Kallpressad mandelolja hår ansikte hud naglar finnar
Hälsa, Skönhet

11 fantastiska fördelar med mandelolja för vacker hud, hår och naglar


Mandelolja har länge använts för sina hälsofördelar och inom skönhet långt innan vetenskapen tog upp fördelarna med denna nötolja. I Sydostasien och i Medelhavsområdet där mandelträdet odlas, har oljan länge varit populär. Framförallt är extraktet känt för att främja hjärtat, men även huden, håret och naglarna. Jag använder både mandel- och kokosolja dagligen för att på ett naturligt sätt ta hand om min kropp.

Köp ekologisk mandelolja här

Var du kan köpa mandelolja

Var säker på att du köper en högkvalitativ ekologisk mandelolja. Ju högre kvalitet, desto fler fördelar kommer du att få. Oljan finns att köpa lite här och var, jag föredrar att köpa online på grund av ett större utbud och bättre priser.

Loelle är en ekologisk kallpressad mandelolja med en nötaktig lukt, som jag tycker är väldigt trevlig. Om du vill kan du blanda den med några droppar lavendelolja eller någon annan väldoftande eterisk olja.

Kallpressad mandelolja ekologisk mandelolja

Ekologisk kallpressad mandelolja är en fantastisk produkt för hår, hud och naglar.

Köp mandeloljan [HÄR].

11 skäl att börja använda mandelolja för hår, hud och naglar

Idag vet vi att oljan är rik på vitamin E, enkelomättade fettsyror, proteiner, kalium och zink, samt ett antal andra mineraler och vitaminer. Nu har vi den vetenskapliga förklaringen på varför mandelolja är så bra för vårt hjärta, hud och hår.

Här är mina 11 bästa skäl att börja använda denna fantastiska och välgörande olja. Det finns garanterat minst ett användningsområde som passar alla människor.

1. För vacker och frisk hud

Mandelolja är en mild, allergivänlig olja som även kan användas på babyhud. När oljan försiktigt gnids in i huden absorberar den fullt ut, vilket gör att det är skönt att smörja in sig med den efter duschen/badet. För att förbättra absorptionen kan du värma oljan till kroppstemperatur före applicering.

Många syntetiska och naturliga hudvårdsprodukter hävdar att deras effektivitet kommer från vitamin E som tillsatts. Mandelolja är naturligt berikad med detta mycket potenta antioxidantrika vitamin. Regelbunden applicering av oljan kan skydda din hud mot oxidativ stress och UV-strålskador, samt hålla huden mjuk och smidig.

2. För långt glänsande hår

Inte bara hårbotten, utan även längderna kan dra nytta av mandelolja. Körtlarna i hårbotten producerar en oljig substans som bildar en naturlig skyddande beläggning på varje hårstrå. Men håret kan bli mycket torrt och skört från frekvent användning av schampon som berövar håret från dessa naturliga oljor (läs mer om balsammetoden som alternativ). Detta resulterar i att håret går av och att du får kluvna hårtoppar.

Återställ det skyddande oljeskiktet genom att applicera mandelolja i håret efter att ha tvättat det med ett milt, helst ett sulfatfritt schampo. Torka först håret med en handduk. Gnugga oljan mellan dina handflator och dra igenom din hand genom hela hårets längd. Låt håret lufttorka naturligt, kamma ibland med en svinhårsborste för att separera strängarna. Denna behandling ger håret en vacker glans, gör det mer hanterbart och fritt från tovor.

3. För starka naglar

Om dina naglar är tunna och flisar lätt, kan du lida av vitaminbrist. Förutom att ta multivitamin och zinktabletter, kan du även göra en handspa-behandling hemma. Mandelolja är rik på zink, bristen som orsakar sköra naglar och vita fläckar på dem. Oljan innehåller också B-komplex vitaminer och järn som också hjälper till att förbättra nagelhälsan.

Applicera en droppe varm olja på nageln och gnugga in den i nagelbandet. Om du inte kan hitta tid att göra det varje dag, gör det åtminstone veckovis för att få starkare naglar.

4. För djuprengöring av huden

Mandelolja är lättflytande och kan lätt tränga in djupt i huden. Därför passar den bra som mjukgörande rengöring för att ta bort smink och smuts som ackumuleras i hudens porer och hårsäckar. Tack vare vitamin A i oljan kan den bidra till att minska akne och pormaskar. Mandelolja är även säker för känslig hud eftersom den har låg sannolikhet att orsaka allergiska reaktioner.

Oljan är utmärkt för att avlägsna smink speciellt mascara, eftersom fett löser fett. Använd händerna eller doppa en bomullstuss/-rondell i oljan och applicera på ansiktet. Låt verka i 2 minuter och torka försiktigt av den med en ny bit bomull.

Det är även lätt att göra en naturlig ansiktsskrubb med mandelolja och socker.

5. För trötthet och träningsvärk i musklerna

Att lindra träningsvärk och ömhet är en av de traditionella användningsområdena för mandelolja. Massera denna proteinrika olja i trötta muskler för att ge dem ny energi. Inom aromaterapi används mandelolja även för att mjuka upp muskelknutor.

För bästa resultat, värm mandeloljan på låg värme tills den nästan blir outhärdlig att röra vid. Applicera den heta oljan på de värkande musklerna och massera in väl. Vät en tjock handduk i varmt vatten, vrid ur den och använd för att täcka över det masserade området. Lämna den på i minst en halvtimme eller så länge du kan. Denna behandling lindrar muskeltrötthet genom att dra ut toxiner (gifter).

6. För att ta bort mörka ringar under ögonen

Om du har mörka ringar och/eller påsar under ögonen, kan mandelolja vara din räddande ängel. Applicera oljan varje kväll innan du lägger dig. Många rapporterar en märkbar skillnad efter ungefär två veckor.

7. För att reparera solskadad hud

Solexponering kan skapa solbränna på huden som orsakar smärta och rodnad. Applicera mandelolja direkt efter att du har bränt dig och drick massor med vatten! Även solskadad hud, som har rodnat eller flagat kan hjälpas med samma behandling.

Blanda en tesked honung med några droppar var av citronsaft och mandelolja. Smörj in på huden med fingrarna och låt det verka i en timme. Tvätta sedan av med kallt vatten.

8. För att behandla hudutslag

Hudutslag är mycket vanliga i blöjområdet hos små barn. Hos vuxna kan huden bli irriterad av att den gnids mot olika typer av kläder och material. Hud mot hud kan även det resultera i hudskav. Denna typ av gnuggande kontakt kan leda till ömhet och en brännande känsla.

Läkare ordinerar vanligtvis zinkbaserade salvor för att minska irritationen men mandelolja är faktiskt ett bättre alternativ. För du behöver inte oroa dig för att de kemiska ämnena i kommersiella produkter ska irritera huden ytterligare. Mandelolja är naturligt rik på zink, vilket gör den lika bra (men mer naturlig) som vilken köpt kräm eller lotion på marknaden.

Behandlingen är enkel. Droppa olja på fingrarna och badda på det drabbade området. Låt oljan gradvis absorberas i huden. Du kan använda mandelolja var som helst på kroppen, även på babyhud, så länge du/ditt barn har någon specifik allergi mot denna olja.

9. För att lindra eksem och psoriasis

Eksem och psoriasis orsakas av kroppens egna reaktioner på yttre och inre utlösare. Huden på de drabbade områdena är ofta torr och kliar. Att klia kan tyvärr göra saken värre. När huden är trasig ges plats för bakterier och svampinfektioner som kan förvärra dessa kroniska problem.

Det viktigaste du kan göra är att hålla den drabbade huden mjuk och återfuktad för att minska klåda. Mandelolja är en mild, allergivänlig olja som ger huden fukt utan att irritera den ytterligare.

Använd oljan själv eller blanda med andra eteriska oljor för bättre resultat. Jojobaolja är till exempel ett flytande vax som bildar ett långvarigt skyddsskikt över den skadade huden. Det förhindrar fuktförlust och inträde av allergener och mikrober. Men Jojobaolja är en stark olja som kan irritera känslig hud. Den tolereras bättre av huden när det späds med mandelolja.

10.  För att förebygga rynkor och andra tecken på åldrande

Smidig, smidig hud är ett tecken på ungdom och god hälsa. Det är ett protein som kallas kollagen som ligger bakom den unga spänstiga hyn. Kollagen bildar ett jämnt lager under huden och fungerar som en vaddering som håller huden stram, men ändå smidig. Rynkor och fina linjer dyker upp allt eftersom vi åldras. Det är på grund av hudens uttunning och ojämnhet i kollagenlagret under huden.

Rynkor är en oundviklig del av den naturliga åldringsprocessen, men för tidigt åldrande är resultatet av överdriven exponering för sol, tobaksrök och uttorkning. Med rätt skyddsåtgärd och hudvård kan åldringsprocessen till viss del bromsas ner.

Oxidativ stress är en av huvudorsakerna till försämringen av kollagenskiktet. Mandelolja innehåller vitamin E, vilket är en av de mest potenta antioxidanterna som vi känner till. Det kan hjälpa till att reparera en del av skadorna på kollagenskiktet. Oljan är speciellt rik på proteiner och kan tillhandahålla de aminosyror som krävs för bildandet av kollagen. Extern applicering av oljan kan förhindra uttorkning genom att minska fuktförlusten från huden.

11. För att stoppa håravfall

Varje dag förlorar vi omkring hundra hårstrån, men det påverkar inte vår totala hårvolym eftersom ny hårväxt ersätter den gamla. Om håret däremot faller av mer än normalt, kan det både synas och kännas. Exponering för miljöföroreningar, gener, näringsbrist, hormonell obalans och stress är de främsta orsakerna till överdrivet håravfall.

I synnerhet brist på magnesium och kalcium leder till dålig hårväxt och håravfall. Zink är ett annat viktigt mineral för friskt hår. Zinkbrist kan orsaka alopeci, en autoimmun sjukdom som ger fläckvis håravfall. Mandelolja är rik på alla dessa mineraler, använd regelbundet för att kontrollera håravfall. Ät även gärna zinkrik mat.

Värm en matsked olja och applicera den i hårbotten varje natt efter din dusch eller bad. Gnid det försiktigt tills det mesta av oljan absorberas i hårbotten. Låt det verka över natten för bästa resultat.

 

Köp ekologisk mandelolja här

 

Gillade du dessa tips får du gärna pinna på Pinterest med denna bild:

Mandelolja pinterest

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Maria oktober 3, 2017 at 12:50 e m

  Intressant det om eksem och psoriasis, har själv problem med det 🙂

  • Reply Fitnessfia oktober 3, 2017 at 1:09 e m

   Ja, se till att köpa en bra mandelolja. Finns många fusk-produkter där ute!

 • Reply Alexandra oktober 3, 2017 at 1:01 e m

  Jag testade under en period att använda det till ansiktet eftersom jag läst att det är bra just för djuprengöring – tyvärr fick jag acnen från helvetet (ursäkta språket) av det! Däremot har jag använd andra produkter som har mandelolja i sig och det har varit bra – exempelvis Weleda har ju en serie med mandelolja! 🙂

  • Reply Fitnessfia oktober 3, 2017 at 1:08 e m

   Oj det låter konstigt! Själv har jag problem med acne och har inte fått den effekten och jag är ändå känslig. Kanske beror på vilken mandelolja man använder?

 • Reply Åsa oktober 3, 2017 at 1:14 e m

  Åh vilket bra tips att använda mot eksem. Har en man som inte blir av med sina eksem, så det är väl värt att prova.

  • Reply Fitnessfia oktober 3, 2017 at 4:13 e m

   Ja det är bra för det mesta! Inga garantier att eksemen går bort men de kan lindras.

 • Reply Tessochlex oktober 3, 2017 at 6:13 e m

  Massa bra tips Det skall vi köpa en och testa här med

  • Reply Fitnessfia oktober 3, 2017 at 7:10 e m

   Kokosolja är även det en favorit. Jag har helt slutat använda vanliga hudlotions, mycket bättre med någon av dessa oljor. Du slipper kemiska ingredienser och de återfuktar minst lika bra.

 • Reply Johanna Knöös november 8, 2017 at 12:15 e m

  Jag använder mandelolja varje dag! Perfekt som sminkborttagning runt ögonen 🙂

  • Reply Fitnessfia november 8, 2017 at 12:26 e m

   Ja, det gör jag också, ibland kokosolja.

  Leave a Reply