Bo Marklund
Intervjuer

Träningsprofilen: Min far, Bo Marklund

Min pappa Bo Marklund har alltid varit en mycket aktiv person och är en förebild när det kommer till träning. Han är den mest aktiva person jag känner och därför passade jag på att intervjua honom under ett hembesök. Min far föddes i den lilla orten Boliden, 1949 och är idag som pensionär minst lika aktiv som när han var liten. Han delar med sig om varför han tränar och hur han hittar sin motivation.

Hur ofta tränar du?

Varje morgon gör jag morgongymnastik och tar en promenad. Utöver det tränar jag 4-5 dagar i veckan. Jag ser till att ha minst två vilodagar per vecka. Har man tränat för mycket är det viktigt med återhämtning, annars kan man överträna sig. Det gäller även att inte träna när man har en infektion i kroppen.

Nu på vintern är det på gym, simning, skidor och långfärdsskridskor. På sommaren är det cykel, löpning, simning utomhus, gym och rullskidor. Det förekommer att jag springer även på vintern. Jag gjorde det mer förr, som transport fram och tillbaka till jobbet 5 dagar i veckan (7-8 km/varje dag). Nu när jag är pensionär blir det mer skidor istället.

I övrigt har jag ett aktivt liv med potatisodling och svamp-/bärplockning. Jag älskar att befinna mig i skog och mark.

Varför tränar du?

För att jag mår bra av det. Jag känner mig piggare när jag får röra på mig. Det är ett starkt behov, eftersom jag är van av att träna. Sen är det fantastiskt roligt. Jag gillar känslan av att känna mig pigg och stark.

Att träna är livsstil som får en att må bra.

Det är socialt, man lär känna olika människor från olika bakgrunder. Umgänget betyder mycket, det är trevligt att fika efter träningen eller bara stå och prata och jämföra tider.

Vi valde att skaffa många barn, 4 st, för att jag skulle orka med det var det viktigt för mig att få träna. Jag har inte haft några andra krav på nöjen, utan bara att få använda min fritid till att röra mig. Min fru Kerstin har alltid stöttat mig i detta.

När började du träna?

Jag har tränat hela mitt liv. Det blev mycket lekar och tävlingar som barn när jag växte upp. Då fanns det inte tv utan vi lekte kurragömma och polis och tjuv istället. I gymnasiet åkte jag mycket skidor. Tennis och bordtennis blev det också en hel del.

Det var först när jag flyttade till Falun 1971 som jag började springa mer regelbundet och även tävla i löpning. Jag gick med i en löparklubb och en idrottsförening samt spelade även fotboll i Korpen. Ibland följde jag med vänner på orientering, men jag har för dåligt lokalsinne för att bli bra på den sporten. Jag fick för bråttom och sprang förbi kontrollerna.

Vilken är din favoritsport?

Jag har väldigt många sporter jag gillar men löpning är favoriten. Jag älskar att delta i löptävlingar. Vissa lopp har jag sprungit över 40 gånger. Jag har också sprungit 10 st Stockholm maraton. Nu har jag många distriktsrekord för min kategori, män 65+, det är inte så många som håller på i min ålder. Fick även SM-silver i 5 kamp, men då var det bara två som tävlade. Haha.

Vad är ditt bästa tips för träningsmotivation?

Man måste tycka att det är roligt, man kanske måste kämpa sig igenom en period då det är lite tungt men man får så mycket bra utav det.

Det roliga kommer med tiden.

Rekommenderar du någon särskild träningsutrustning?

Bra skor är viktiga för löpningen. Kläder efter väderlek, och beroende på sport.

Har du något roligt träningsminne?

Första Stockholm maraton i början av 80-talet var ett väldigt speciellt lopp för mig. Det är oerhört långt och massor med folk som är ute och hejar. Det är en folkfest samtidigt som det är så otroligt jobbigt. Jag klarade samma lopp under 3-timmarsgränsen 2 gånger under de kommande åren efter det. Det är speciellt, det är inte många som klarar det.

Ett annat minne som jag kommer på är en halvmara i Siljansnäs. Jag sprang loppet samtidigt som min träningskompis Ronny. Vi pressade varandra de sista 3 kilometerna och turades om att dra. På upploppet fick jag sån otrolig fart i en vänsterkurva i. Det kändes som om centrifugalkraften gav mig kraft och gjorde att jag faktiskt slog honom. Jag hade aldrig slagit honom tidigare, det var en rolig seger och det blev personbästa på 1:18:43. Ronny påstod att han hade sparat på krafterna lite eftersom han trodde att det var längre kvar av upploppet.

Hur ser dina träningsplaner ut framöver?

Jag ska vara med i Stafettvasan på skidor med SPF (Sveriges pensionärers riksförbund) i mars. I april springer jag som vanligt Säter halvmara. Utöver det hoppas jag på någon medalj i 3000 m på inomhusbana.

Har du några andra tips?

Jag har följt min egen hälsa genom att bland annat ta pulsen varje dag. Det var så jag fick reda på att jag hade hjärtarytmi, ojämna hjärtslag. Jag blev tvungen att göra ett ingrepp för detta. Det räddade nog mitt liv.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply