Snygg solbränna farligt att sola solarium hudcancer
Hälsa, Kroppsideal

En Snygg Solbränna är Inte Värd att Dö för

En snygg solbränna tycks vara beviset på en lyckad sommar eller semester. Jag älskar att vara i härliga Sverige på sommaren och insupa det fantastiska ljuset. Jag älskar att ha fina och lätta sommarkläder, att kunna äta glass utan att frysa samt den generella enkelheten och avslappningen som hör till årstiden. Men det finns en sak jag inte står ut med: att behöva förklara för folk varför jag inte är tillräckligt solbränd. När du bor i Brasilien så är det nämligen förväntat att du ska ha en rejäl solbränna

Solkysst hud, viktigt ur ett kulturellt perspektiv?

I Sverige verkar det nästan vara ett måste att ha en bränna på sommaren. När folk är lediga i Sverige skyndar de flesta människorna sig ut för att ta del av solen. Ofta utan tillräckligt med, eller något överhuvudtaget, solskydd. Överallt du vänder dig så ser du kräftröd, bränd hud, eller hud som blivit utsatt för solen flera timmar om dagen och därför blivit så mörk att den ser helt fake och onaturligt ut.

Varje gång jag träffar någon jag inte sett på ett tag, frågar de bekymrat varför jag inte haft tid att gå till stranden i Rio. Har jag jobbat för mycket? Varit sjuk? “Nej” säger jag till dem “jag känner bara inte för att sola så mycket”. Med deras förvirrade ansiktsuttryck så kan man tro att två gröna horn plötsligt växt ur mitt huvud. Hur kan jag med alla solmöjligheter i världen välja att inte pressa och komma hem gyllenbrun?

Naturligtvis är brasilianare helt galna i solbränna de med, kanske är det den ständiga tillgången till sol som gör att jag inte upplever samma solstress som hemma. Jag skrev tidigare en post om brasiliansk bikini. Brassar är helt besatta i att få bikinilinjer, vita märken efter bikinin, något som vi svenskar verkligen gör allt för att undvika.

Perfekta bikinilinjer brasilien

I Brasilien har man gått så långt att kvinnor går till en särskild tejp-salong för att få perfekta bikinilinjer.

En snygg solbränna är lika med skönhet?

Konceptet att en solbränna är lika med skönhet och god hälsa, är så djupt rotat i vårt samhälle att de flesta, särskilt kvinnor, inte kan acceptera tanken på att någon skulle tycka att blek hud är vackert. Blek hy är något man ska skämmas över och täcka.

Vi kan faktiskt skylla Coco Chanel för det. När den kända designern uttryckte att ”1929-tjejen måste vara solbränd” efter att ha återvänt från en semester, startade hon en revolution. Innan dess så hade en solbränna ansetts vara ett tecken på fattigdom. Det betydde att du var en arbetare som jobbade många timmar i solen, nu blev det istället ett tecken på rikedom och glamour.

Men det vore fel att endast beskylla Chanel. Hon kanske startade trenden, men det är på 80-talet som skönhetsindustrin märkte att det fanns mycket pengar att tjäna på solning. Solarium började dyka upp överallt, och dessa lovade att förändra kvinnor från sjukligt bleka spöken till vackert solkyssta babes. Hela tiden annonserat av modeller och kändisar, att en bränna får dig att se mer attraktiv, smalare och mer hälsosam ut, vilket även ökar ditt självförtroende.

Inte konstigt att kvinnorna då, ofta i unga åldrar mellan 16 och 29, började köa till dessa nya solarium.

Solning är farligt eftersom det kan leda till hudcancer

Farligt att sola solarium brun utan sol

Följ dessa solråd för att undvika solbränna.

Problemet är det att det inte finns något som är en hälsosam solbränna. En bränna är ett tecken på att din hud har blivit skadad. I värsta fall kan det leda till hudcancer, något som tyvärr blir allt mer vanligt. Sedan 70-talet har melanom ökat drastiskt i världen. Särskilt i västvärlden, där en solkysst hy är ansedd som vacker och ett ideal att uppnå oavsett kostnaden.

Att inte använda ordentligt med solskydd gör din hud mottaglig för solens brännande strålar, vilket kan leda till hudcancer och åldring i förtid. UV strålarna gör att din hud utvecklar rynkor och solfläckar. Vi spenderar miljoner på ögonkrämer, fillers och operationer för att bli av med rynkor, och ändå ignorerar vi den huvudsakliga orsaken och det som kan förhindra dem: solskydd. Detta gör vi för att bli vackra genom en solbränna. Ironiskt, eller hur?

Bara i USA dör en person av melanom, den dödligaste formen av hudcancer, var 57 minut. Det är den vanligaste cancerformen för unga vuxna mellan 25 och 29 år och den näst vanligaste cancerformen för unga människor 15-29 år.

Vi utvecklar melanom till stor utsträckning på grund av att en solbränna associeras med skönhet. Tänk på att en solbränna inte är värd att dö för. Använd ordentligt med solskydd, håll dig i skuggan och undvik solarium. Vet du att du kan kolla dina hudprickar med en läkare direkt i KRY appen?

Är solarium farligt?

Svar ja. Allt eftersom faran med solarium har blivit känd så har regeringar tagit steg för att förbjuda dem, i alla fall för unga tonåringar. Men att begränsa solarium räcker inte. Det är även viktigt att använda solskydd varje dag, inte bara på stranden. Tyvärr, även när folk inte motställer sig att använda solskydd på grund utav rädslan för att inte utveckla en bränna så använder många för lite produkt eller allt för sällan (hur många återapplicerar solskydd, även efter ett dopp i vattnet?) eller använder en produkt som skyddar mot alla strålar.

Är brun utan sol ett alternativ?

Självklart finns det alltid brun utan sol att ta sin tillflykt till. Det är ju säkert i alla fall. Eller inte? Ja, en flaska brun utan sol kommer inte att ge dig cancer, men de kan innehålla väldigt starka kemikalier. Utöver det förmedlar användandet ett meddelande till dig själv och andra. Det säger att din bleka hud är ful. Det säger att kvinnor med blek hud inte är vackra.

Älska din hy som den är

Solkysst hy solbränna naturligt vacker

Lite solkysst hy får man naturligtvis automatiskt i Brasilien men jag undviker solbränna. Jag tycker inte längre att det är värt att ligga och pressa för att bli brun och ser mer risker än fördelar med att göra så.

Vem har bestämt att blek hud är mindre attraktiv än en solkysst hy? Och varför? Sol-industrin har skapat ett problem som helt enkelt inte fanns förut och gett oss en snabb lösning. De tjänar miljarder på att utnyttja våra osäkerheter om att vi inte duger bra som vi är. Och att vi aldrig kommer att vara bra nog. Det kommer alltid finnas någon som klankar ner på andras kroppar, skambelägger dem och uppfinner ”fel” för att tjäna snabba pengar.

Den goda nyheten är att vi inte behöver köpa det. Nu är det hög tid att vi börjar älska vår hy. Jag är stolt över min icke-existerande tropiska solbränna. Oavsett vilken din hudton är, borde du hylla den. Du behöver inte en solbränna (eller en hudblekningsprodukt om du lever i ett samhälle där blek hud är idealet) för att vara vacker. Du är redan vacker.

Och om du verkligen måste ha en solbränna, använd då brun utan sol. Men endast om du älskar den solkyssta looken, inte för att du skäms över din hudton eller för att alla dina vänner gör det. Ge inte efter för trycket. Var ditt egna vackra jag. Alltid.

Solar du? I så fall, är det för att du gillar det eller för att du ogillar din naturliga hudfärg?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Oda Ulrikke oktober 18, 2017 at 4:29 e m

  Jag tycker inte alls att solbränna är fint, och jag förstår inte higet till människor att få det? Jag gillar att vara brun, men så klart använder jag iallafall solskydd med minst 20 solfaktor här i Skandinavien, och högre när jag är utomlands. Skydd kommer före “utseendet”!

 • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach oktober 18, 2017 at 4:38 e m

  Jag är ingen solmänniska i den bemärkelsen att jag känner ett behov av att bli brun. Jag älskar sommaren och kunna sitta på altanen. I skuggan. Jag blir lätt brun så det krävs inte så mycket om jag vill bli det. Jag som har psoriasis kan ha nytta av solen men det struntar jag i.

 • Reply Helena Roth oktober 18, 2017 at 6:51 e m

  Jag solar inte på det viset, men tycker om att vara ute. Och sedan jag började gå coachwalks oftare även vintertid är jag per automatik brunare i ansiktet t ex.

  Det jag funderar över är D-vitaminet – för jag tror att vi här i norden måhända får allt för lite sol, och det kanske är något vi behöver komplettera, inte minst om vi skyddar oss mycket från solen och inte “lapar D-vitamin” under sommarhalvåret liksom. (Och ja, jag tar D-vitamin som kosttillskott.) Hur ska man tänka kring det?

  • Reply Fitnessfia oktober 19, 2017 at 9:48 e m

   Det här har jag tänkt att skriva ett inlägg om inom kort!

  Leave a Reply