Pulsklocka vid träning och löpning
Träning

Pulsklocka vid träning – så får du bästa resultaten

En pulsklocka vid träning gör det betydligt lättare att hålla koll på sina resultat, oavsett om du tränar löpning eller någon annan sport. Det vi inte mäter vet vi egentligen ingenting om och risken är stor att vi fattar felaktiga beslut. För att få det mesta ut av träningen så bör man planera och kontrollera den. Detta är speciellt viktigt för de som har begränsat med tid, men ändå vill uppnå goda resultat.

Hur man bäst mäter sina framgångar

Till att börja med ska man ta reda på vad ens maximala puls är (se beräkning nedan), detta blir det referensvärde som allt jämförs med. Att lära känna sin egen kropp är ett viktigt steg i rätt riktning, och en pulsklocka vid träning är ett utmärkt verktyg. Pulsklockor gör det lättare att veta hur mycket man kan pressa sig själv, samt när det är dags att öka eller minska intensiteten.

Vilken puls ska man ligga på?

Vilken puls ska man ligga på

Beroende på vad du vill uppnå finns det olika pulsintervaller att sikta på

För att veta vilken puls du bör ligga på måste du börja med att beräkna din maxpuls:

  • För män: 220 minus ålder
  • För kvinnor: 226 minus ålder

Olika pulsnivåer:

  1. Konditionsträning: Detta uppgår till 50-60% av den maximala hjärtfrekvensen. Inom detta pulsintervall stärks det kardiovaskulära systemet (hjärt- och kärlsystemet). Det är ett intervall som är särskilt lämpligt för nybörjare.
  2. Fettförbränningszon: Detta uppgår till 60-70% av den maximala hjärtfrekvensen. Inom detta pulsområde bränns de flesta kalorier från fett. Dessutom kommer det kardiovaskulära systemet att tränas.
  3. Aerob zon: Detta uppgår till 70-80% av den maximala hjärtfrekvensen. Inom detta pulsområde bränns kolhydrater och fetter för att skapa energi till muskelcellerna. Detta intervall jobbar med hjärt-kärlsystemet såväl som lungorna och ämnesomsättningen.
  4. Anaerob zon: Detta uppgår till 80-90% av den maximala hjärtfrekvensen. Inom detta pulsområde kan kroppen inte längre täcka syrebehovet. Detta intervall är för utveckling av kraft och muskelmassa.
  5. Röd zon: Detta uppgår till 90-100% av den maximala hjärtfrekvensen. Detta pulsområde bör hanteras med försiktighet. Det är farligt för nybörjare och kan vara skadligt för hjärtat.

Hur fungerar en pulsklocka?

Pulsklocka vid löpning, bästa modellen garmin, suunto, tomtom, polar

Jag använder främst min pulsklocka vid löpning

Den vanligaste typen av pulsklocka fungerar så att du spänner på dig ett band över bröstet. Detta elastiska bröstband fångar upp de elektriska signalerna från hjärtat, som i sin tur överförs till klockan. På detta sätt kan man hela tiden ha kontroll över sin fysik och puls.

Ibland känns det som att man jobbar stenhårt, men så kanske inte är fallet? Vice versa, vid varierad träning är det också viktigt att vila ordentligt mellan de hårda passen. Eftersom den bara visar kalla fakta så är en pulsklocka vid träning det allra bästa för att veta exakt hur hårt man jobbar.

Fördelar med pulsklocka vid träning

Det är bra att röra på sig, alla vet att motion främjar god hälsa både fysiskt och psykiskt. Det har visat sig att det är mycket lättare att uppnå goda resultat om du använder pulsklocka vid träning.

Pulsklockor är alltså ett bra sätt att ha full kontroll över sitt träningspass. Eftersom den vanliga pulsen är känd så jämför klockan med den hela tiden. Detta gör det möjligt att anpassa sin träning mer effektivt tills man är helt återhämtad. Vissa modeller har fler funktioner som även mäter fettförbränningen, hastighet, sträcka, och så vidare. Allt efter vad man behöver för en komplett träning.

Olika typer av träning och intensitet

Satsa på ett varierat träningsprogram för att alla delar av kroppens muskler ska få arbeta. Att träna i intervaller är ett bra sätt att maximera sina pass, och en pulsklocka vid träning kan vara nyckeln till detta. Istället för att gå ut för hårt i början kan det vara bra att disponera sina krafter på ett balanserat sätt. Högintensiv träning, långdistans och intervaller ställer alla olika krav på pulsnivå. Med pulsklockan kan man kontrollera den individuella träningen oavsett träningsform och intensitet.

Vilken pulsklocka är bäst?

vilken pulsklocka är bäst garmin, tomtom, polar, suunto

Olika modeller av pulsklockor; Tomtom, Garmin och Polar

Vilken pulsklocka som är bäst just för dig beror på vad du har för behov. Det finns olika modeller för män och kvinnor, där den största skillnaden oftast är omfånget på bröstbandet och klockans armband. De vanligaste märkena på marknaden är Garmin, Suunto, Tomtom och Polar. Vill du vara säker på att få en bra pulsklocka ska du satsa på någon av dessa modeller. Här hittar du ett stort utbud av pulsklockor.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply