt kanske det räcker med att du sätter knytnäven där det gör ont och trycker till. Se till att andas djupt och försök få magen att slappna av. Lättare sagt än gjort när du är mitt uppe i det, så börja så fort du känner av det.
Hur får man bort håll snabbt?
Det lättaste är alltså att försöka undvika håll redan från början. Men det är ju inte alltid det är möjligt, ibland får du helt enkelt håll. Då kan det vara bra att börja med djup andning.
Ta djupa andningstag och riktigt tryck ut luften. Det kanske känns lite konstigt att forcera andningen, men det brukar vara ett snabbt sätt att få bort hållet. Samtidigt kan du sätta handen där det gör ont, gärna med knuten näve. Tryck till och andas samtidigt så brukar det gå över.
I stället för att använda handen kan du böja dig fram, så magen pressar på det onda stället. En del har haft framgång med att plocka upp en sten och hålla den i handen, på den sidan där du har ont. Håll stenen hårt i handen, medan du koncentrerar dig på att andas.

Ett annat sätt är att lägga dig ner på rygg, pressa fotsulorna mot marken och höja höftpartiet. Allt det här tar tid från träningen, men är ofta ett måste för att du ska kunna fortsätta över huvud taget.
- Fokusera på andningen, eventuellt med tekniker från dina yoga-klasser
- Dra djupa andetag och stöt ut luften med stor kraft
- Böj dig fram, vik dig dubbel över det onda stället
- Sätt knytnäven där det gör ont och pressa relativt hårt
- Lägg dig på rygg och höj upp höftpartiet, fotsulorna ska vara flata på marken
- Plocka upp en lite större sten och håll den hårt i handen
- Ta det lugnt, sakta ner, eller stanna upp, och bara vänta på att hållet går över. Pressa dig inte i onödan.
Får lätt håll – varför?
Eftersom det kan finnas flera olika orsaker bakom håll så kan det vara bra att analysera dina vanor. Om du brukar äta en tung måltid innan träningen så kan det ge dig håll. Eller så har det att göra med din hållning, eller att din bål inte är stabil nog.
Det kan vara något så enkelt som att du inte har värmt upp musklerna ordentligt innan du börjar med träningen. Allt det här kan du göra någonting åt.
Varför får man håll när man springer?
Det kan alltså vara olika anledningar till att du får håll när du springer. Bland annat kan det vara sådant som du själv är orsaken till, som att du ätit en tyngre måltid eller druckit för fort. Men ofta så är det helt enkelt en fråga om en liten irritation av diafragman och de ligament som hänger samman med den.
Eventuellt kan det vara syrebrist i en stor muskel, som leder till att du får kramper. Det är ingenting farligt och brukar gå över ganska snabbt. Speciellt om du följer ett av tipsen för att bli av med håll. De är inte alla vetenskapligt bevisade, men har visat sig fungera riktigt bra.
No Comments