Guilty pleasures hetsätning cheat day
Kost och mat

Varför jag vägrar att använda ordet “guilty pleasures”

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag har inga guilty pleasures när det kommer till kosten. Jag vägrar att uppleva skuld eller skam av att äta mat. Detta var inte alltid fallet för mig. För över tio år sedan märkte jag livsmedel som jag inte ansåg vara “rena” nog som ett guilty pleasures. Och min lista var lång. Men, det var inget beteende som fick mig att må bra och besattheten av vad jag åt ledde så småningom till ätstörningar. Idag vet jag bättre och här berättar jag lite om min nuvarande filosofi.

Varför guilty pleasures är ett dåligt uttryck

Guilty pleasure är en fras som jag vägrar att använda, såvida jag inte påpekar hur dum och skadlig termen kan vara, och varför vi borde förvisa den från vår ordlista. Skuld föder skuld. Någon som delar in mat i bra och dåligt, ger maten rätten att påverka deras humör och känslor. Om de äter något “bra” tänker de på sig själva som duktiga men om de äter något som är “dåligt” anser de att de är dåliga. Detta bygger reflexivt upp staplar på skuld och skam.

Risker och konsekvenser

Att kategorisera mat på detta sätt med guilty pleasures eller “tillåten” mat, kan leda till många oförutsedda konsekvenser som att:

  • Träning blir ett straff för att “kompensera” för överträdelsen
  • Försöka begränsa matintaget resten av dagen eller till nästa dag för att släta ut “brottet”
  • Kan leda till hetsätning  så kallad “binge eating”. T ex dåligt samvete efter att ha ätit “skräp” och därför ge upp och äta ännu mer.

Har du upplevt någon av dessa? Jag har drabbats av alla tre av dem, fler gånger än vad jag kan komma ihåg. Och det är därför jag vägrar prata om guilty pleasure-mat.

En mer hälsosam inställning

Mat bör bara vara mat – den bör inte ha moraliska konsekvenser kopplade till sig. Att smaska på ett äpple från trädet i din trädgård gör dig inte till bra och hälsosam. På samma sätt; att njuta av din favoritgodis som du hittade i skåpet i köket gör dig inte till dålig eller ohälsosam.

Om du vill förbättra dina matvanor, rekommenderar jag dig att kasta denna moraliska kategorisering av bra/dålig. Försök att leva efter 80/20-principen. Det innebär att du äter 80% hälsosam kost och max 20% av lite mindre hälsosam. Här väljer jag att använda termen hälsosam, i brist på ett annat uttryck. På det stora hela, ät vanligt mat och frukt/grönt, och ät lite mindre av godis/efterrätter och “skräpmat”.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply