Hamburgerpress nyttiga hamburgare hemmagjorda recept hamburgare
Kost och mat

Perfekta hamburgare med denna Hamburgerpress


En hamburgerpress är ett praktiskt verktyg som naturligtvis inte behövs för att göra egna hamburgare men som underlättar. Nu när sommaren äntligen börjar anlända så lagas sakta men säkert mer och mer av vår mat utomhus. Grillen och utemöblerna plockas fram och de gamla klassikerna börjar tillagas. En av alla dessa klassiker som vi ofta väljer att lägga på grillen är hamburgaren. Varför vi älskar hamburgaren är ganska lätt att förstå. Det är gott, den går att anpassa efter alla smaker och kosthållningar samt att den är lätt att laga. Dessutom har hamburgaren fått ett oförtjänt rykte om att vara onyttig – vilket inte alls behöver vara fallet!

I detta inlägg tänkte jag därför dela med mig av några tips för att göra hamburgarna perfekta och lite bättre! Ett av dessa är denna press från Cervera som även finns i en dubbel variant här. Marmorskärbrädan kommer även den från Cervera.

Perfekta hamburgare

Grundreceptet på hamburgare är egentligen ganska basic. Nötfärs och kryddor blandas och formas till burgare för att sedan tillagas och läggas i ett bröd med valfria tillbehör. Vissa använder ägg och ströbröd men det är inte alls nödvändigt vid nötköttsburgare. Detta är för all del ett bra recept för en hamburgare, men det finns annat man kan göra med denna fantastiska maträtt.

Hamburgare hamburgerpress nyttig hamburgare

Hamburgare gjord på kött, sallad, bröd och fettsnål dressing. Brödet går att bytas mot ett fullkornsbröd för en nyttigare hamburgare, alternativt servera burgaren direkt i salladsbladet.

Nyttigare

Att göra själva burgaren nyttigare är svårt om man vill ha den med kött, men det man kan göra är att välja en färs med lägre fetthalt. Köttfärs med låg fetthalt kan vara lite svårare att forma, då kommer hamburgerpressen kommer in i bilden. Genom att trycka till och forma dem med hjälp av det verktyget så kommer de ändå hålla ihop.

För att få hamburgaren riktigt nyttig så är det också värt att tänka på tillbehören. Genom att välja ett grövre bröd, eller byta ut brödet mot ex. sallad så minskar man mängden kolhydrater och kalorier avsevärt. Dressingen och övriga såser är den största kaloribomben. Du minskar lätt fetthalten i såsen genom att göra den på lätt crème fraiche.

Grönare

Vegetariska hamburgare ökar mer och mer i popularitet och det beror inte bara på personer som äter helt vegetariskt. Hamburgare är en maträtt som många tycker blir bra som vegetarisk och det finns många nya smakkombinationer att testa och utforska.

Vill du skapa en burgare lik den traditionella så kan du använda sig av sojafärs och något som binder ihop denna, eller en sojafärs som binder ihop sig själv. Ägg + ströbröd eller kikärtsspad samt en hamburgerpress brukar vara bra till den typen av substitut. Det finns även mängder av andra spännande och kreativa recept. En av mina favoriter är quinoaburgare.

Använd rätt verktyg – hamburgerpress

När du ska göra egna hamburgare, vilket är roligare, godare och nyttigare än att köpa färdiga i affären så underlättar det att ha bra verktyg för detta. Många väljer att forma sina burgare för hand – och ja det går – men det är inte det optimala sättet. Ska du göra många burgare för att du ska bjuda många människor på mat så är det mycket jobb att använda sig av bara händerna. Det är då hamburgerpressen blir räddaren i nöden.

Den bästa på marknaden just nu är enligt mig denna press från Anders Petter. Den är robust och väldigt enkel att arbeta med, vilket är viktigt när man ska göra hamburgare. Det är just det med att förenkla processen som hamburgerpressen gör så bra. Alla burgare blir lika stora och får alltså samma tillagningstid samt att de blir estetiskt tilltalande. Med en hamburgerpress så kan du skapa hamburgare åt alla, oavsett om det är ”vanliga” hamburgare som ska tillverkas eller vegetariska.

Så för att sommarens grillkvällar och luncher vid vattnet ska kunna avnjutas med riktigt goda hamburgare så behöver hamburgaren och dess tillagningssätt inte vara ”som det alltid varit”. Införskaffa en hamburgerpress och testa något nytt recept så kommer hamburgarna bli godare, roligare och nyttigare!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply