Alla har någon gång ätit choklad och så gott som alla tycker om det. Även fast chokladen kommer från kakaobönor så är det lite annorlunda at äta dem råa eller hela. Den främsta skillnaden ligger i hur de behandlas, och vad de används till.
Vad är kakaobönor?
Kakaobönor är det som senare blir till choklad. Det är fröna som sitter inuti frukten på kakaoträdet. Ungefär som ärtor ligger de där inne på rad. Ursprungligen kommer kakaon från Amazonas i Sydamerika, men idag växer den på många andra ställen.
När kakaon kom till Europa på 1500-talet var det bland annat för att den sades förbättra ditt sexliv. Lång innan dess hade den använts av maya-folket som valuta.
Kakaobönan fakta
Kakaoträdet hör till malvaväxterna och växer över hela världen i tropiska regioner. Den största produktionen av kakao finns i Afrika, med Elfenbenskusten i täten.
Trädet kan bli hela 10 meter högt, men på plantagerna håller man dem kortare för att underlätta skörden.
Det intressanta med kakao är att frukten växer direkt på stammen, samt på de större grenarna. Inuti varje frukt finns det fem rader med frön, de så kallade kakaobönorna.
Vad består en Kakaoböna av?
Den ser ut som en liten böna, så namnet är passande. Och den innehåller också mycket som är bra för kroppen.
De stora beståndsdelarna är 50% fett, 20% kolhydrater, 20% protein, teobromin, vatten, vitaminer och mineraler.
Vilka vitaminer och mineraler som en viss kakaoböna innehåller kan variera beroende på var den odlats. De suger upp den näring som finns i jorden.
Hur stor är kakaobönan?
Själva frukten är ungefär lika stor som en hand. Där inne ligger bönorna, som alltså är ungefär lika stora som vanliga bönor. Man beräknar att det tar ungefär fem frukter för att tillverka en chokladkaka på 250 gram.
Vilka olika kakaobönor finns det?
Det finns huvudsakligen två sorters kakaobönor. Criollo är den bästa bönan, men relativt svår att odla. Den används mest i Venezuela, Ecuador, Västindien och på Madagaskar, och utgör 2% av världsproduktionen.
Den andra sorten är Forastrern. Den är mer robust och är den allra vanligaste kakaobönan. Bland de största producenterna är Elfenbenskusten, Ghana och Nigeria.
Sedan finns det olika korsningar eller hybrider.
En av de mer kända är Trinitario. Den uppstod på Trinidad på 1700-talet. Även där var Criollo den vanligaste kakaobönan.
Men en orkan förstörde alla odlingar år 1727.
I stället för att bygga upp plantagerna med Criollo igen så valde man den mer härdiga Forastrern. Med det resultatet att de korsade sig med varandra, och Trinitario var född.
- Criollo- Rosa blommor och gul-rött skal. När bönorna är färska är de glansiga, som ett skimmer. Smaken är lite fruktigare och syrligare än de andra bönorna,
- Forastrern delas upp i två sorter, beroende på om den härrör från övre eller nedre Amazonas. Lita hårdare än Criollo och enklare att odla. Den ger en hög avkastning utan att ge avkall på kvaliteten.
- Trinitario kan variera i färg och utseende, eftersom det är en blandning av olika sorter. Den är lite mjukare än de andra, liksom smälter i munnen.
Kakaobönor miljöpåverkan
Kakao behöver god mark för att växa och tyvärr så är det vanligt att hugga ner artrik skog för att ge plats för kakaoplantagerna. På sina håll har man skövlat skogarna för att ge plats för kakaoodlingar.
Kakao tillsammans med palmolja är grunden till att stora skogar försvunnit. Efter 20–30 år måste plantagen flyttas, för att produktionen sjunker. Då överges odlingarna och man går bara vidare.
I en del länder har man huggit ner skogen i nationalparker för att ge plats för illegala kakaoplantager.
Regeringen ser ofta åt andra hållet, ett kortsiktigt tänkande med stora konsekvenser. Det har bland annat lett till att flera djurarter som var skyddade där har försvunnit eller är hotade. Ett exempel är den långskäggiga dianamarkattan i Elfenbenskusten.
Är kakaobönor nyttigt?
Det är alltid roligt när något gott är nyttigt, och så är även fallet med kakaobönor. De innehåller flera hundra näringsämnen i varierande mängd. Mineraler, antioxidanter samt nyttiga fettsyror.
Kakaobönor innehåller vanligtvis inget socker och är också lågt på koffein. Däremot så får du med dig magnesium, som ju är viktigt för ett starkt skelett samt väl fungerande immunsystem.
Är kakaobönor nyttigare än choklad?
Ja, men hur stor skillnaden är beror på vilken typ av choklad du väljer. Mörk choklad med hög kakaohalt är ganska nyttigt. Men ändå inte lika nyttig som råa kakaobönor.
Skillnaden ligger i framställningen. När man tillverkar choklad hettas bönorna upp, och då försvinner många av hälsofördelarna. Sedan blandar de i socker och andra tillsatser som också tar bort en del av nyttigheten.
Så kakaobönor är nyttigare än choklad helt enkelt för att de är renare och mindre bearbetade.
Hur skördar man kakaobönor?
Kakaofrukten växer direkt på trädet, med bara en liten gren mellan stammen och frukten.
Det går att skörda minst två gånger om året, så det är hela tiden produktion i gång. Därför gäller det att vara försiktig när du tar bort frukten, så att de mindre, omogna frukterna inte skadas.
När frukten är mogen är det lätt att få ut kakaobönorna. Fruktköttet släpper från väggarna och du kan plocka ut bönorna.
Ibland låter man högar med kakaofrukter ligga några dagar innan man öppnar dem. Det görs sedan med en stor kniv eller påk.
Bönorna, tillsammans med fruktköttet, får sedan gå igenom en jäsningsprocess vilken tar upp till en vecka. Det är här som den speciella smaken skapas, vilket gör det till ett viktigt moment.
Därefter silas det mjuka fruktköttet bort och processen med kakaobönorna kan fortsätta.
Första steget är att låta dem torka några veckor. För den bästa smaken lägger man ut bönorna på stora mattor och låter dem torka i solen, precis som man gjort sedan produktionen började. Vissa plantager använder mer moderna metoder för att torka bönorna snabbare.
Hur gör man choklad av kakaobönor?
Efter den långa processen med skörd och jäsning är det dags att rosta de torkade kakaobönorna. De läggs i stora, roterande trummor som hettas upp ganska rejält. När de är jämnt rostade runt om mals de till ett pulver. Då får du en kletig massa med hög fetthalt.
Med den massan kan de antingen göra kakaopulver eller choklad.
För att framställa kakaopulver måste de pressar ur en del av fettet. Det fett som kommer ut kallas för kakaosmör. Efter att det renats så blandas det med kakaomassa, för att få till den perfekta balansen för choklad.
En av fördelarna med kakaosmör är att det har en låg smältpunkt, 35 grader, det är därför det känns så bra med choklad i munnen.
Nästa steg är att blanda kakaosmöret och kakaomassan med socker. För det mesta tillsätter de även lecitin från sojabönor samt vanilj. Det är nödvändigt för att fettet i kakaobönorna ska blandas med vatten, så det blir en jämn massa.
Den här massan ska nu conchas, ett uttryck som innebär att den sträcks ut och bearbetas av rullar. För bästa kvalitet bör conchning hålla på i tre dagar. Men för billig choklad brukar de bara concha i två timmar.
Det finns alltså en anledning till att choklad av hög kvalitet kostar mer!
Var kan man köpa kakaobönor?
Det är en nyttig trend att äta kakaobönor. De flesta är vana vid choklad, men det här är en helt annan upplevelse.
Nu för tiden kan du köpa kakaobönor på flera ställen, men det är enklast att få tag på dem på nätet. Som vanligt lönar det sig att satsa på ekologiska, rena alternativ.
Svensk Hälsokost är en bra sajt när du vill köpa kakaobönor. De saluför Go for Life ekologiska kakaobönor. De är helt utan tillsatser och har bara rostats lite lätt, under 40 grader. Det innebär att de håller raw food kvalitet och har behållit alla de så fina näringsämnena.
Ett annat bra alternativ är Meds. De har Rawfoodshop Kakaobönor EKO. Du får ett halvt kilo veganska och ekologiska kakaobönor till ett bra pris. Även dessa håller Raw food kvalitet och är även del av Fair trade, som hjälper bönder runt om i världen.
Hos Råvarubutiken hittar du Kiviks lilla råa kakaobönor. De är gjorda av criollo-trädet och kommer från ett kooperativ i Peru. Förutom att de är ekologiska och Raw, så jobbar företaget för böndernas förhållanden.
För krossade kakaobönor kan du pröva på Kakaonibs EKO från Lifebutiken. Det är ett lite annorlunda sätt att äta bönorna, men minst lika gott. Även dessa kommer från Peru, och lever upp till sitt latinska namn- Gudarnas föda.
Vad kan man göra med kakaobönor?
- Du kan naturligtvis äta dem precis som de är. Många tycker de är goda som ett litet mellanmål, eventuellt blandade med russin eller torkade tranbär. Du behöver inte äta så många för att få lite extra energi.
- Annars kan du krossa dem och äta dem tillsammans med din müsli, eller för att ge fruktsalladen en liten kick.
- Du kan också blanda dem direkt i en smoothie, de ger både smak och näring.
- Mixa dem tillsammans med dadlar eller avokado för en krämig och lyxig efterrätt.
- Använd dem gärna när du bakar, både för kakor och bröd.
No Comments