Livsstil

Tjäna pengar på att blogga – Del 2 (skriva intressant innehåll)

När du vill tjäna pengar på att blogga är det viktigaste du gör att skriva intressant innehåll. En del skapar bloggar för att skriva av sig, men har du i sikte att tjäna pengar på att blogga behöver du tänka ett steg längre. Oavsett vad ska blogga om för ämne bör du fokusera på din publik, vad vill de läsa om? En blandning av fakta och personlig touch brukar vara en vinnande kombination.

Innan du läser detta inlägg rekommenderar jag att du läser del 1 om att starta en blogg.

Tjäna pengar på att blogga med intressant innehåll som driver trafik

När du vill tjäna pengar på att blogga måste du fokusera stenhårt på att skapa intressant innehåll för dina läsare. Om du följt steg 1 (länk ovan) i den här serien om att tjäna pengar på att blogga, är du nu redo för detta steg 2. Nu kan du lägga ditt fokus på att skriva artiklar som är intressanta för dina läsare och som samtidigt driver trafik. Som ny blogg har du ingen trafik alls och vanliga inlägg som ”idag var jag och fikade på stan” kommer inte att hitta nya läsare åt dig. Professionella bloggar SEO-planerar sina inlägg, mer om det här nedan.

Hur du skriver blogginlägg som dina läsare gillar

För att du överhuvudtaget ska få trafik till din nya blogg behöver du fundera över vad du vill skriva om, men även vad dina läsare gillar. Dessa två frågor bör du ställa dig innan du skapar ditt första innehåll:

  • Vilken är din målgrupp?
  • Vad söker de efter för innehåll?

Som ny bloggare måste du förlita dig på vad som kallas organisk trafik, det vill saga Google-sökningar. Redan i det här läget bör du installera Google analytics för att ha koll på var ifrån din trafik kommer och vad de läser om på din blogg. Infoga video.

Google Analytics Sverige gratis trafik SEO

Google Analytics är gratis och ett fantastiskt verktyg. Så här kan en översiktsbild se ut. Du kan zooma in på olika områden som dina besökare, deras beteenden och var ifrån de kommer (Google, sociala medier osv).

Vad är SEO och varför är det viktigt på en blogg?

SEO står för search engine optimization och är ett samlingsnamn för olika tekniker och tricks för att ranka högt i sökmotorer som Google. Google och andra sökmotorer bedömer snabbt innehållet på en sida eller i ett blogginlägg med hjälp av så kallade spindlar. Då sökningar går oerhört snabbt har Google algoritmer för att granska och utvärdera innehållet. Bland annat fokuserar spindeln på rubrikinnehåll, nyckelord, textlängd, bildtaggar osv. Vill du seriöst tjäna pengar på att blogga måste du ha koll på SEO.

Så ser ett idealiskt blogginlägg ut (SEO-planering)

Det finns ingen exakt formel för hur ett idealiskt blogginlägg ser ut men här är några tumregler som hjälper dig att skapa en mall för dina inlägg:

  • Har läsbart och intressant innehåll
  • Minst 350 ord
  • Nyckelordsplanerat (nyckelordet ska upprepas i rubriker och uppgå till 0,5-1% av texten)
  • Huvudrubrik och minst två underrubriker
  • Innehåller bilder med alt-taggar
  • Har en meta description (en beskrivning av innehållet till Google)
  • Innehåller interna eller externa länkar
  • Ett inlägg som speglar innehållet på din sida

Du som valde att följa min guide i steg 1 har WordPress installerat som bloggverktyg. I wordpress finns så kallade plug ins. Ett mycket hjälpsamt verktyg är ett plug in som heter SEO by Yoast och som är helt gratis. Yoast hjälper dig att räkna antal ord, se till att du har använt nyckelordet tillräckligt många gånger (men inte för många), att du har ett läsbart innehåll osv.

SEO-verktyg Yoast plug in för WordPress

Ett kanonbra SEO-verktyg är Yoast plug in för WordPress. Du får direkt förbättringsförslag på din text i WordPress. Här klagar Yoast bland annat på att det inte finns något meta-beskrivning och att inlägget saknar bilder.

Nyckelordsplanering enligt SEO

Nyckelordsplanering är en stor del av SEO och nödvändigt om du vill tjäna pengar på att blogga. Säg att du vill skriva ett inlägg om träningstights. Det första du bör göra är att strukturera upp nyckelorden. Att ranka högt på bara ”träningstights” är mycket svårt då många företag och webbshoppar betalar för att synas för just det nyckelordet. För att driva bra med trafik och ha en chans att synas på förstasidan på Google behöver du därför vara mer specifik.

Du kanske väljer att skriva om rosa Nike träningstights. Nu har du tre nyckelord (rosa + Nike + träningstights). Då det kostar mycket pengar för företag att synas för nyckelord, är det oftast lägre konkurrens ju fler ord du inkluderar. Det finns även en till fördel med att ha längre nyckelord: du träffar mer exakt vad dina läsare letar efter. De personer som söker endast efter ”träningstights” är osäkra på vilken typ av tights de vill ha. De som söker efter rosa Nike träningstights är väldigt säkra på både vilken färg och vilket märke de vill köpa. Detta är en stor fördel när du vill tjäna pengar på din blogg (mer om det i steg 4-5).

Så här ser en bra struktur ut enligt ditt nyckelord:

Rubrik 1: Rosa Nike träningstights – de snyggaste att köpa i år
Rubrik 2: Snygga träningskläder är inne i år
Rubrik 3: Rosa Nike träningstights för alla plånböcker
Rubrik 4: Nike Performance Rosa träningstights

Sammanfattning: att skriva intressant innehåll

Här kommer en kort sammanfattning av artikeln om att skriva intressant innehåll på din blogg. Ett bra innehåll ska både tilltala din publik och även driva trafik från sökningar på Google. För att du ska driva trafik behöver du ha koll på nyckelord i texten och rubrikerna. Jag rekommenderar att använda sig att ett SEO-verktyg som Yoast SEO för WordPress. För att hålla koll på din trafik bör du installera Google Analytics, då kan du se hur nyckelorden presterar och vilka sidor dina besökare landar på.

I nästkommande inlägg går jag igenom några olika sätt du kan tjäna pengar på att blogga. Skriv gärna era frågor i kommentarsfältet nedan, så ska jag försöka att besvara frågorna allt eftersom.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply