Ekologisk Manduka yogamatta naturgummi
Träningstillbehör

Ekologisk Manduka yogamatta – för dig som vill köpa en miljövänlig yogamatta

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Manduka eKO  ekologisk yogamatta är en naturlig matta tillverkad av hållbart odlat naturgummi. Till skillnad från andra yogamattor på marknaden är alla komponenter som använts för att skapa denna Manduka yogamatta helt giftfria. Efter att ha provat ett stort utbud av yogamattor, är Manduka ett av mina absoluta favoritmärken.

Ekologisk Manduka yogamatta ett miljövänligt val

eKO Manduka yogamatta är en miljövänlig yogamatta tillverkad av biologiskt nedbrytbart, icke-Amazoniskt skördat naturgummi. Det är en högpresterande matta som också är bra för miljön. Inga giftiga kemikalier har använts i tillverkningsprocessen för att exempelvis mjuka upp gummit. Dessutom, har Manduka, istället för att använda syntetisk polyester till förstärkning, valt att använda en blandning av polyester och naturlig bomull. Samtidigt som du kan njuta av din yoga-praktik, räddar du alltså planeten genom att köpa en ekologisk yogamatta.

eKO Manduka yogamatta har blivit prisad av kunder och även i många recensioner online. Det är en ekologisk yogamatta som ger dig ett bra grepp, även under de svettigaste förhållandena.

Specifikationer eKO yogamatta från Manduka

 • Utvecklad av yogalärare under 4 års tid.
 • Den mest hållbara ekologiska yogamattan på marknaden.
 • Tillverkad av biologiskt nedbrytbart naturgummi som inte skadat regnskogen.
 • Innehåller ej PVC eller skadliga mjukgörare.
 • Innehåller ej giftiga komponenter eller färgämnen.
 • 99 procent latexfri.
 • Allt spill efter tillverkningsprocessen samlas noga ihop och används vid tillverkning av andra material, det skapar en tillverkningsprocess med minimalt avfall.

Så tar du hand om en ekologisk yogamatta

Lämna inte din Manduka yogamatta i direkt solljus. Om din yogamatta är fuktig eller blöt, låt mattan torka noga innan den rullas upp. Jag rekommenderar att använda Manduka rengöringsspray. Du kan även använda dig av min favorit bland husmorsprodukter: utspädd organisk äppelcidervinäger. Väljer du att använda äppelcidervinäger spär du ut det med 50 procent vatten och torkar sedan din yogamatta med en fuktig trasa eller svamp. Tänk på att en eKO yogamatta är tillverkad av biologiskt nedbrytbart naturgummi, därför ska du inte påskynda processen genom att tvätta den med starka rengöringssprayer eller att spola av den.

Läs mer om yoga: 3 yogabolster som fördjupar din praktik

Mitt utlåtande om eKO Manduka yogamatta

Fördelar

 • Grepp: Bra grepp och inte klibbig, även under en riktigt svettig vinyasa-övning. Kombinationen av en texturerad ytan och det stabila greppet som naturgummi ger, är en vinnande kombinationen. Tidigare har mattor från Jade satt standarden för grepp högt men jag skulle säga att eKO Manduka yogamatta är jämförbar, kanske till och med lite bättre på grund av ytstrukturen.
 • Gummit: Teoretiskt håller sig Manduka yogamatta renare än andra yogamattor av naturgummi. Det beror på att denna yogamatta från Manduka har stängda celler. Många andra yogamattor på marknaden har öppna celler (likt en svamp), vilket kan vara en samlingsplats för svett och bakterier. Den känns renare helt enkelt.
 • Hållbarhet: Materialet är högkvalitativt och slitstarkt.
 • Stabilitet på golvet: Jag tycker att Manduka yogamatta håller sig kvar på golvet och glider inte.
 • Tjocklek och dämpning: Liknande tjocklek (och vikt) som Manduka Pro, vilket ger en väldigt trygg och jordad känsla.
 • Utseende: Manduka yogamatta finns i många olika färger och färgkombinationer.

Nackdelar

 • Lukten: Manduka yogamatta har en lukt som först är fruktansvärt hemsk. Det luktar någonstans mellan bränd plast och popcorn, haha. Lukten är definitivt värre än någon annan yogamatta jag haft. Det försvinner efter ett tag, men det tar tid att vädra den och torka av regelbundet. Är man väldigt luktkänslig rekommenderar jag en yogamatta från Jade istället (även om min Jade yogamatta också tog lite tid att vädra ur).
 • Strävhet: Naturgummi är ganska strävt, vilket ger ett bra grepp utan glid. I vissa positioner vill man dock glida mellan positionerna och då kan denna yogamatta från Manduka vara lite sträv.

Ekologisk yogamatta från Manduka

Det finns två olika val av ekologisk yogamatta från Manduka, en normaltjock om 5 mm och en lite tunnare om 4 mm. Vilken du väljer beror på vilka behov du har i din yoga-praktik. Själv tycker jag att det är skönare att ha en tjockare matta när jag genomför lugnare yogaformer, som Yinyoga eller Kundalini, medan en tunnare matta är att föredra i tuffare yogaklasser, som Ashtanga/Power yoga, där du behöver mer kontakt med underlaget.

eKO Manduka yogamatta 5 mm

eKo yogamatta från Manduka
eKO yogamatta från Manduka med två härliga färgalternativ

eKO Manduka yogamatta i tjockleken 5 mm är ett bra val för dig som tränar “vanlig” yoga regelbundet. Det är en högkvalitativ och bra yogamatta för dig som är miljömedveten. Ytskiktet har en sjögräsliknande textur som gör att du inte glider och klarar av en medelmängd av svett. Svettas du mer än så rekommenderar jag en yogahanduk ovanpå yogamattan (jag lovar, det hjälper väldigt mycket). Manduka yogamatta finns i flera fina färger.

Alla 5 mm mattor hittar du här.

eKO Lite Manduka yogamatta 4 mm

Tunn yogamatta från Manduka
Ekologisk yogamatta från Manduka i en tunnare variant

eKO Lite Manduka yogamatta är lite tunnare än standardvarianten med sina 4 mm. Det här är en lättare yogamatta, vilket passar dig som vill ha mer kontakt med underlaget. Att ha bättre kontakt med golvet kan vara av fördel om när du exempelvis övar handstående eller olika typer av balansövningar. Det är dock bättre med en tjockare yogamatta om du har problem med knän och leder. Om du tränar lugnare yogaformer rekommenderar jag även då den tjockare mattan. För mig är denna tunna Manduka yogamatta perfekt när jag kör Rocket-yoga.

Alla 4 mm mattor hittar du här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply