tjäna pengar på att blogga starta en blogg
Livsstil

Tjäna pengar på att blogga – Del 1 (starta en blogg)

Vill du också tjäna pengar på att blogga och undrar över hur du kan starta en blogg som du kan tjäna pengar på? Då har du hamnat på rätt ställe! I det här inlägget går jag igenom grunderna kring hur du gör för att starta en blogg. Det här är första delen i en guide, där jag kommer att dela med mig av mina egna erfarenheter kring att tjäna pengar på att blogga. Du får även höra om mina misstag samt svar på några av de grundläggande tekniska frågorna kring bloggande.

Varför starta en blogg?

Det finns många anledningar till att starta en blogg, ett av dem är att tjäna pengar på att blogga, men i grund och botten bör du ha ett intresse för att förmedla något till en grupp läsare. Det kan vara ett intresse för något som mode, sport, en hobby, politik, ekonomi, egentligen vad som helst. Har du inte ett genuint intresse kommer du att ha svårt att fånga dina läsares uppmärksamhet och risken är ganska stor att du tröttnar snabbt. Att blogga innebär mycket jobb, framförallt i början, därför ska du välja ett bloggområde som du verkligen gillar.

Frågan som alla blivande bloggare står inför är “hur gör man för att starta en blogg?” och vissa undrar även “hur kan man tjäna pengar på att blogga?”. Jag själv var där för ett tag sedan och jag vill därför dela med mig av hur jag blev en framgångsrik bloggare. Jag har delat upp processen kring hur man startar en blogg i 5 steg:

5 enkla steg för att starta en blogg

Det finns några enkla steg som du behöver gå igenom för att starta en blogg:

 1. Välj bloggplattform
 2. Säkra ett domännamn och hosting/webbhotell (jag använder Miss Hosting)
 3. Starta upp din nya blogg
 4. Konfigurera och designa din blogg
 5. Börja skapa innehåll som tilltalar läsare

1. Att välja bloggplattform

Gör inte det klassiska nybörjarmisstaget när det kommer till att välja bloggplattform: snålhet. Om du ska ha en chans att skapa en framgångsrik blogg behöver du investera några kronor (ungefär motsvarande en latte i månaden på stan) och en lite tid. OBS! Du kommer inte att tjäna pengar på att blogga via en färdig bloggplattform som blogg.se, nouw.se, medium.com, finest.se osv. Att välja den enkla för enkla vägen kommer att straffa sig i längden om du har som mål att tjäna pengar på din blogg (och även annars).

Varför välja WordPress?

Jag rekommenderar WordPress då det är en plattform du kan växa med, den är oerhört flexibel vad gäller funktioner och design samt lätt att använda. WordPress är överlägset den mest populära bloggplattformen och med god anledning:

 • Den är gratis att använda (även om du behöver göra en liten investering i en domän och hosting, mer om det nedan).
 • Det är lätt att installera.
 • Det har funnits i många år, vilket innebär ett robust och säkert system (även om du behöver hålla dig uppdaterad för att behålla säkerheten).
 • Det finns en hel bransch av leverantörer, designers och utvecklare kring WordPress som hjälper dig att anpassa din blogg till exakt så som du vill ha den.

Var uppmärksam på att WordPress erbjuder två verktyg:

 1. WordPress.com – där de är host för din blogg, ser efter back end och ger dig tillgång till din blogg på deras egen domän. Det är gratis att börja, men du betalar för att uppgradera olika delar av det. Du har begränsat med möjligheter att tjäna pengar med den här varianten därför rekommenderar jag istället:
 2. WordPress.org – där du har fullständig kontroll och har egen hosting för bloggen, bloggen ligger på din egen domän och du har fullständig kontroll över hur det ser ut, fungerar och hur du kan tjäna pengar på att blogga. Det är helt gratis att använda men du måste ordna med egen hosting, domän etc.

En gratis blogg har för många nackdelar

Förmodligen söker några av läsarna för det här inlägget tips om hur man startar en blogg gratis, tyvärr kommer jag inte att gå in på det eftersom jag själv anser att det är ett dåligt val i längden. Gratisplattformar för bloggar tjänar pengar på att du bloggar istället för att pengarna går till dig. Du kommer att tjäna på att lägga en liten summa pengar (ungefär motsvarande en latte på stan i månaden) för att starta en blogg som du kan växa med och eventuellt tjäna pengar på.

Min rekommendation är därför att satsa på WordPress.org. Du kommer ha lite mer arbete i installationsfasen (jag går igenom alla steg i detta inlägg så oroa dig inte!) men i det långa loppet tjänar du på att ha full kontroll över utseende, innehåll, funktioner och intäkter på din webbplats.

De flesta hostingleverantörer har en så kallad “one-click-installation” med WordPress.org som du kan läsa mer om nedan.

2. Välja domännamn och hosting (webbhotell)

Hjälp att välja domännamn

Nästa steg med att starta din blogg behöver du ett domännamn (din bloggadress) så att du har ett hem för din blogg online. Att välja domännamn kan vara en av de knepigaste uppgifterna du står inför. Det kan vara lättare sagt än gjort att hitta ett bra domännamn som inte redan är taget. Kolla om ditt domännamn är ledigt här! Tryck beställ nu > sök och registrera ny domän. Det är helt gratis att söka på domäner, du är inte tvungen att köpa något för att du trycker på beställ i första steget.

Här är fyra faktorer att tänka på när du väljer domännamn:

 • Det mänskliga perspektivet – ditt domännamns läsbarhet, är namnet lätt att komma ihåg och skriva, etc.
 • Varumärkesperspektivet – unikhet, vad domänen säger om dig
 • SEO-perspektivet – att välja en domän med bra sökord kan hjälpa din webbplatsrankning på Google (kan spela roll om du vill tjäna pengar på att blogga)
 • Juridiskt perspektiv – upphovsrätt och varumärkesfaktorer

Skaffa hosting (webbhotell)

När du bekräftat med hostingleverantören om ditt domännamn är ledigt, är det dags att skaffa hosting/webbhotell. Hosting är en slags virtuell lokal eller en plats för din webbadress. Din blogg ligger på ett hostingföretags servrar och för detta betalar du en liten hyra.

Jag rekommenderar Miss Hosting eftersom det är ett bra webbhotell till ett bra pris, det är enkelt att använda och det fungerar bra. Årskostnaden för en domän är 89 kr för en .com adress och 99 kr för en .se adress. Utöver det tillkommer 10 kr per månad i hosting. Endast 17-18 kr/per månad! (moms tillkommer). Det är alltså ett bra ställe att hosta sin första hemsida på.

När du sedan ska installera din WordPress-blogg kan du använda dig av något som kallas one-click-installation. Med ett, eller några få, klick får du då WordPress installerat på din domän och du kan börja blogga direkt utan krångel (det kan ta några timmar innan det är igång).

3. Starta upp din nya blogg

Att starta upp din nya blogg går på ett klick och sedan behöver du fylla i lite uppgifter. Se här hur snabbt det går med Miss Hosting one-click-installation:

4. Konfigurera och designa din blogg

Om detta är din första möte med WordPress, kanske du kommer att stirra lite förvirrat på instrumentbrädan och undra vad du har gett dig in på. Det kan kännas lite överväldigande i början – men tro mig WordPress är mycket lättarbetat! Oroa dig inte – att komma igång går på nolltid och du behöver bara lära dig hur allt är strukturerat. Fortsätt bara att läsa.

Konfigurera din blogg

Att konfigurera din blogg kan ta lite tid, men du kan göra det allt eftersom. Det här är en jättebra video som går igenom steg för steg. Videon är ca 1 timme och du kan dela upp den i olika sittningar.

En av de mest kraftfulla sakerna i WordPress är att det låter dig installera och använda plugins för att få extra funktionalitet på din blogg.

Designa din blogg

Bland de första du vill göra är att designa din blogg så att den blir så som du vill att den ska se ut. Ett snyggt första intryck är viktigt och därför behöver du en design som säger något om det varumärke du försöker att skapa. I WordPress finns det en mängd olika teman som du kan välja mellan. Ett tema är en mall (på engelska template), med olika inställningar, som du kan göra justeringar i. En mall innehåller exempelvis färgkoder, struktur, designelement, placering osv. Min rekommendation är att du börjar med ett gratistema. När du sedan blivit lite varmare i kläderna och vet vad du vill ha kan du investera några hundralappar i ett specialtema. WordPress gratis-teman funkar lika bra som ett betaltema/premiumtema, med något mindre valfrihet.

5. Börja skapa innehåll som tilltalar läsare

Nu har du förhoppningsvis fått din domän, skaffat hosting, installerat WordPress och har ditt tema på plats. Grattis! Du har nu startat en blogg … men du är inte en bloggare förrän du börjat skapa innehåll på din blogg!

Jag kan inte riktigt tipsa dig om vad du ska skriva i ditt första blogginlägg, eftersom det är något som skiljer sig mycket från bloggare till bloggare. Du kan dock radera standardposten “Hello world!” och ersätta den med något betydligt bättre.

Det finns två typer av innehåll som du kan skapa för din blogg i WordPress – Sidor och Inlägg.

Sidor

Sidor är de “statiska” sidorna på din blogg som inte kommer att förändras så mycket men som du länkar till från dina menyer och navigeringsområden på din blogg. Till exempel “Om mig”, “kategorier” och “kontakt”.

Din första sida ska förmodligen vara en “Om-sida” – en sida som berättar om dig och din blogg. Det är en sida du vill ska dyka upp i ditt navigeringsområde/meny. Det är en viktig sida som många besökare kommer att läsa för att lära sig mer om vem du är som bloggar.

Inlägg

Inlägg är vad du spenderar mest av din tid till att skapa som bloggare – de är där du skapar dina vanliga blogginlägg. Inlägg visas på första sidan av din blogg när de publiceras. De har vanligtvis kommentarer, och ett datum för att visa läsare när det publicerades. Det är genom dina inlägg du kan tjäna pengar på att blogga.

Tjäna pengar på att blogga

I nästkommande inlägg går jag igenom några olika sätt du kan tjäna pengar på att blogga. Du kan redan nu fortsätta med del 2 om att skriva intressant innehåll. Skriv gärna era frågor i kommentarsfältet nedan, så ska jag försöka att besvara frågorna allt eftersom.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply