Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla självbild ditt eget värde
Livsstil

Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla

Ja, vad är egentligen skillnaden mellan självförtroende och självkänsla? Vid en första blick så kan det verka som att dessa två saker är samma sak. Men om man analyserar begreppen lite mer, är det uppenbart att det rör sig om två olika egenskaper, som båda är lika viktiga. Att lära sig skillnaden mellan självförtroende och självkänsla är bra för att utvecklas och lära sig handskas med olika situationer.

Vad självkänsla är och varför det är viktigt

Självkänsla handlar, som namnet antyder, om hur man känner för sig själv. Vilken inställning man har till sin egen personlighet. God självkänsla är att ha självrespekt och våga stå upp för vem man är. Det behöver inte vara på ett högljutt sätt, men att vara medveten och känna sitt värde. Som ett resultat av detta så känner sig andra trygga i ens sällskap och det blir lättare att ha goda relationer. Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla har mycket att göra med denna inre känsla av att man duger bra.

Självkänsla citat kärlek

Kärlek börjar med kärlek till dig själv

Detta innebär inte att man ignorerar sina mindre positiva egenskaper. Men det är lättare att acceptera dessa och eventuellt göra något åt dem om man i basen har en god självkänsla. Stress och problem uppstår för alla, men dessa personer kan handskas med dem bättre.

Självförtroende – att känna sig duktig

Muhammad Ali om självförtroende citat

Muhammad Ali hade bra självförtroende

Självförtroende å andra sidan har mer att göra med vad man kan åstadkomma – att känna sig duktig. Det bygger på en vetskap och tro på att man klarar av att göra vissa saker, genom kunskap eller erfarenhet. Det är mer kopplat till yttre faktorer, och samma person kan ha olika sorters självförtroende. En del som är mycket kapabla på jobbet kanske inte alls har tro på sig själva i sociala sammanhang, eller tvärtom.

Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla

Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla kan alltså beskrivas som ett inre och yttre acceptans eller kunskap om sig själv. En person med god självkänsla har inte nödvändigtvis gott självförtroende inom alla områden i livet. Men det gör inte så mycket eftersom de ändå tror på sig själva.

Självförtroendet kan byggas upp, kanske genom att ta små steg i taget och nå fram till sina mål. När andra ger bekräftelse på det man uträttar så känns det bra, och självförtroendet växer ännu mer. Det är här skillnaden mellan självförtroende och självkänsla blir tydligare, för ingen kan ge självkänslan åt någon annan med bekräftelse. Den grundläggande känslan för en själv läggs i barndomen, men man kan alltid jobba på att bygga upp en positiv inställning till sig själv.

Kommentera och dela gärna!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply