Maria Petersson svensk surfare tjej
Intervjuer

Intervju med svenska surfaren Maria Petersson

Här kan du läsa en intervju med Maria Petersson som är en svensk surfare. Hur coolt är inte det? Jag älskar att hitta inspiration i starka sportiga kvinnor och lära mig mer om hur dessa kvinnor ser på träning, kost och livet. Maria Petersson är en förebild för alla, speciellt kvinnor. Hon går mot strömmen och lever sin dröm, något som fler människor borde göra. Det kanske inte handlar om att bli världsbäst i surfing just för dig, utan att få en starkare kropp eller en mer hälsosam livsstil. Läs intervjun med Maria och bli inspirerad av denna fantastiska kvinna.

Maria Petersson svensk surfare om surfingi Sverige

Maria Petersson i sin favoritmiljö (foto: @pontus_palsson)

Berätta lite om vem du är

En glad surfare från Skåne, som lever drömmen :). Växt upp i Åhus i Skåne, men de senaste tio åren har jag rest runt i världen och bott på ställen där det finns surf, vilket är min största prioritet i livet.

Träning och en aktiv livsstil verkar alltid ha varit en del av din livsstil?

Aktiv livsstil har alltid varit en del av mitt liv, jag har sedan barnsben tränat gymnastik, och började surfa när jag slutade med gymnastiken. Så jag har alltid varit aktiv och tycker det är en viktig del i vardagen, det är viktigt att man hittar något som är kul men som också håller en aktiv. Att gymma är inte för mig, men sporter där man inte tränar för träningens skull är mer för mig.

Hur och när började du med surfing?

Jag började surfa när jag var 17 eller 18 år, i Hossegor i Frankrike. Jag och en kompis var på surfcamp där en sommar och jag blev kär i surfingen direkt. Allt som hade med surfingen att göra tilltalade mig. Från det att jag stod upp och surfade min första våg, var jag fast ! Jag kom i håg att jag tänkte “det här ska jag lära mig!”

Kan man surfa i Sverige och i så fall var?

Surfing i Sverige Maria Petersson

Maria Petersson drar sig inte för att surfa i kallt vatten (foto: @pontus_palsson)

Man kan absolut surfa i Sverige, men bara när det har blåst på en del. Här i Sverige bildas vågorna från vinden direkt, eftersom att vi inte har så mycket hav utanför våra kuster. Det bildas så kallade “windwaves” här i Sverige, medan i andra länder med mer hav utanför sina kuster får “groundswell”, vilket skapar kraftfullare och bättre vågor.

Hur ser din kost ut? Vad/hur äter du och varför?

Jag äter inte kött, och äter därför en väldigt varierad kost. Jag har en halv kandidat inom Hälsovetenskap inom biomedicin, och det har väl format mig lite med att jag vet vad som händer i  kroppen ända ner på cellnivå när vi äter fel eller när vi stressar.En morgon kan börja med grapefrukt, havregryn, linfrön, sesamfrön, chiafrön och ibland kvarg. Till lunch kikärtsbiffar med en god spenatsallad, och till middag grönsaker i ugn med halloumi. Det är väl en typisk dags kost för mig. Jag är absolut inget hälsofreak, men jag gillar inte att äta mat som ger mig lite energi eller som jag blir trött av. Jag vill äta mat som kan ge mig min fulla kapacitet.

Jag älskar choklad,  men försöker undvika att äta socker eftersom att jag med min utbildning har blivit mer insatt i hur dåligt det är för våra kroppar. Jag tycker också att det ger en extra kick när man har fått till en god efterrätt eller snacks som är nyttiga, det är kul att laga alternativa efterrätter eller snacks. En favorit är kakao och banan, verkligen ett vinnande koncept 🙂

Hur ser din träning ut? Vad tränar du, hur ofta och varför?

Jag tränar som sagt inget annat än surf och skate, och ibland yoga. Men om det inte har varit surf på länge, eller om jag är i Sverige brukar jag ut och springa när jag känner att jag varit stilla för mycket.

Beskriv gärna hur en träningsvecka ser ut för dig

Om det är bra vågor så försöker jag surfa iallafall en gång per dag, beroende på om jag är i ett varmt eller kallt land. När jag bor i varmare länder brukar jag ut och gå iallafall en gång per dag. Jag tycker också det är viktigt att inte köra till affären om man kan cykla, åka skateboard eller gå dit istället, för den vardagliga motionen är så viktig!

Vad har du för tips till personer som vill komma igång med surfing?

Det är bara att köra ! Försök vara i vattnet så mycket som möjligt så att du lär dig hur strömmarna fungerar, blir van vid olika sorters vågor och känner att du är trygg i vattnet. Sedan är det bara att köra, visa respekt för andra och ha kul.

Vad motiverar dig och får dig att hålla igång?

Varje våg man tar är olika och det är så jäkla gött att vara i vattnet, det är nog det som får mig att hålla igång. Och att det är kul. Den dagen jag inte kommer tycka det är kul att surfa längre, så kommer jag antagligen sluta. Det är superviktigt och det är det som motiverar mig, att jag gör det som gör mig lycklig.

Har du något motivationstips till mina läsare som har en motivationssvacka?

Gör det du tycker om, lev din dröm, tänk positiva tankar och stanna upp ibland och uppskatta din tillvaro och vad du har. Det låter klyschigt, men det är vad som får mig mer motiverad. Jag kan sitta själv ute i vattnet, tänka på hur lycklig jag är för att jag får göra det jag älskar, och så kommer jag på mig själv att sitta och le.

Har du något motto eller förhållningssätt i livet som du vill dela med dig av?

Lev din egen dröm, inte någon annans! Och allt löser sig, och gör det inte det, så gör det det ändå.

Hur ser dina mål för framtiden ut?

Mitt mål är att kunna surfa tills jag är 90 år gammal, bo på ett ställe där jag kan ha surfen i min vardag, och förhoppningsvis kunna inspirera andra till att leva sina drömmar.

Hur kan mina läsare hitta dig?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply