Trender inom träning, kost och hälsa 2018 med Google Trender
Gästblogginlägg, Hälsa, Kost och mat, Träning

Google Trender avslöjar nya trender inom träning, hälsa och kost

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Vad blir det för trender inom träning 2018? Är Zumba lika populärt nu som förra året? Med Google Trender kan vi se hur intresset för olika hälsoaktiviteter ökat eller minskat över tid.

Trender inom träning i det här inlägget om olika hälsorelaterade sökord.

Hur Google Trender kan ge information om trender inom träning, kost och hälsa.

Vad är Google Trender?

Google Trender (Google Trends på engelska) är ett kostnadsfritt verktyg från Google som, precis som det låter, visar trender. I verktyget kan vi få fram trender för olika sökfraser, de populäraste nyheterna från det senaste dygnet och se vad folk pratar om i Googles sökmotor. Det finns även topplistor där vi kan se vad folk söker mest på inom exempelvis mat, sport, radio, artister och filmer. Vi kan också filtrera på kategorier, land och tidsperiod.

Trender inom träning

Jag tänkte visa ett exempel på hur en trend för en sökfras kan se ut. Min sökfras som jag har valt är “träning”. I grafen nedan ser vi hur folks sökbeteende har varit för just den frasen det senaste året. Under sommarmånaderna och julen har volymen gått ner något och precis efter nyår har volymen gått upp. Det stämmer överens med mina förväntningar då många njuter och äter onyttigt under semestern medan en stor del av Sveriges befolkning börjar det nya året med nyårslöften om just träning. Är de intresserade av att börja träna brukar de söka efter information på internet. Mer specifika trender inom träning hittar du i de olika graferna nedan.

Söktrend för sökfrasen “träning”

Trender inom träning
Sökordet träning under ett år. En tydlig uppgång efter jul kan skönjas.

När jag väljer att utforska sökfrasen “träning” får jag även information om de populäraste sökningarna som är relaterade till min fras. Nedan ser vi topplistan för de relaterade sökningarna. Vi kan se att “puls träning” har varit en väldigt populär sökning det senaste året. Siffran 100 innebär att det är den mest sökta frasen och siffran 25 betyder att frågan är en fjärdedel så populär som den mest populära. Puls och träning är namnet på en populär gymkedja, vilket kan vara anledningen till det höga sökresultatet. En del av ökningen beror troligtvis också på det ökade intresset att mäta pulsen vid träning.

Relaterade sökningar inom träning

Perfekt verktyg för trendspaning

Google Trender är ett utmärkt verktyg för att hålla sig uppdaterad om trender i din hemstad, i Sverige och i hela världen. Vill du hålla koll på trenderna inom kost, hälsa och träning filtrerar du på de kategorierna. Är du istället nyfiken på en specifik träningsform matar du in det i sökfältet under utforska. Då kan du följa träningsformens popularitet på Google ända tillbaka till år 2004. Ett exempel på ett sökord som har blivit mindre populärt med tiden är “aerobics”. Jämför vi sökvolymen idag med år 2004 är den inte ens hälften så stor. Tittar vi istället på sökordet “crossfit” kan vi se att sökvolymen har ökat otroligt mycket sen 2004 och även “tabata”. Däremot hade “zumba” sin peak under 2011 och är på nedåtgående. Vad gäller yoga har det funnits stort uppåtgående intresse under hela perioden.

Söktrend för “aerobics”

Aerobics träning statistik
Sökordet aerobics har tydligt gått ner från 2014 och framåt.

Söktrend för “zumba”

Zumba trend över
Zumba har nått sin peak och trendkurvan visar att denna träningsform är på väg ner.

Söktrend för “crossfit”

Crossfit trender 2018
Crossfit är en relativt ny träningsform för många svenskar och en sport som växer i popularitet varje år.

Söktrend för “tabata”

Tabata träning trend
Även intresset för Tabata ökar bland oss svenskar.

Söktrend för “yoga”

Yoga trender 2018
Den stabila utvecklingen kring yoga rimmar ganska väl med uppfattningen bland “yoga-människor” att yogan mer är en livsstil än en trend. En stabil och stadig uppgång under många år pekar i alla fall på det.

Trender inom kost

Här nedan kan du se hur vi svenskar sökt på mat-relaterade ord och fraser under 2016, respektive 2012.

Topplista mat 2016

I bilden ovan kan vi se hur topplistan ser ut för de populäraste sökningarna inom kategorin mat år 2016. Vegetarisk mat och nyttigt bröd är några av de trendiga sökorden. Det stämmer bra överens med min uppfattning att folk blir allt mer medvetna om sin kost. Tittar vi istället på samma lista för år 2012 ser den annorlunda ut. Där har vi bland annat cupcakes och muffins i toppen.

Topplista mat 2012

Google Trender i digitalt marknadsföringssyfte

Har du har en blogg eller en webbplats är det viktigt att jobba med sökmotoroptimering för att komma högt upp i sökresultatet på Google. Med Google Trender kan du förutspå när flest sökningar görs och planera ditt arbete utifrån det. Vet du att en sökfras är väldigt populär i januari bör du redan ett halvår innan planera ditt arbete med sökmotoroptimeringen för just den sökfrasen. Google Trender är även väldigt bra för att undersöka om dina sökord har blivit omoderna med tiden. En träningsform som var väldigt populär för några år sedan behöver inte vara det idag. Då bör du inte längre fokusera på den sökfrasen utan kan lägga energi på nya trender inom träning.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Johanna Knöös november 14, 2017 at 12:36 e m

  Tack för att jag fick skriva ett inlägg hos dig Sofia! 🙂

  • Reply Fitnessfia november 17, 2017 at 2:44 e m

   Tack själv <3

 • Reply Magnus Blixt november 14, 2017 at 6:37 e m

  Intressant! Och säkerligen tämligen användbart. Kan inte heller låta bli att fundera på hur det kommer sig att rabarberkladdkaka seglat upp så stark.

  • Reply Helena Roth november 14, 2017 at 7:59 e m

   *hahaha*

   Måste vara nån Influencer som lagt upp riktigt munvattnande bilder på Instagram på en rabarberkladdkaka eller två månne? 🙂

   • Reply Fitnessfia november 17, 2017 at 2:43 e m

    Får undersöka det vidare haha!

  • Reply Fitnessfia november 17, 2017 at 2:43 e m

   Jag är helt med dig på den. Ska göra lite efterforskningar.

 • Reply Malin Lundskog november 14, 2017 at 9:44 e m

  Intressant det här med trender och att se hur en själv hänger med på tåget fast en inte tror att en är så trendkänslig!. Ha ha – undrade också över den där rabarberkladdkakan ,-)

 • Reply Matilda Berlin december 2, 2017 at 7:39 f m

  Men åhh vad intressant att läsa!! Jättebra inlägg!! Verkligen!! Kram

 • Leave a Reply