Hur har våra träningsvanor förändrats efter pandemin? Tränar vi mer efter pandemin när allt öppnat upp? Vad finns det för trender inom träning 2023 och vilka träningsformer minskar i popularitet? Är exempelvis padel lika populärt som förra året?
Med hjälp av olika stuider, Google trends och min branschkollega Brian van den Brink har jag analyserat träningstrender inför 2023 och samlat de 7 största trenderna inom träning.
Hur har våra träningsvanor förändras efter pandemin?
Träning är känt för att vara cykliskt. Under sommarmånaderna och julen går volymen alltid ner, och precis efter nyår går volymen upp. Vi svenskar njuter och äter onyttigt under jul och semestern medan en stor del av Sveriges befolkning börjar det nya året med nyårslöften om just träning och rusar till gymmet efter sommaren.
Under pandemin ändrades våra träningsvanor till följd av att många arbetade hemifrån och hade mer flexibla arbetstider. En del gym och andra träningslokaler ständes tillfälligt och vår träning flyttades utomhus eller online.
Med Google Trends kan vi se hur intresset för olika hälsoaktiviteter ökat eller minskat över tid. Google Trends är ett kostnadsfritt verktyg från Google som hjälper oss att utläsa trender i människors sökbeteenden.
Så hur ser den övergripande trenden ut för träning efter pandemin?
Vi rör oss mindre efter pandemin om vi ska tro Google. I grafen nedan ser vi volymen i sökbeteende för termen ”träning” varit de senaste 5 åren:
Den kända profilen Brian från Sweaty business ger sin tolkning av den negativa söktrenden kring träning:
Jag tror faktiskt att folk blev less på träningtips och pepp som sköljde över oss under pandemin. Det var så otroligt många som ville inspirera andra (och kapitalisera) på pandemiläget med olika onlinekoncept. Det har blivit en baksmälla efteråt, tror jag.
Så vad säger forskningen?
Under pandemin rörde vi oss mindre om vi ska tro 57 olika studier som genomförts. Dessa hade en begränsad urvalsstorlek på på totalt 119 094 deltagare från 14 länder över hela världen, mellan 4 och 93 år. Trettiotvå studier avslöjade en signifikant minskning av fysisk aktivitet, medan endast fem studier fann en ökning av fysisk aktivitet under Covid-19-pandemin (källa).
Hur ser det då ut efter pandemin? Denna studie från England visade på en faktisk minskning i aktivitet efter pandemin. En annan populärvetenskaplig studie från England visade på samma sak.
En serbisk studie gjord på en mindre grupp personer i arbetsför ålder visade på minskad fysisk aktivitet, med undantag för lågintensiv träning. Detta trots att kostvanorna förblivit samma. Urvalet var dock lågt, så denna studie ska tas med en nypa salt. Så här såg resultatet ut:
I dagarna presenterades en svensk studie som visar på att övervikt ökat hos små barn under pandemin. Samtidigt visar en stuide från Folkhälsomyndigheten att unga personer i åldern 16 – 29 år inte har förändrat sin fysiska aktivitet under och efter pandemin.
Att svenskarna verkar påverkade av pandemin är tydligt. Kanske är det minskad fysisk aktivitet i samband med bibehållna kostvanor som bidragit till att en tydlig ökning av sökningar på viktnedgång.
Pandemitrender som verkar vara över
Låt oss fortsätta med trender inom träning inom olika hälsorelaterade sökord på Google. Initialt kan vi ta en titt på trender som var stora under Covid men som nu lugnat ner sig.
Hemmaträning som kom naturligt med pandemin, i och med smittorisken och att många gym stängde, syns tydligt i grafen nedan:
Det betyder inte att det inte finns ett intresse för hemmaträning, men att det minskat tydligt efter pandemin. Om du ser till grafen är trenden med hemmaträning ändå något större än innan pandemin.
Hur är det då med den stora trenden med hemmagym? Jo som vi kan se nedan har intresset för detta på Google gått ner till nivåer i motsvarighet med innan pandemin:
Har även gymmen blivit påverkade efter pandemin? Sats rapporterade i oktober 2022 att deras medlemsbas ökat med 8% på ett år. Vi ska dock komma ihåg att jämförelseåret 2021 fortfarande var ett pandemiår, och att många avslutade sina medlemsskap under pandemin.
