Bärsele test ergobaby 360 babybjörn one
Gravid, Livsstil

Bärsele test – Babybjörn One vs. Ergobaby 360


Jag har gjort ett bärsele test mellan Babybjörn One och Ergobaby 360. Som en aktiv mamma vill jag ha de bästa hjälpmedlen för att mig och min dotter. Vi har ingen bil och vill ibland röra oss fritt utan barnvagnen – då är en bärsele bäst! Det här med bärselar är verkligen en djungel som kan framkalla stor beslutsångest. Vi fick Babybjörn One av min syster men ville testa Ergobaby 360 som ett alternativ. Här kommer ett utförligt bärsele test som förhoppningsvis hjälper dig att välja bästa bärselen för dig.

Köp bärsele till bästa pris här.

Att tänka på när du ska köpa bärsele

Ergobaby bärsele review

Specifikationerna för Ergobaby bärsele. Viktiga saker som barnets position och stöd för axlar/i midjan, samt bra-att-ha egenskaper som mesh-tyg och inbyggd solskyddshuva.

Att granska alla specifikationer och detaljer hos varje bärsele kan bli mycket överväldigande! Det första du bör göra innan du bestämmer dig för vilket märke och modell du vill köpa är att fundera över vilka egenskaper bärselen behöver ha. Är det viktigt för dig att ditt barn ska kunna sitta i olika positioner? Vill du även kunna bära din bebis på ryggen eller på höften? Är du orolig för att ditt barn kommer att bli för varmt eller för kallt? Vill du kunna amma i bärselen? Spelar priset någon roll? Vilken design och färg föredrar du?

Genom att svara på dessa frågor om vilka funktioner som är nödvändiga för dig, kommer du att omedelbart kunna utesluta de bärselar som helt enkelt inte uppfyller dina krav. Jag skulle säga att Ergobaby 360 och Babybjörn One uppfyller de flesta av tänkbara krav, på lite olika sätt.

Bäst i test bärsele Råd & Rön

babybjörn bärsele one air mesh

Babybjörn One bärsele blev bäst i test i Råd & Röns stora test 2014. Då var inte Ergobaby 360 med som garanterat skulle gett Babybjörnen en ordentlig match om titeln.

I Råd & