Bönor näringsvärde hälsofördelar
Kost och mat

11 skäl att Bönor är undervärderad Superfood


Bönor bör vara en basvara som fyller var man och kvinnas skafferi. Varför jag anser det kommer jag att berätta för dig i den här artikeln. Kort sammanfattat är bönor en fantastisk källa till protein samt vitaminer och mineraler. Dessutom är bönor billigt till skillnad från exempelvis animaliska produkter. Utöver det finns en mängd olika hälsofördelar.

Jag har fyllt hela mitt skafferi med billiga bönor, framförallt ekologiska, från matsmart.se och har sparat både i plånboken och på miljön! Gör det du också – se hela utbudet här.

Varför äta bönor?

Jag skulle säga att bönor troligtvis är ett av de livsmedel som är mest försummade och underskattade. I Brasilien, där jag bott med min man, är bönor en viktig del av baskosten. Det var först i Rio som jag verkligen fick som vana att lägga till dessa hälsoboosts i mina måltider.

Bönor har nämligen en myriad hälsofördelar och de passar in i flera olika matgrupper i matpyramiden (minns ni den från skolan?). De är rika på komplexa kolhydrater, har ett högt proteininnehåll och hör dessutom hemma bland grönsakerna.

Bönor näringsvärde, bönor protein bästa källan för vegansk protein.

Även om synen på matpyramiden kanske ändrats lite med åren är det tydligt att bönor passar in i samtliga kategorier.

Till skillnad från många proteinkällor ger bönor lite eller inget fett och är kolesterolfria. Faktum är att bönor faktiskt sänker kolesterol- och triglyceridnivåerna i stället för att de potentiellt kan öka, som vissa animaliska proteiner har visat sig göra.

11 anledningar varför bönor är superfood

Så även om de har funnits i århundraden är bönor en modern superfood. Här kommer 11 anledningar varför.

1. De är “hjärthjälpare”

Bönor är håller hjärtat friskt eftersom de innehåller en stor mängd av löslig fiber som kan sänka kolesterol och triglyceridnivåer.

2. De har låg fetthalt

De flesta bönor innehåller cirka 2 till 3 procent fett och inget kolesterol, såvida de inte bearbetas eller bereds med andra ingredienser, såsom svamp. Kontrollera alltid etiketten för att vara säker på innehållet.

3. De är fullproppade med protein

Många källor säger att vi borde äta mer växtproteiner, både för miljön och för kroppens skull. Cirka ½ kopp bönor ger 7 gram protein, samma mängd som i 30 gram kyckling, kött eller fisk. Dessutom är de en bra proteinkälla för exempelvis vegetarianer, veganer och individer som sällan äter animaliska produkter.

4. De balanserar blodsockret

Med ett lågt glykemiskt index innehåller bönor en fin blandning av komplexa kolhydrater och protein. På grund av detta smälter bönorna långsamt, vilket hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Det kan i sin tur minska trötthet och humörsvängningar.

5. De är miljövänliga

Till skillnad från köttproduktionen, som bidrar kraftigt till ökade koldioxidutsläpp, är bönor miljövänliga (särskilt om du väljer ekologiskt producerade). De kan dessutom närodlas i Sverige och behöver därmed inte fraktas stora sträckor.

6. De hjälper magen

Då bönor har ett högt fiberinnehåll hjälper de dig med tarmrörelser och förhindrar därmed förstoppning (läs mer: vad är fibrer bra för). Bönor är dessutom en bra fiberkälla för dig som är känslig för gluten. OBS! Var noga med att dricka ordentligt med vatten efter att du ätit mat med mycket fibrer.

7. Du blir mätt

Kidneybönor näringsvärde

Kidneybönor har högt näringsvärde och är goda att äta. Tillagnings-möjligheterna är oändliga.

Eftersom bönor metaboliseras långsammare än andra komplexa kolhydrater, kan de hjälpa till med viktminskning. Detta genom att de få oss att känna oss mätta utan att ha ett högt kaloriinnehåll.

8. De är praktiska

Konserver, frysta eller torra, bönor är billiga att köpa, samt lätta att förbereda och lagra. De finns i alla möjliga former och utföranden, bland annat bönmjöl och bönpasta.

9. De är plånboksvänliga

Bönor toppar i kategorin den billigaste proteinkällan, särskilt i jämförelse med färskt kött.

10. De är näringsrika

Bortsett från protein, komplexa kolhydrater och fibrer innehåller bönor ett kraftverk av näringsämnen. Dessa inkluderar vitaminer och mineraler, såsom koppar, folat, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium och zink. Utöver det är de rika på antioxidanter.

11. De är mångsidiga

Bönor kidneybönor kikärtor stora vita bönor

Bönor finns i många olika former och färger. Gemensamt är att de alla har högt näringsvärde och protein.

De kan införlivas i en huvudrätt (en chili), ätas som sido-rätt (ris och bönor), aptitretare (soppa) eller som mellanmål (hommus). Det är lätt att vara kreativ när du har så många bönor att välja på: kidneybönor, svarta bönor, stora vita bönor, garbanzo bönor (kikärter), samt ärter och linser i ditt skafferi. Dra fördel av deras olika former, storlekar och färger när du planerar måltider. Vilket är ditt favoritsätt att äta bönor?

Avslutande tips

Om du äter konserverade bönor rekommenderar jag att skölja dem i vatten innan du konsumerar. På så sätt kan du minska saltinnehållet med upp till 40 procent.

Här kan du köpa billiga bönor och dessutom göra miljön en tjänst (vilket du redan gör om du väljer bönor framför kött). Matsmart.se har det bästa utbudet av billiga basvaror och jag har själv sparat tusentals kronor på att handla hos dem.

Handla billiga bönor här.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply