Ta hand om dig själv så att du kan ta hand om andra självkärlek, hitta tillbaka till sig själv
Kvinnohälsa, Livsstil

Ta hand om dig själv så att du kan ta hand om andra, ELLER?

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Att ta hand om dig själv först för att kunna ta hand om andra, är ett uttryck som vi ofta får höra. Vi, framförallt kvinnor, får lära oss att det är viktigt att ta hand om oss själva för att få energi och ork att exempelvis ta hand om familj och vänner. Med det här inlägget vill jag lägga in en liten protest. Det är nämligen så att jag bestämt tycker att du ska ta hand om dig själv så att du kan ta hand om dig själv – inte nödvändigtvis andra.

Ta hand om dig själv för att kunna ta hand om dig själv

Ta hand om dig själv så att du kan ta hand om dig själv. Allt annat är en biprodukt av det.

Det kan låta egoistiskt att säga att du själv ska prioritera dig själv först och även sen. Men, sanningen är att du behöver ta vara på dig själv för att orka ta hand om dig själv i det långa loppet. Att träna är för mig för att jag ska orka ta hand om mig själv även sen när jag blir äldre. Det är även ett sätt för mig att stressa ner och stänga av hjärnkontoret för ett tag.

Frasen att vi ska ta hand om oss själva för att kunna ta hand om andra, innehåller i sig inga direkta felaktigheter. Visst behöver vi vara i god form för att orka bry oss om andra, men vi behöver även vara i bra kondition för att ta hand om oss själva i det långa loppet.

Kvinnor sätter ofta sig själva sist

Det finns en stor glädje i att vara en vårdande själ och ta hand om andra, det är det inget snack om. Att ge till andra kan ge en oerhörd tillfredsställelse och anses vara den viktigaste grundstenen i lycka.

Kvinnors roll tycks vara att tjäna och behaga, både visuellt och fysiskt. Dessa krav och förväntningar är både begränsande och förtryckande, men de är rådande och genomgripande i vår kultur. Om en kvinna väljer att ta hand om sig själv av någon annan anledning än att bli bättre för sin familj, anses den vara en egoistisk handling.

När vi tar hand om oss själva blir vi vanligtvis även bättre för andra. Men är det verkligen att ta hand om andra som är grunden för vår existens? Är det allt vi är avsedda för? Ska verkligen omvårdnad av oss själva bara syfta till att bli bättre för andra?

Du, kvinna, har ett egenvärde!

Sanningen är att du existerar som en separat, autonom individ, oberoende av din familj, vänner, kollegor och kunder. Du existerar inte bara för att behaga och tjäna andra. Ditt utseende, dina handlingar, din självomsorg – de kan och får faktiskt bara vara för dig själv.

Så, ta hand om dig själv så att du kan ta hand om dig själv. Det är ett främmande koncept för många av oss kvinnor, men vi kan lära oss av männen och anta detta nya, förbättrade sätt att leva.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Alexandra januari 15, 2018 at 10:16 f m

  Jag håller verkligen med dig! Jag brukar ofta prata om det här i mina sociala kanaler och med mina klienter att det är trots att jag själv som ska leva mitt liv, i min kropp och med mina känslor och då måste jag göra så att det blir bra för just mig!
  Sen kan det absolut ha andra positiva biprodukter av det som du skriver. 🙂

  • Reply Fitnessfia januari 15, 2018 at 10:18 f m

   Så bra att du inspirerar till detta Alexandra, jättekul att höra!

 • Reply Tess Mabon januari 15, 2018 at 12:55 e m

  Instämmer instämmer instämmer!
  jag ber ibland mina klienter eller vänner att göra en lista på de viktigaste personerna i sitt liv. Sen ber jag dem att kika var de själva finns…och om de saknas eller finns med långt ned så påminner jag dem om att lyfta upp sig själva till plats 1 🙂

  • Reply Fitnessfia januari 15, 2018 at 4:15 e m

   Så härlig feedback, tack! Jättebra att du får dem att prioritera sig själva!

 • Reply Malin Lundskog januari 15, 2018 at 7:03 e m

  He he he – såklart! Skitbra det här. Vi finns inte för att behaga – däremot hoppas jag att vi alla hittar så mycket kraft och styrka tack vare att vi tar hand om oss, så att vi kan inspirera och göra skillnad 🙂

 • Reply ErinaFemitasy januari 16, 2018 at 11:10 f m

  Jättebra inlägg❣ Vi kvinnor får verkligen alltid höra att vi ska vara andra till lags, men sanningen är att också vi måste se över våra egna måenden först och detta för vår egen hälsas skull. Sedan så ska ju inte någons välmående gå ut på att andra mår dåligt, men en måste hitta en balansgång. En ska vara självisk i vår själviska värld, men en ska inte vara självisk på andras bekostnad.

  • Reply Fitnessfia januari 16, 2018 at 11:32 f m

   Så otroligt fint skrivet av dig <3 Håller med till 100%

  Leave a Reply