En positiv trend, som är i enlighet med informationen från Sats, visar på att sökordet gymkort är ett av de få som ökat i sökhistoriken bland svenskar. Det kanske är så att vi inte längre vill träna hemma/online?
Jag frågade Brian vad han har sett för trender i träningsbranschen och han svarade så här:
Var vi tränar har påverkats mycket efter pandemin. Många arbetade helt hemifrån men har nu fått återgå till kontoret eller hybridjobba. Stället där man brukade träna, nära jobbet, är inte längre ett alternativ flera/alla dagar i veckan. Kanske har man inte lika bra alternativ där man bor, eller väljer att köra online/utomhus när man är hemma.
Generellt sett har gymmen tappat många medlemmar under pandemin och återhämtningen har varit trögare än vad de trott och hoppats, även om det verkar som att sista kvartalet 2022 verkar ha varit ganska starkt för många gym/gymkedjor.
Så här ser sökordskurvan ut för gym:
Så, kanske är vi på väg tillbaka till gymmen på riktigt? Vi får se vad lågkonjunkturen 2023 ska utvisa.
Brian berättar vidare att gymmens etableringsplaner kan ha skakats om i grunden:
Många gymkedjor har byggt sin strategi att finnas nära där folk rör sig och arbetar. Med större center med stort utbud inne i städerna och mindre anläggningar utanför stan/i förorterna. Under pandemin blev efterfrågan direkt omvänd. Frågan är hur allt landar sedan, behöver de tänka tvärtom kring kommande nya gym?
Låt oss titta vidare på andra sökord och hur trender i träning kan skönjas i resultaten:
Vilka trender inom träning går att utlysa av svenskarnas sökbeteenden?
Hur och vad kommer vi att träna i år, och vilka träningstrender är på väg ner? Vad finns det för trender inom träning 2023? Vi dyker djupare i Google Trends.
Trender inom träning
Det är roligt att titta på gamla trender först, för att se hur volymen ändrats under åren.
Söktrend för “aerobics”
Låt oss först börja med den stora 90-talstrenden aerobics som ett exempel på ett sökord som har blivit mindre populärt med tiden. Jämför vi sökvolymen idag med år 2005 är den ungefär en fjärdedel så stor.
Söktrend för “Zumba”
Zumba, en annan populär träningsform under 2009 och framåt verkar nästan ha dött ut. Minskningen tycks inte bero på pandemin och att gruppträning blivit inställd, utan ett allmänt minskat intresse.
Brian spekulerar kring att det även kan finnas skillnader i träningsbeteende mellan män och kvinnor:
Jag tror att många hittat nya aktiviteter och träningsrutiner. På gymmen märks det att den klassiska gruppträningen i sal har väldigt svårt att återhämta sig. Kollar man internationella studier så är det främst kvinnor som hittat till digitala träningsalternativ, och det är just kvinnor som dominerar den traditionella gruppträningen. Möjligheten att träna när man vill och var man vill samt ett oändligt utbud online tror jag lockat många kvinnor.
Söktrend för “crossfit”
Crossfit är en relativt ny träningsform för många svenskar och en sport som växt i popularitet men de senaste åren är kurvan på väg ner.
Söktrend för “tabata”
En stor trend de senaste åren har varit Tabata men även det intresset har minskar bland oss svenskar.
Söktrend för “yoga”
Den stabila utvecklingen kring yoga rimmar ganska väl med uppfattningen bland ”yoga-människor”, dvs att yogan mer är en livsstil än en trend.
Men den stabila och stadiga uppgången som varit under många år är på väg att vända.
Trots att trenden pekarn nedåt menar Brian att träningskoncept som talar till det inre (stressdämpande) växer globalt:
Yoga, meditation, mindfulness och liknande växte mkt under pandemin och har fortsatt att vara starkt. Under pandemin växte dessa områden digitalt (som mycket annat), men de har tappat rejält online efter pandemin.
Däremot live/fysiskt så är trenden med yoga fortsatt stark enligt rapporter från branschen. Det är en träningsform där jag tror att hela upplevelsen man kan få i en fysisk upplevelse är svår att överföra digitalt. Dofter, känslan i rummet, samspelet mellan människor mm.
Hur är det då med padeltrenden, är den över? Det har kommit rapporter om att padelcenter har fått stänga på grund av minskad efterfrågan. Låt oss fråga Google:
Ja det verkar så!
Är sökningar representativa för ”verkligheten”?
Google Trender är ett utmärkt verktyg för att hålla sig uppdaterad om trender i din hemstad, i Sverige och i hela världen. Vill du hålla koll på trenderna inom kost, hälsa och träning filtrerar du på de kategorierna i verktyget.
Söktrenderna är självklart inte hundra procent representativa för verkligheten men de visar tydligt en trend. Personer som är intresserade av att börjar träna brukar söka information på nätet i någon form. Det kan exempelvis handla om att vilja veta exakt hur en övning utförs, vilka tider en klass hålls, var närmaste gymmet ligger eller på specifika träningskläder.
Träningstrender 2023 – gör dig redo att svettas på nya sätt
Mycket händer inom träningsvärlden och det är därför svårt att välja ut endast några få träningstrender 2023 men i det här blogginlägget har jag samlat de mest märkbara trenderna inom träning.
Här presenterar jag årets sju hetaste träningstrender 2023 och vad du behöver för träningsutrustning samt träningskläder för att komma igång.
Bland annat ser vi att styrketräning (för kvinnor), HIIT-koncept och personlig träning är i uppåtgående trend 2023.
1. Styrketräning bland kvinnor & i olika åldrar
I söktrenden ser vi en tydligt uppgång för gymkort. Män har alltid populerat gymmen men du växer trenden med styrketräning bland kvinnor och i olika åldersgrupper. Många gym låter yngre deltagare träna på gym och även äldre har hittat fördelarna med att träna styrka.
Läs även: En av trenderna inom träningskläder 2023 är inkluderande träningsmode
Brian, och jag, tror att detta beror på att det finns en större kunskap kring fördelarna med styrketräning. Det är inte längre en träningsform endast för bodybuilders.
En ökad spridning av träningsformen i sociala medier, med styrketränande influncers, menar Brian också ha påverkat framförallt en yngre målgrupp att ta sig till gymmen.
Träningskläder & utrustning du behöver för denna trend
2. Bygga rumpa
När det gäller kvinnors kroppar går det trender (hemskt att säga, men det är så sant). Under tidigare årtionden var det inne att vara pinnsmal, ha en yogakropp eller i värsta fall heroine chic.
Nu är trenden istället stor rumpa, vilket Instagram definitivt haft en finger med i spelet kring. Rumpposering är mer regel än undantag på fitnesskonton.
Läs även: Mina bästa övningar för att få större rumpa med träning
Tyvärr har den här trenden fått en väldigt negativ påverkan på många kvinnors liv. De kvinnor som inte känner att de kan leva upp till idealet på egen hand (med träning och kost) väljer att lägga sig under kniven och därmed utsätta sig för den livsfarliga operationen BBL (Brazilian Butt Lift). Se gärna dokumentärserien Priset vi betalar i SVT-play för mer information.
Träningskläder som framhäver resultatet av din träning
Träningstights med scrunch är perfekta för att lyfta fram träningsresultaten, även för oss tjejer som inte fötts med en stor rumpa.
3. Gruppträning med nattklubbstema
Att få folk att hitta tillbaka till gruppträningslokalerna har blivit svårare efter pandemin. I ett försök att locka tillbaka medlemmarna till träning i grupp har bland annat SATS lanserat HIIT Zone, högintensiv träning i nattklubbsinspirerad miljö.
Det är inte bara SATS hoppat på trenden med nattklubbstema. Allt fler gymkedjor och ”boutique-gym” erbjuder HIIT-träning där instruktören även dubblar som dj.
Träningskläder & utrustning du behöver för denna trend
För denna typ av träningsform kan du gå all in med snygga träningskläder som sticker ut.
4. Cirkelträning / HIIT-koncept
Den traditionella gruppträningen har tappat efter pandemin. Brian tror att det beror på att det finns så många fler alternativ där ute idag, inte minst online. Sedan har en del gruppträning flyttat ut på gymytorna med olika typer av cirkelkoncept. Denna trend kopplar mycket till styrketräningstrenden.
Klä dig rätt för HIIT
HIIT är en väldigt svettig träningsform. Satsa på träningstopp och shorts för att inte bli överhettad. Innan och efteråt är det skönt att ta på sig en varm hoodie för att inte bli kall.
5. Träningsresor & retreats
I takt med att resandet tagit fart efter pandemin tror Brian att olika typer av retreats och reseupplevelser kommer gå väldigt starkt. Huvudsaklingen lite mer exklusiva reseupplevelser med ett begränsat antal deltagare sammanhållet av ett givet tema/träningsform/intresse.
Detta trots att det är lågkonjunktur och att dessa resor är dyra. Det beror på att de som köper dessa resor är kapitalstarka personer. Brian tror inte att det ekonomiska läget kommer dämpa det så mycket.
Träningskläder & utrustning att investera i inför träningsresan
Träning, sol och fina träningskläder. Satsa på mönster och fina färger när du ska på retreat eller träningsresa.
6. Utnyttja friskvårdsbidraget mer flexibelt
En stark trend är att arbetsgivare ser över hur de kan göra arbetsplatserna så attraktiva att medarbetarna VILL dit. Vissa större arbetsgivare satsar på upplevelser kring själva arbetsplatsen, t ex bygger en hel del egna wellness centers (gym, gruppträning, massage mm) och även co-workingställen satsar allt mer på egna gym för att öka attraktionskraften.
Brian säger vidare att företagen har tvingats tänka om och tänka bredare kring friskvård/wellness. Där gymmet varit det självklara alternativet under lång tid är det nu många fler aktiviteter som efterfrågas och räknas in som ok att nyttja friskvårdsbidraget på. Kika gärna på Epassis välmåenderapport kring ämnet.
Jag har valt att utnyttja delar av mitt friskvårdbidrag i företaget till en spaanläggning med gym och träningsklasser. På så sätt kan jag kombinera träning med avkoppling och välmående.
Vad kommer du att utnyttja ditt friskvårdsbidrag till (om du har förmånen att ha ett)?
7. Personlig träning
Personlig träning var tidigare för elitidrottare och människor med starkt träningsintresse. Det var något som gemene man inte ens funderade att lägga pengar på. Numer har var och varannan svensk, i alla fall i storstäderna, haft sin egen PT.
Jag tror att vi efter pandemin, i takt med att vi hittar tillbaka till gymmen, kommer att söka mer hjälp i vår träning. När allt fler börjar styrketräna blir det viktigare med teknik och att göra rätt för att inte skada sig.
Många känner sig också vilsna. Kanske har de hittat till gymmet efter inspiration från sociala medier, men det som såg så lätt ut i reelsen var kanske inte lika självklart väl på plats?
Dessutom kommer beställningarna på en viss typ av kropp, något som återspeglas i att kvinnor vill bygga större rumpa och att män, precis som alltid, vill ha stora bröst- och armmuskler. Där kommer PT:ns jobb att kunna göra stor skillnad.
Klä dig rätt inför ditt pass med personliga tränaren
Egentligen behöver du inte klä dig på något särkskilt sätt för att träna med en PT. Det går lika bra att ta vad du har hemma, men ibland kan det vara kul med en nystart och att satsa på en snygg träningsoutfit för att öka motivationen.
Om Brian Van Den Brink
Brian är grundare av och driver medieplattformen Sweaty Business (sweatybusiness.se). Han skriver, poddar (Sweaty Business-podden) och föreläser om vad som händer i och kring träningsbranschen. Brian har tidigare arbetat som marknadschef/nordisk marknadschef på träningskedjan SATS och träningsutrustningsföretaget Technogym (Qicraft) samt har arbetat som personlig tränare, gruppträningsinstruktör och fystränare i egen verksamhet samt hos en stor träningskedja.
Om Google Trender i digitalt marknadsföringssyfte
Har du har en blogg eller en webbplats är det viktigt att jobba med sökmotoroptimering för att komma högt upp i sökresultatet på Google.
Med Google Trender kan du förutspå när flest sökningar görs och planera ditt arbete utifrån det. Vet du att en sökfras är väldigt populär i januari bör du redan ett halvår innan planera ditt arbete med sökmotoroptimeringen för just den sökfrasen.
Google Trender är även väldigt bra för att undersöka om dina sökord har blivit omoderna med tiden. En träningsform som var väldigt populär för några år sedan behöver inte vara det idag. Då bör du inte längre fokusera på den sökfrasen utan kan lägga energi på nya trender inom träning.
No Comments