Simma i pool gravid. Simma gravid. Bada I pool gravid.
Gravid, Träning

Är det säkert att simma i pool under graviditeten?

Ja, att simma i pool anses vara säker under graviditeten och har hjälpt mig att minska mina smärtor av foglossning. Om du har en hälsosam graviditet bör du sträva efter att träna regelbundet. För mig hade detta varit omöjligt om det inte var för vattengympa och simning. Känner du dig osäker kan du kolla med din läkare, sjukgymnast eller barnmorska innan du börjar för att få rådgivning i ditt specifika fall.

Varför simma när du är gravid?

Simning hjälper till att hålla dig i form, vilket gör det lättare att anpassa sig till graviditeten. Det kan också hjälpa dig att må bättre i din växande kropp som många upplever som otymplig.

Att simma i pool är en särskilt bra träningsform under graviditeten, eftersom vattnet hjälper till att stödja din extravikt. Detta kan vara en stor lättnad, särskilt i tredje trimestern (som jag är nu). Och till skillnad från vissa andra former av aerob träning, hjälper simning dig att hålla dig sval.

Simning hjälper också till att:

  • Förbättra blodcirkulationen
  • Öka hjärt- och lungfunktionen
  • Öka muskelstyrka
  • Bygga uthållighet
  • Minska svullnad och vätskeretention
  • Bränna kalorier, vilket hjälper till att hantera viktökning
  • Främja god sömn
  • Avvärja trötthet
  • Lindra ont och smärta

Är det säkert att simma i pool under graviditeten?

Simning i en klorerad pool är inte skadlig för dig eller din baby. Det är vanligtvis säkert för dig att simma hela graviditeten, fram till din bebis födelse.

Poolvattnet ska inte vara varmare än 32 grader C. Men oroa dig inte, eftersom de flesta offentliga poolerna är svalare än detta, såvida de inte har värmts för en viss typ av träning. Du kan fråga om temperaturen i poolen om du är utomlands.

Om du känner dig sjuk eller upplever några ovanliga symtom som smärta eller blödning, avbryt genast och tala med din läkare eller barnmorska.

För vem passar simning under graviditeten?

Även om du aldrig har utövat simning som träningsform tidigare är det säkert att börja under graviditeten. Även om du skulle vara en erfaren simmare, bör du börja långsamt och gradvis arbeta upp till sessioner på upp till 30 minuter.

Se till att du värmer upp och stretchar efteråt samt att du inte överanstränger dig. En förhållningsregel är att du alltid bör komma upp ur poolen och känna att du kan göra mer. Jag var svimfärdig efter ett pass vattengympa och det var ingen trevlig upplevelse. Jag tog helt enkelt i för hårt.

Simteknik och simtag

Välj en simtag som du tycker om och som känns bekväm. Växlande mellan simning på framsidan och flytande på ryggen, medan du försiktigt sparkar dina ben, ger dig ett bra allround-träning. Var bara försiktig så att du inte böjer ryggen.

Välj ett annat simtag än bröstsim om du har problem med smärta på framsidan av bäckenet, eftersom det kan göra smärtan värre.

Be din läkare eller barnmorska att hänvisa dig till en sjukgymnast, de har bäst koll på hur du bäst simmar under graviditeten.

Lycka till!

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply