Karnevalen i Rio de Janeiro 2017, 2018, 2019, 2020
Resor

Min ultimata guide till karnevalen i Rio de Janeiro

Karnevalen i Rio de Janeiro, på portugisiska Carnaval no Rio de Janeiro, är den största karnevalen i världen och en av de mest kända festligheterna i världen. Karnevalen i Rio infaller varje år innan påskfastan. Förutom karneval-paraden, som är mest känd, består karneval-firandet till största delen av blocos. Blocos är gatufester i olika områden, ibland med specifika teman som exempelvis superhjältar eller Beatles-musik. Karnevalen i Rio är en enda stor maskerad och en fantastisk fest. Räkna dock även med enormt mycket folk, fylla och extrem värme.

Så firar du karnevalen i Rio på bästa sätt

Det finns två viktiga saker att tänka på för att få en så bra karneval-upplevelse som möjligt och det är vätska och säkerhetstänk. Min rekommendation är att komma en stund innan den officiella karnevalen startar för att ta del av för-firandet och förbereda dig med maskeradkläder. Boka flygbiljett och hotell till karnevalen i Rio i god tid! Priserna går upp oerhört under karnevalen som är deras största högtid under året.

När är karnevalen i Rio?

  • 24 februari – 1 mars, 2017
  • 9 februari – 14 februari, 2018
  • 1 mars – 6 mars, 2019
  • 21februari – 26 februari, 2020
  • 12 februari – 17 februari, 2021
  • 15 februari – 20 februari, 2022

 

Paraden under karnevalen i Rio

År 1984 beslutade regeringen att Paraden under Karnevalen i Rio skulle hålla till vid den nya Sambadrome. Paraden är det mest kända inslaget under Rios karneval och showen pågår i flera timmar.

Sambaskolorna i Rio under paraden

Paraden under karnevalen i Rio är fylld med vagnar med utsmyckningar från olika samba skolor från i Rio (mer än 200, uppdelade i 5 ligor/divisioner). En sambaskola är knytet till ett område, oftast en favela, personer som har en regional, geografisk gemensam bakgrund.

Det finns en särskild ordning som varje skola måste följa under sina parad-uppträdande. Varje skola börjar med “Comissão de frente” (“Front-kommissionen”), som är den grupp av människor från skolan som visas först. De 10-15 personerna i Comissão de frente introducerar skolan samt sätter stämningen och stilen för deras presentation. Comissão de frente följs av mestre-sala och porta-bandeira (Rums-mästarna och flaggbärarna), som leder dansare och bateria (trumsektion). Ibland även en blåssektion och gitarrer.

Biljetter till karnevalen i Rio (paraden)

Det finns olika typer av biljetter till karnevalen i Rio och paraden i Sambadrome.

  1. Grandstand – vanliga platser, först till kvarn gäller. Utan givna platser.
  2. Frisas – är platser nära paradgatan. Utan givna platser.
  3. Camarotes – lyxbiljetter mellan frisas och grandstand
  4. Sektor 9 – turistsektorn är det samma som grandstand, men med tilldelade platser.

Priset för en karneval-biljett varierar från ca 500 kr upp till flera tusen kronor, beroende av biljettyp, sektor och säsong. De billigaste sektorerna är 12 och 13. Biljetter kan köpas i förväg genom internationella biljettförsäljare, eller genom lokala resebyråer i Rio de Janeiro. Om du även vill gå med i paraden kan detta även ordnas. Hör gärna av dig till min vän Rodrigo på Bravietour om du vill köpa biljetter eller vara med i paraden.

 

Blocos i Rio de Janeiro

Det finns otroligt många blocos eller bandas, gatufester med musik och fest, och de börjar redan långt innan den officiella karnevalen. Blocos är det viktigaste sättet att fira karnevalen för Cariocas, som Rio-invånarna kallas. Gatufestivaler är mycket vanliga under karnevalen och är välbesökta av både lokalbefolkning och turister. Vissa blocos har miljoner besökare. Vem som helst får delta i dessa gatufestivaler. Det vanligaste är att de som besöker blocos klär ut sig likt en maskerad. Vissa av blocos har teman. En av de mest kända bandas i Rio är Banda de Ipanema. De flesta av blocos i Rio de Janeiro går att hitta via Facebook.

Om du undrar något över karnevalen i Rio får du gärna kommentera nedan så svarar jag så fort jag kan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply