Vad är feminism och vad är en feminist, Beyonce feminist we can do it
Livsstil

Jag är Feminist. Kanske undrar du: vad är Feminism?

Är du osäker på om du är en feminist och vad feminism står för? Du är inte ensam! Första gången jag fick frågan om jag är en feminist svarade jag lite undvikande “mja alltså, jag vill ju att alla ska ha lika rättigheter, men jag tror nog mer på jämställdhet”. Jag var inte den första och garanterat inte den sista att tro att jämställdhet och feminism är två helt skilda ideologier. Därför tänkte jag med det här blogginlägget försöka reda ut vad feminism är och uppmuntra människor i största allmänhet att våga säga att de är feminister.

Jag är feminist – min egen relation till feminism

Ja, jag är feminist utan tvekan. Kanske blev jag det redan när killen i parallellklassen kallade mig hora. Kanske blev jag det på riktigt när två manliga kollegor gubbsjukt och äckligt dunkade varandra i ryggen och skrockade “ja, nu blir det i alla fall något trevligt att titta på i styrelserummet” när jag fått en chefsposition redan som 26-åring. Eller var det när mannen i sätet bredvid mig på tåget satt och runkade och tittade på mina bröst. Eller är det produkten av en reaktion av att någon påstod att jag inte kunde vara feminist för att jag klär mig för sexigt.

Vad är feminism och vem är en feminist?

I många år har jag öppet och tydligt uttalat att jag är feminist i alla möjliga miljöer, vilket lett till olika reaktioner. Både män och kvinnor, tjejer och killar har blivit provocerade. Det finns nämligen något smutsigt över att vara feminist. Många tjejer vågar inte kalla sig feminister för att de tänker att “feminister är ju såna där militanta manshatare”. Att feminism fått sånt dåligt rykte tycker jag speglar det mansdominerade samhälle vi lever i.

En annan reaktion som jag upplevt är att vissa personer, en del av dem kallar sig feminister själva, tycker att jag inte lever upp till vad som krävs för att få kalla mig feminist. Det är väldigt tråkigt att en del personer tror att en feminist är en typ av personlighet och ett sätt att leva. För mig är feminism just valet att själv välja. För att få kalla sig feminist räcker det för mig att du erkänner att vi lever i ett mansdominerat samhälle, där kvinnor och män har olika förutsättningar och rättigheter. Önskvärt är även att du har en vilja att göra något åt det, om det så handlar om att säga “jag är feminist” eller att kräva en högre lön.

Vad är feminism och vilka grundvärderingar står ideologin för?

Det är inte konstigt att vi är förvirrade kring vad som är feminism. Få ideologier har blivit så smutskastade med motpropaganda som feminismen.

 • Kvinnor och män ska ha lika rättigheter och möjligheter
 • Kvinnor och män är intellektuellt och socialt jämställda
 • Kvinnor och män ska erkännas och behandlas likvärdigt
 • Sexism existerar och är genomgripande, systematisk och kulturellt betingad
Feminist tröja Benedict Cumberbatch

En av mina favoritskådisar Benedict Cumberbatch, känd från Sherlock Holmes, visar vart tröjan ska sitta.

Den moderna feminismen har i första hand kommit att innebära att uppnå självständighet för kvinnor och utmana de privilegium män har över kvinnor. Men en feminism som främst handlar om autonomi innebär att en kvinna är tvungen att befrias av en annan person och ofta på bekostnad av denna ersättare. Exempel barnflickan, städerskan och assistenten som själv har svårt att bli avlöst.

En idealisk värld för mig är en där kvinnor har samma rättigheter och möjligheter som män till allt från studier och jobb till att få klä sig hur de vill och uttrycka sin sexualitet fritt. Det är en värld där en man med “feminina” egenskaper som “bejakar sin kvinnlighet” (*kräks*) inte nedvärderande kallas för “bög”. Det är en värld där framgångsrika kvinnor, som exempelvis Angela Merkel, inte får stämpeln “manhaftig” och får höra att de har en “manlig ledarstil”. Det är en värld där män inte tafsar, skriker snuskiga saker efter en och där man slipper får flera privata meddelanden om dagen på Instagram från “flåsande män”!

Uttryck dina åsikter med feminist-kläder

Feminist t shirt tröja Rihanna We should all be feminists

Rihannas sexuella framtoning gör att många anser att hon inte kan vara feminist. Denna starka vackra kvinna är enligt mig en stor förebild.

Blev jätteglad när jag hittade en butik i USA med namnet feministapparel.com (annonslänk) som endast säljer feminist-kläder. Även t-shirts och linnen med det tryck som Rihanna bär “we should all be feminists” finns att köpa där. Utbudet som finns i Sverige var både magert och inte så roligt.

Visa vart du står med en feminist-tröja

Här är några exempel på tröjor med feminist-tryck alla från feministapparel.com.

Feminist tröja feminism kläder

Feminist tröja med ett tydligt budskap.

Feminist t shirt tryck

Inga tveksamheter om att du är feminist med denna tröja

Girls just wanna have fundamental rights feminist linne tshirt tröja

Det finns även linnen och detta feminist linne är en storfavorit.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Krister juli 16, 2017 at 6:47 e m

  Jag tycker F! är bra feministiska representanter.
  Deras styrelse har nästan bara kvinnor.
  Det är verkligen feministisk jämställdhetspolitik.

 • Reply Jenny juli 21, 2017 at 5:04 e m

  Krister. Kan vara svårt att hitta manliga representanter eftersom många män inte är så intresserade av att göra rum för oss kvinnor och föra den feministiska kampen med oss. Vet inte riktigt vilka åsikter du själv har men är du vettig finns det säkert en plats för dig i F! Också. Lycka till!

 • Leave a Reply