Hälsa, Träning

Bör man undvika gymmet pga Coronavirus?

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

I slutet av 2019 började coronaviruset som alla talar om just nu spridas, först i Kina men även nu i resten av världen. Du har säkerligen redan hört om Covid-19 och hur det sätter hela länder i karantän på grund av sin smittsamhet. I Sverige är läget ännu inte lika allvarligt som på andra håll i världen där viruset verkligen fått fäste. Trots det så måste vi ta ansvar för att inte sprida viruset vidare.

Träning och corona

En viktig del av vardagen som kan påverkas av covid-19 är träningen. Gym och träningsanläggningar påverkas och kanske känner du dig orolig inför att träna på grund av viruset. Gymkedjan SATS har redan gått ut med att de stänger sina gym på grund av risken för coronasmitta – och fler gym väntas ta efter. Därför tänkte jag i detta inlägg reda ut några viktiga saker kring träning och det nya coronaviruset.

Coronavirus för dig och andra på gymmet

De flesta gym har redan nu vidtagit åtminstone någon form av åtgärd för att få sina kunder att känna sig mer säkra. Det kan handla om uppmaningar till god hygien, extra många hjälpmedel för desinfektion och skriftlig information om viruset och dess spridning. Denna information är otroligt bra – och det är viktigt att även gymmen tar sitt ansvar och hjälper sina kunder att bli informerade och att kunna träna på ett säkert sätt. Här nedan kommer ytterligare info om coronaviruset för dig och de andra på gymmet.

Stor chans att du överlever att bli sjuk i Covid-19

De allra flesta människor – oavsett om de tränar på gym eller ej – kommer överleva att bli smittad av coronaviruset. Enligt WHO får de flesta milda symptom som inte ens kräver vård (källa), alltså symptom som är i nivå med en vanlig influensa. Ungefär 1 av 5 som smittas bedöms behöva vård på sjukhus, och av den totala andelen smittade räknar man med att endast några få procent dör. De som drabbas hårdast är de som är i riskgrupperna.

Tänk på de som tillhör riskgrupperna

Du vet aldrig om personen bredvid dig på gymmet tillhör en riskgrupp eller inte – så ta det säkra före det osäkra

Även om du själv antagligen inte blir hårt drabbad av att smittas så borde du undvika att smittas av respekt för de i riskgrupperna. Personerna som tillhör riskgrupperna: äldre, hjärt-kärl sjuka, diabetiker, lungsjuka samt personer med högt blodtryck tycks vara de som drabbas hårdast av att smittas av viruset. När du då tränar på ett gym så är det bra att tänka på att de andra som är där med dig, de andra som går till samma gym som dig kan tillhöra någon av dessa riskgrupper. Just därför är det extra viktigt att även du som är frisk och ung tänker på att minska risken att smittas.

Värt att tänka på är att corona verkar spridas väldigt fort, och att en person som är smittad i sin tur kan smitta allt från 1-4 personer. Tänk att du genom att undvika att smittas själv kan undvika att föra smittan vidare – och då skydda människorna i riskgrupperna.

Hur coronavirus kan smitta på gym

Att coronaviruset lätt sprider sig på ett gym är lätt att förstå. Gymmet är en fördelaktig miljö för ett virus. Många människor besöker gymmet, ofta är det varmt och fuktigt och dessutom är kroppsvätskor vanligt förekommande på gym.

Det är just kroppsvätskorna som kan ställa till det. När en tränar och får upp flåset så andas man kraftigare vilket resulterar i mer utsöndring av små mikrodroppar från mun och näsa. Det är just i dessa droppar som viruset finns och sedan tar sig vidare till andra. Viruset kan leva ett kortare tag på olika ytor – ex. hantlar och gym-maskiner. Nästa person som kommer i kontakt med viruset kan komma att bli smittad – och du vet aldrig om den människan är du eller någon annan.

I coronavirus-tider är det extra viktigt att hålla utrustningen ren.

Undvik att sprida smitta på gym

Om du väljer att gå till gymmet trots risken för smitta så måste du först och främst se till att du är symptomfri. Vistas inte bland folk i miljöer som på ett gym om du känner en sjukdomskänsla, förkylning eller luftvägssymptom så som hosta. Dessas symptom är vanliga för coronasmittade – och du måste isåfall stanna hemma för att inte riskera att smitta någon annan.

Hur du skyddar dig från virus på gymmet

Väljer du att gå till gymmet så  måste du också vara medveten om risken att själv bli smittad. Här kommer några tips för att skydda dig och andra från coronavirus på gymmet:

Det viktigaste du kan göra för att minska spridningen av corona – tvätta händerna!

  1. Tvätta händerna. Du har hört det förut – men jag säger det igen. Tvätta händerna! Det viktigaste vi kan göra för att minska risken för spridning är att se till att våra händer är rena. Tvål och vatten räcker gott och väl – och tänk på att tvätta händerna länge och noga. Tvätta både innan och efter du varit på gymmet – också gärna någon gång under tiden.
  2. Rengör utrustningen. Jag hoppas att du alltid är noga med att torka av gymutrustningen efter dig – men nu måste du vara extra noga! På alla gym finns någon form av desinfektionshjälpmedel, se till att använda generöst av detta både innan och efter du använder utrustningen för att vara på den säkra sidan.
  3. Skapa en barriär mellan dig och utrustningen. Om det är möjligt så är det allra bästa att se till att du inte kommer i direkt kontakt med utrustningen. En handduk på träningsmattan eller på sitsen av maskinen kan göra stor skillnad. Se bara till att du alltid håller en sida mot utrustningen och en sida mot dig – och rengör ändå utrustningen efter dig.
  4. Träna hemma om möjligt. I tider som dessa när världen står under hot av en pandemi så är det bästa att undvika miljöer som kan sprida virus – så som gym. Om det är möjligt så uppmuntrar jag dig till att istället testa att träna hemma för en gångs skull. Kika in på Youtube för att hitta massor av träningsrutiner du kan göra hemma i sovrummet!

Kan jag träna på gym trots corona?

Huruvida du borde träna på gym eller inte trots coronasmittan måste du i dagsläget avgöra själv, men jag vill råda dig till att tänka på människorna runt omkring dig.

Att vistas bland andra människor är idag inte helt riskfritt. I Sverige har viruset fått fart och en hel del av de som smittas har inte varit i hårt drabbade länder så som Kina eller Italien. Det betyder att risken för att drabbas av viruset finns även om du inte umgås med människor som rest eller reser själv. Du klarar säkert smittan, men nu måste vi tänka på att skydda de svagaste i samhället och det gör vi genom att minska spridningen av viruset. Ta ditt ansvar och tänk en extra gång innan du går till gymmet.

Självklart ska du inte heller lägga av med träningen helt. Att vara aktiv stärker vårt immunförsvar och hjälper oss på så sätt att klara smittan. Testa gärna något annat sätt att hålla dig aktiv på som inte är att gå på gym eller gruppträningar.

Alternativ istället för gymmet i corona-tider

Det finns flera olika träningsformer som du kan utöva för att hålla dig aktiv – som inte kräver ett gym:

Ut och spring! Håll igång och undvik att drabbas av covid-19

  • Promenad/ löptur. Ta tillfället i akt och satsa på att träna upp konditionen. Med ett par bra skor kan du lätt ta dig ut och ta hand om kroppen genom att gå eller springa. Välj gärna en löptur i skogen eller på något annat lugnt ställe.
  • Hemmaträning. Idag finns mängder med Youtube-videos, blogginlägg och appar som guidar dig igenom hur du lätt kan träna styrka i ditt eget hem utan avancerad utrustning.
  • Yoga & rörlighet. Om du i vanliga fall inte brukar träna yoga så är nu ett bra tillfälle att testa. Yogan kan hjälpa dig att stressa mindre (= bättre immunförsvar) och du blir rörligare vilket minskar risken för skador i din vanliga träning. Även här finns bra videos att följa på Youtube för allt från nybörjare till avancerade yoga-experter.

 

Testa gärna:

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply