Många kvinnor drabbas av delade magmuskler under sin graviditet. Hos vissa återhämtar sig magen snabbt efter förlossningen medan andra får större besvär som kan vara en längre tid. Vad innebär egentligen delade magmuskler? Varför får man det? Vad kan man göra om man drabbats?
Vad är Rektusdiastas?
Rectusdiastas, diastasis recti, är benämningen på det som även brukar kallas för delade magmuskler. Det är vanligast efter en graviditet eller om man har gått ner väldigt mycket i vikt, men kan även ha med åldrande att göra och i vissa fall vara ett medfött tillstånd.
Det är helt ofarligt att magmusklerna så kallat “delar på sig”, men det kan göra ont och ge olika typer av besvär som är helt onödiga att gå omkring med. De muskler vi pratar om här är den berömda “sex-packen” – alltså musklerna mitt på magen.
Orsaken till delade magmuskler beror på att vävnaden mellan dessa muskler tänjs ut vilket leder till att magmusklerna kommer längre ifrån varandra än normalt. Musklerna stannar kvar i det läget efter att barnet kommit ut.
Det kan vara svårt att veta om man har drabbats av delade magmuskler eller inte, i det här inlägget ska jag försöka hjälpa dig att ta reda på det.
Hur många får diastas?
I snitt drabbas omkring 30 % av delade magmuskler när magen växer och man ökar i vikt.
Om du har gått igenom en graviditet kan du kanske känna igen dig eftersom rektusdiastas är absolut vanligast hos gravida, av helt naturliga skäl, då magen växer i takt med fostret måste musklerna lämna lite plats för livmodern. När magen återställer sig ska ju även muskler och vävnad återgå till sitt ursprungsläge men ibland sker inte detta.
Hur många graviditeter man har gått igenom desto svårare kan det vara för musklerna att återställa sig. Tvilling- och trillingfödslar spelar också in på hur väl muskulaturen återhämtar sig.
Träning av inre magmuskler är väldigt viktigt efter förlossningen men tillståndet kan ändå stanna kvar upp till ett helt år efteråt.
Hur vet man om magen gått ihop efter graviditet?
Ja, hur vet man? Det finns ett antal symptom att ha koll på samt en enkel övning för att testa om magen har gått ihop eller inte. Ett normalt mellanrum mellan magmusklerna är generellt inte bredare än ett finger. Mer om hur du kan testa finns att läsa längre ner.
Delade magmuskler symptom
Det här med symptom kan vara klurigt eftersom det finns många olika tecken på att man eventuellt har delade magmuskler. Symptom som lika gärna kan ha andra orsaker. Besvären kan också bli värre om man låter tiden gå utan behandling eller träning.
Vanliga symptom är:
- Ont i magen. Muskeldelningen i sig gör oftast inte ont men i och med att magen inte har återställt sig som den ska påverkas den grundläggande stabiliteten i bålen. Många funktioner i kroppen är beroende av just stabilitet i core och rygg för att fungera optimalt. När det inte finns kan det göra ont. Tryck mot magen kan till exempel kännas obehagligt.
- Ont i ländryggen. Ryggen påverkas eftersom muskelgrupperna i mage och ländrygg sitter i anslutning till varandra.
- Bäckenbottenbesvär. Buk och bäckenbotten sitter ihop muskulärt. En svag bäckenbotten kan leda till inkontinensbesvär och rikliga mensblödningar.
- Utbuktning på magen/buken. Rectusdiastas kan synas genom att man får som en lite bulle på magen.
- Tarmproblem. I vissa fall går musklerna aldrig tillbaka och man får lära sig leva med det. Det är ovanligt med kroniska besvär till följd av delade magmuskler men det förekommer. Tarmproblem och ryggvärk är exempel på kroniska besvär. Då kan det till och med finnas skäl att operera.
Har jag Diastasis Recti?
Här nedan kan du göra ett test och se om du har Diastasis Recti.
Hur vet man om man har delade magmuskler?
Om du inte upplever några symptom kan det ändå vara så att du har rectusdiastas. Det är inte alltid det känns tydligt men kanske har du en misstanke ändå. Då är det så bra att det finns ett sätt att testa. Du kan själv testa om du har delade magmuskler genom att känna efter på magen med fingrarna.
