Spara pengar på mat, budgetmat, billig och god mat. Mat smart
Kost och mat

Spara pengar på mat – mina 5 bästa tips för att bli matsmart


Att spara pengar på mat kräver lite planering och fantasi. Ofta är det just bristen på framförhållning som får oss att fatta dåliga, dyra och ohälsosamma beslut kring mat. De där småköpen på kiosken eller snabbmaten hemlevererad till dörren i sista stund är ofta vad som gör att en matbudget drar över. En annan sak som varje människa förlorar pengar på är att vi slänger mat som vi inte hunnit använda. I det här inlägget går jag igenom ett antal tips om hur du kan spara pengar på mat.

På bilden ser du ett urval av produkter jag totalt sparade flera hundralappar på genom att handla hos Matsmart.se. Se hela utbudet via banner-länken här:

Spara pengar på mat och gör en miljöinsats

Hos Matsmart.se kan du spara hundralappar varje gång du handlar. Företaget tar vara på mat som av olika skäl skulle ha kasserats, exempelvis på grund av byte av förpackning, nära bäst-före-datum, säsongsprodukt osv. Varorna är därför 20-90% billigare än vad de hade varit i en vanlig mataffär!

Utöver det är jag väldigt glad över att Matsmart.se kan erbjuda så mycket ekologisk mat. Många tvingas tyvärr välja bort ekologiska alternativ på grund av det högre priset (som självklart är befogat). Nu kan alla njuta av ekomat billigt!

Att minska matsvinnet är något som alla bör delta aktivt i. Den största bonusen är att det även är ett bra sätt att spara pengar på mat.

Hur mycket mat slänger vi?

Slänga mat, matsvinn. Bäst före datum.

Matsvinnet som uppstår när vi slänger mat är dåligt för både miljö och plånbok.

Enligt en undersökning som gjordes av SCB mellan åren 2012-2013 kom man fram till att vi i genomsnitt slänger 54 kg mat per person och år. Det motsvarar ungefär ett kilo mat per person och vecka. Ungefär lika mycket slängs i soporna, 28 kg, som i avloppet, 26 kg. Totalt beräknar SCB med att en halv miljon ton mat kasseras. Läs mer om matsvinnet här.

Frankrike blev det första landet i världen att lagstifta om ett förbud mot matsvinnet. Franska butiker riskerar böter om ca 700 000 kr om de slänger mat som istället skulle kunna gå till behövande. Genom införandet av denna lag räknar landet med att 10 miljoner fler måltider fler kan räddas.

I Sverige finns ännu inte någon lag mot matsvinn men det finns trots det flera saker du kan göra för att spara både pengar och miljö. Nedan följer fem bra exempel.

Mina bästa spartips för en billig matbudget

Billig mat som samtidigt är god och näringsrik – är det möjligt? Självklart är det så!

  1. Köp basvaror på Matsmart.se. Jag köper pasta, ris och konserver samt även hygienprodukter billigare. Dessutom får jag det hemlevererat till dörren vilket är en stor bonus. Hur kul är det att bära hem tunga basvaror? Se hela utbudet av billig mat här.
  2. Planera dina måltider i god tid. Att i sista stund, när du är som hungrigast, ta dig an matbeslut är dömt att misslyckas. Det är då vi fattar dåliga beslut och klämmer i oss snabbmat eller stressar ihop en måltid som inte är näringsriktig. Gör en genomgång av vad du har hemma och fundera ut vad du kan laga av vad som redan finns med så lite kompletterings-handling som möjligt.
  3. Släng inte mat. Ha framförhållning genom att kolla en gång varje dag eller varannan dag om du har varor i kylen som är på väg att gå ut. Om du bedömer att du inte kommer att kunna använda en produkt i tid är det bäst att frysa in den eller ge bort. Ju mer du förbereder maten för tillagning som du fryser in – desto bättre. Hacka de där övermogna tomaterna och portionsförpacka kycklingfiléer så att de inte fryser samman.
  4. Nyttig mat är billigare. Sett till näringsvärde och mättnad är nyttig mat billigare. Det kan vara lockande att köpa ett hamburgermål på en snabbmatsrestaurang, du slipper laga och priset är relativt lågt. Men om du istället lagar den där hamburgaren själv på riktiga råvaror, som inte är utblandade. Och serverar ugnsbakad potatis istället för friterade pommes frittes. Samtidigt som du skippar colan. Då har du sparat både pengar och fått ett näringsmässigt bra mål.
  5. Laga storkok. Ett kanonsätt att spara pengar på mat och samtidigt spara tid är att göra så kallade “meal preps”. Inom fitness-världen är det mer regel än undantag att förbereda matlådor, oftast för hela veckan. Du sparar massor med tid genom att förbereda dina måltider, dessutom är det bra för plånboken och inget går till spillo.

Vill du också få billig mat hemlevererad?

Spara hundralappar precis som jag genom att beställa hem mat som annars skulle gått kasserad. Snällt för plånboken och bra för miljön. Dessutom kan du få maten hemlevererad. Hur skönt är det inte att slippa konka på tunga basvaror? Perfekt för mig som är hög-gravid!

Gör som jag – Plocka ihop dina favoritprodukter av billig mat genom länken i bannern:

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply