Lina Björkskog träningsblogg tips om träning och träningsövningar
Intervjuer

Intervju med kända träningsbloggaren och PTn Lina Björkskog

Lina Björkskog driver en av de största träningsbloggarna på svenska. Med motivation, träningstips och övningar inspirerar hon till träningsglädje och hälsa. Nu är Lina gravid och ska snart föda, hon har även flyttat och är mitt i en renovering. Trots det har hon tagit sig tid att svara på mina frågor. I den här intervjun delar hon bland annat med sig av sina bästa tips för hemmaträning och vart i världen de bästa kitesurfing-platserna finns.

Många tror att träning är något svårt och invecklat.

Berätta lite om vem du är

Jag är Lina, en 28-årig finlandssvensk träningsälskare som i skrivande stund riktigt snart blir mamma. Jag bor i Jakobstad i Österbotten och har nyligen flyttat in ett gammalt hus med sjötomt som vi håller på att renovera. Jag är utbildad fysioterapeut, PT och kostrådgivare.

Hur, när och varför började du träna och skapa en hälsosam livsstil?

Jag har alltid älskat idrott, träning och att röra på mig. För mig har det inte handlat om att skapa en hälsosam livsstil utan jag har bara gillat att utmana mig själv, svettas och njuta av den härliga känslan efteråt. Tidigare tränade jag mycket bollsporter men nu för tiden blir det mest terränglöpning, crossfit och kitesurfing.

När började du blogga om träning?

Lina Björkskog springer och tränar, blogg

Lina Björkskog har alltid varit aktiv och hon gillar att springa

2011 började jag blogga, och bloggen kom ganska automatiskt att handla om mitt intresse; träning.

På din blogg finns över 1600 blogginlägg om träning och motivation, hur hinner du med allt?

Jag har som sagt bloggat en lång tid så en hel del inlägg har hunnit skrivas. Jag prioriterar att skriva längre träningsrelaterade inlägg istället för endast uppdatera från min egen vardag.

Håller du igång med träningen nu när du är gravid?

Jag håller igång med lugnare gravidträning som känns bra. Det blir gymträning, promenader i terräng, vattengymnastik och simning. Vila när kroppen behöver det, och inget speciellt schema att följa. Jag tränar för att må bra och för att orka med graviditeten, men håller träningen på en lite lägre nivå än normalt just nu.

Hur ser din kost ut?

Jag äter inte enligt någon diet, även om jag är kanske något man kan kalla för LCHF-vänlig. Ingenting är förbjudet men jag mår bäst av att hålla ner på det vita mjölet och godiset. Vanlig vardagsmat som mättar bra är det bästa. Och jag älskar frukt. Under graviditeten äter jag också som tidigare, dock lite fler och mindre mål under dagen för att hålla bort illamående.

Du har tagit en paus som PT för att vara mammaledig. Som egenföretagare, har du varit rädd över att förlora dina kunder?

Jag flyttade från Helsingfors till Jakobstad strax innan min mammaledighet, så där förlorade jag i princip alla mina IRL-kunder. Men jag har tänkt satsa mera på onlineträning i fortsättningen. Man kan fortfarande köpa vissa produkter i min webbutik och jag tror PT-online-kunderna kommer tillbaka sen när jag är tillbaka också.

Vad gör att du tycker att det är roligt med träning, vad motiverar dig och får dig att hålla igång?

Jag gör sånt jag älskar och som ger mig energi! Jag springer inte på asfalt utan i skogen där jag kan njuta av naturen. Jag tränar inte långa pass utan korta, effektiva träningar som inte tar lång tid. Jag gör actionsporter som kitesurfing för att hålla adrenalinet och motivationen uppe.

Har du något motivationstips till någon som har en motivationssvacka?

Träning är inte alltid lika roligt och alla har motivationssvackor i något skede. I det läget är det bra att ta det lite lugnare och känna efter ifall kroppen behöver vila. Ifall inte, så är planeringen av träningen A och O för att träningen ska bli av. Planera in träningen i kalendern, ta fram träningskläderna på förhand och bara kör. Ibland är det svåraste att dra på sig träningskläderna, och sen när man väl kommit iväg går träningen hur lätt som helst.

Du har skrivit en bok om hemmaträning, kan du ge mina läsare dina tre bästa tips för att komma igång med träning hemma?

  • HUR? Ha ett bra upplägg att följa, eller skriv ner egna övningar som ett färdigt schema
  • NÄR? Reservera tiden för dig själv när du ska träna.
  • Lägg på bra musik och bekväma kläder, och bara kör!

Som personlig tränare, vad är det största nybörjarmisstaget du upptäckt att många gör?

Många tror att träning är något svårt och invecklat. Se istället på all rörelse och vardagsmotion som träning som gör gott för kroppen. Vill man åt ett specifikt mål är det förstås viktigt med rätt upplägg och där kan man behöva hjälp, men träningen i sig självt är inte svårt.

Ett litet tips: för att göra träningen enklare så har jag i min webbutik ett upplägg jag kallar Kickstart Challenge, som ger färdiga upplägg för 14 veckor, så du slipper tänka och bara kan köra. Upplägget finns för hemmaträning, för gymträning, för löpare eller nyblivna mammor. Här hittar du Kickstart Challenge!

Vilken pryl eller tjänst är din bästa investering i träningsväg?

Ett par bekväma och flexibla löparskor för terräng.

Jag har förstått att du gillar kitesurfing, vilka är dina bästa spots?

Lina Björkskog kitesurfing

Lina Björkskog älskar kitesurfing, här flyger hon högt uppe i luften

Här i Finland är de bästa spotsen i hemmaknutarna, Storsand och Lochteå. I Sverige har jag åkt i Varberg och älskade det stället. Utomlands har alla spots både bra och dåliga sidor, men några favoriter är Boracay i Filippinerna, Kloster i Danmark och Lo Stagnone på Sicilien. Rhodos och Tarifa gillar jag också.

Hur ser dina mål för framtiden ut?

Se vart livet leder mig och njuta av resan så länge! Men jag ser fram emot att njuta av sommaren här i vårt nya hus med babyn, att chilla på segelbåten och att resa massor med lilla familjen.

Hur kan mina läsare hitta dig?

Min träningsblogg hittar du på linabjorkskog.com, välkommen in!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply