Livsstilsförändring gå ner i vikt utan stöd sluta med alkohol bli vegan
Hälsa, Livsstil, Träning

Livsstilsförändring: 5 tips på hur du hanterar motstånd från omgivningen

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

En livsstilsförändring kan innebära en stor påfrestning. Som om det inte vore jobbigt nog att genomföra själva förändringen i sig, är det ofta en ständig kamp mot personer som inte förstår, stöttar eller ifrågasätter. Det kan handla om att du vill gå ner i vikt, sluta med alkohol, bli vegan eller träna 6 gånger i veckan för att få din drömkropp. Då har du säkert som jag upplevt att folk omkring dig har otroligt mycket åsikter och invändningar. Ibland är det till och med så illa att omgivningen försöker sabotera för dig. I det här inlägget ger jag tips på hur du hanterar olika situationer som en livsförändring eller annorlunda livsval innebär.

Varför har omgivningen invändningar?

livsstilsförändring svåra val motstånd

Ibland kan det kännas som hela världen är emot en och att man är helt själv på resan.

Har du någonsin fått syrliga kommentarer för att du inte tog den den där bullen till fikat på kontoret? Blivit ifrågasatt för att du tränar för mycket när du postat träningsbilder från din semester? Eller du kanske i värsta fall har fått höra att du drar ner på stämningen för att du tackar nej till alkohol på en fest? Vi har nog alla varit där och kanske även varit den där personen som kommit med invändningarna.

Låt oss börja med att ta upp lite kring varför folk omkring dig kan tänkas ha invändningar till din livsstilsförändring. När du har en livsstil som inte delas av omgivningen kan det för många upplevas som ett direkt ifrågasättande av deras livsstil.

Om du tränar 6 gånger i veckan och de flesta runt dig inte tränar alls, kanske de vill få dig att träna mindre för att de inte ska känna sig så dåliga själva. Om alla dricker stora mängder alkohol på en fest och du dricker mineralvatten, upplever många personer att de hamnar i en underläge jämte dig. Du kan ju komma ihåg deras dumma fylle-beteende och det är pinsamt för dem. Om du vill bli vegan, kanske andra upplever att du tycker att deras köttätande är fel när de själva inte är villiga att ändra sina egna kostvanor.

När andra underminerar dina hälsosamma val

Att hålla sig till hälsosamma vanor kan vara svårt, och det hjälper inte direkt när ditt engagemang ifrågasätts eller tittas snett på. Även om du kanske vill bemöta deras dåliga beteende med elaka kommentarer tillbaka, är det inte en bra idé att svara på negativitet med negativitet. Det kommer inte att förändra dessa motståndare, det kan orsaka vrede och i slutändan förstöra relationer.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta av dessa kritiker är dåligt informerade eller känner sig osäkra och missnöjda över sina egna hälsorelaterade beslut.

Det första du kan göra är att pausa och fundera över om de har en poäng. Alla hälsosamma livsstilar behöver balans. Är det så att du är för extrem som tackar nej till den där tårtbiten? Riskerar du att skada dig för att du övertränar? Kommer du fram till att du har koll på läget kan du bemöta deras beteende på en mängd olika sätt. Här nedan hittar du några konstruktiva alternativ.

Livsstilsförändringar och strategier för att hantera kritikerna

1. Du ska på en middagsbjudning

Hälsosam livsstil hälsosamma val, äta hälsosamt

En hälsosam livsstil är ett val som inte alltid respekteras.

Situationen: Även om din familj är medveten om din hälsosam kosthållning, fortsätter de pusha dig att äta mer/fel:

“Lite kolhydrater kommer inte att döda dig.”

“Du har varit så duktig, du förtjänar att äta lite gott.”

“Men jag lagade detta just för din skull!”

Vad du är frestad att säga: “Du lagade detta speciellt till mig?” Så konstigt, det verkar inte som att du känner mig så bra eller så är du verkligen respektlös.”

Gör det här istället: Det är knepigt när med familj och vänner  inte vill respektera din livsstilsförändring eller hälsoval. Men du behöver inte sänka dig till deras nivå. Ibland är det inte värt att debattera med personer som inte vill förstå.

Det snabbaste sättet att avsluta denna interaktion är att säga tack med ett leende och ändå äta det du vill. Om någon lägger på mat på din tallrik och insisterar på att du äter upp, be om ursäkt och säg att du är för mätt. Fråga om du kan ta med dig resterna hem.

2. Du är vegetarian eller vegan

vegan vegetarian mat omgivning som inte förstår

Att vara vegetarian eller vegan är ofta en kamp mot omgivningen som ofta kräver att få veta förklaringen.

Situationen: Du är den enda icke-köttätande vid en grillning med några vänner och bekanta. Även om din vän snällt grillar en veggieburger åt dig är andra gäster inte lika förstående:

“Jag lider för din skull – hur kan du leva utan bacon? Du är väl ingen kanin?”

“Låtsas-kött är så äckligt?”

“Hur får du i dig protein om du inte äter kött?”

Vad du är frestad att säga: Vad sägs om att du inte frågar mig om mitt protein, och att jag inte frågar dig om ditt kolesterol?

Gör det här istället: Kom ihåg att du gör dina egna val. När grupptrycket blir som störst är det lätt att känna sig illa behandlad och glömma att vi alla är ansvariga för våra liv. När vi är trygga i våra val, kan vi bättre hantera situationer som utmanar dessa beslut.

Tricket är att vara överdrivet positiv snarare än defensiv. Testa att säga “Min veggieburger är superb! Du borde prova en! Du skulle bli förvånad över hur bra den smakar! “De kan eller kanske vågar, men det är inte roligt att argumentera med någon som är glad och obrydd.

3. Du tränar mer än andra

Tränar och äter bra omgivning som inte stöttar och förstår

Att du tränar och äter sunt kan skapa stor avundsjuka hos folk omkring dig.

Situationen: Att träffa familjen kan innebära allt från oönskade kommentarer om allt från ditt kärleksliv till dina karriärval. Men dagens heta ämne är din kropp och hur du tränar:

“Du måste träna hela tiden – det är inget kvar av dig!”

“Du är så tunn! Hur mycket väger du?”

“Jag skulle aldrig kunna träna så överdrivet som du, jag har ju barnen”

Vad du är frestad att säga: “Jag väger någonstans mellan skit i det och mind your own business! Du skulle må bra av att träna lite själv, du har gått upp massor i vikt”

Gör det här istället: Ofta blir människor dömande kring andras hälsosamma vanor när de känner sig hotade. Kritiken kan faktiskt vara ett uttryck för avundsjuka. I stället för att att bli otrevlig tillbaka, försök att omvärdera situationen.

Ett förslag på vad du kan säga: “Tack för att du är orolig för min hälsa, men det finns verkligen inget att oroa sig för. Jag tränar för att jag mår bra av det och har faktiskt aldrig mått så bra i hela mitt liv. Jag känner mig stark och får i mig allt jag behöver. Säg till om du vill träna ihop någon gång”

4. Alla äter ute på lunchen men du har matlåda

Ta med matlåda kollegorna går ut och äter

Att ta med en matlåda till jobbet när alla kollegor går ut och äter är en situation situation som kan leda till kommentarer.

Situationen: Det är dags för lunch på jobbet och alla står med jackorna på, utom du. Dina kollegor ska ut på den dagliga restaurang-lunchen. Du har tagit med dig matlåda eftersom du menar allvar med din livsstilsförändring. De säger kanske:

“Kom igen, du kan vara ohälsosam för en dag!”

“Sluta äta den där tråkiga maten, det är godare mat på pizzerian”

“Banga inte nu! Är vi inte ett trevligt lunchsällskap?”

Vad du är frestad att säga: “Sluta lägga er i vad jag äter! Sitter hellre själv med min matlåda än ser er äta er själva till ohälsa.”

Gör det här istället: Du behöver inte känna dig osocial för att du inte följer med ut på lunch. Att gå på restaurang kan innebära svårigheter att äta hälsosamt. Håll en god ton även om de pikar dig. Säg: “Tack för att du erbjuder, men jag äter min matlåda idag.”

Om de är odrägliga kan du säga att du har någon typ av allergi som gör att du måste äta specialmat. Det ska inte behöva gå så långt, men då får du ofta tyst på dem.

5. Du ska på fest eller after work med alkohol

Sluta dricka alkohol, inte dricka alkohol, säga ifrån.

Att välja att inte dricka alkohol kan vara jobbigare för omgivningen än för dig själv. Få val möter lika mycket kritik som att avstå från alkohol.