Gör så här:
- Ligg på rygg på golvet med böjda knän och fötterna i marken. Placera två fingrar vid naveln och tryck lätt.
- Lyft huvudet in mot magen men håll kvar axlarna på golvet. Om du har delade magmuskler känner du ett mellanrum mellan musklerna som är omkring två fingrar brett. Då har du en muskeldelning.
Delade magmuskler test
Min kära vän Sanna har gjort en youtube-video med ett delade magmuskler test som du kan göra var som helst.
Kan man träna ihop delade magmuskler?
Ja, det kan man på sätt och vis. Fysisk träning är vägen att gå för att få bukt med rektusdiastas.
Rörelse i allmänhet ökar chanserna att kroppen återhämtar sig bra så träning är generellt super om man har delade magmuskler. Dock är det ju i vävnaden som problemet sitter och inte i själva muskeln. För tydlighetens skull vill jag därför poängtera att man inte kan träna vävnad specifikt, men genom att stärka musklerna påverkas förstås vävnaden också till återhämtning.
Mitt råd för att få bukt med rektusdiastas är att fokusera träningen på bäckenbotten, ryggmuskler och magmuskler i kombination med avslappning.
Avslappningen är viktig därför att tillsammans med muskeldelning kan man också vara spänd i bäckenbotten. Musklerna ska varken överspännas eller förslappas. En muskel som ständigt är spänd kommer att försvagas med tiden vilket bland annat påverkar din grundläggande hållning i kroppen.
Hur träna bort diastas?
Jag har skrivit om knipövningar och bäckenbottenträning i tidigare inlägg om graviditet. Det är jättevanligt att ha någon form av besvär i det här området efter en graviditet, av helt naturliga skäl, din kropp har ju gått igenom något otroligt påfrestande.
Core-övningar som till exempel plankan är alltid bra sätt att träna upp styrkan i bålen på ett försiktigt sätt.
Muskulaturen i bäckenbotten kan antingen vara överspänd eller slapp efter förlossning och båda tillstånden orsakar besvär. En helt vanlig knipövning kan ge dig indikation på om du har svårt att slappna av i bäckenbotten efter graviditeten.
Avslappning viktigt mot rektusdiastas
Avslappning handlar väldigt mycket om kontrollerad djupandning. Genom att vidga lungorna fullt ut och liksom andas med både bröstkorg och mage når avslappningen hela vägen ner genom kroppen till bäckenbotten.
Vid en inandning ska bäckenbotten slappna av men om du har delade magmuskler och är spänd så sker inte detta. Orsaken kan då vara att du har svårt att få till djupa andetag som verkligen vidgar bröstet och magen.
Andningsövningar vid spänd bäckenbotten
Övriga besvär kopplat till delade magmuskler och spänd bäckenbotten kan vara när du går på toaletten (svårt att kissa och bajsa), smärta vid sex, urinläckage vid ansträngning, samt allmänt obehag i området mellan pubisben, svanskota och sittben. Med avslappning kan man känna av vad som händer i kroppen tydligare. Här är tre andningsövningar som hjälper kroppen att slappna av:
- Andas i barnets position. I den här positionen öppnas bäckenbotten upp och överkroppen sträcks ut så att luften kan flöda fritt.
- Andas i omvänd barnets position. Här ligger du på rygg med armarna om knäna mot bröstet, eller med benen ut åt sidorna och håller om fotsulorna. Bäckenbotten öppnas upp vilket underlättar avslappning i de musklerna.
- Andas i sidliggande position. I den här positionen kan du känna med handen i sidan om bröstkorgen utvidgas ordentligt. Du kan också känna om bäckenbotten “öppnar och sluter” sig i takt med din andning.
Även om du inte känner någonting i början ska du fortsätta öva. Du märker skillnad så småningom fastän det kan ta sin tid.
Jag hoppas att det här inlägget ska hjälpa dig att förstå mer om delade magmuskler och vad du kan göra för att återhämta dig på bästa sätt!
No Comments