Situationen: Du är på fest eller ute med kollegor efter jobbet. Du vill vara med men du har ingen lust att dricka alkohol. När du säger detta till dina kollegor eller vänner och bekanta säger de:

“Du är så tråkig! Är du nykterist nu också?”

“Åh, kom igen, ta bara en drink!”

“Om du inte kör eller är gravid har du ingen ursäkt!”

Vad du är frestad att säga: I en ironisk ton “Åh, ditt tjat får mig helt plötsligt oerhört sugen på en jävligt stark drink!”

Gör det här istället: Ju mer du pratar och försvar din livsstilsförändring, desto större övertalningsprojekt kommer du att utsättas för. Ge istället ett kort svar när du diskuterar varför du väljer att inte dricka. “Nej, inte idag” eller “Jag vill inte.”. Punkt, inget mer än så. Byt samtalsämne.

I värsta fall kanske någon köper alkohol till dig, då tackar du och låter den stå intill dig. När de utbringar en skål, skålar du men dricker inte eller skålar med ditt glas utan alkohol och dricker det innehållet. Är de riktigt jobbiga beställer du en “drink” i baren med sodavatten och en limeskiva i.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jackie januari 20, 2018 at 11:27 f m

  Bra inlägg

 • Reply Evelina januari 20, 2018 at 11:28 f m

  Riktigt bra inlägg 🙂

 • Reply Gisela januari 20, 2018 at 11:32 f m

  Bra tips!

 • Reply Christer Holm januari 20, 2018 at 12:57 e m

  Intressant inlägg .. Alltid kul att läsa om förändringar 🙂

 • Reply Lindansarmama januari 20, 2018 at 1:48 e m

  Jag har faktiskt blivit mer ifrågasatt för att jag hällt vatten eller (alkoholfria) cidern i mitt snapsglas eller vinglas för att vara med att skåla än att jag inte druckit alls, för om man inte drack så skulle man tydligen bara sitta tyst i ett hörn och absolut inte vara med och skåla eller dansa loss, vilket jag inte alls har ngn förståelse för, skåla gör man väl för skålandets skull och inte för innehållet i glaset

 • Reply Erica januari 20, 2018 at 1:58 e m

  Så bra inlägg! Håller själv på att gå ner i vikt nu och så fort man är på besök hos någon så försöker de nästan tvinga i en fika, fast man inte vill ha osv.

 • Reply Sandra Jönsson januari 20, 2018 at 2:19 e m

  Jag förstår vad du menar – tack och lov har jag dock nästan alltid fått stöd för min först vegetariska och senare veganska kosthållning, med familj, släktingar och vänner som ställer upp på att laga rätter bara för mig (inte för att jag ber dem utan för att de vill). Det tycker jag är fantastiskt. Men visst är det här med alkohol märkligt. Fastän jag är 30+ har jag råkat ut för min beskärda del av bekanta och vänner som stör sig något enormt på att jag inte dricker, som försöker inleda en diskussion om det. Jag håller med dig. Det bästa man kan göra, om man nu inte vill motivera sitt beslut och fastna i diskussioner, är att sätta punkt. Vad jag verkligen gillar med din lista är att du målar upp igenkänningsbara situationer och därefter ger konkreta tips på hur man kan påverka själv, och då på ett sympatiskt sätt. Tack för givande läsning och lycka till med dina livsstilsförändringar!

 • Reply Anethe Bergendahl januari 20, 2018 at 2:41 e m

  Jo tack, sådana repliker har man hört många gånger. Jag började på en *nystart* efter nyår med Viktväktarna. Häromdagen fick jag höra: – Men en liten bit tårta ska du väl ha? – Nej tack, sa jag bara. Så jag vet precis vad du menar i inlägget ovan. 🙂

 • Reply Tessoxhlex januari 20, 2018 at 7:05 e m

  Bra i lägg och ger en och annan tankeställare. Man vill gärna säga som du skriver men som du säger man borde säga annat och säga till

 • Reply Fröken Rödlök januari 20, 2018 at 7:16 e m

  Intressant inlägg!

 • Reply Mona januari 20, 2018 at 8:45 e m

  Bra att tänka på så att man inte kommenterar andras val. Lätt hänt!

 • Leave a Reply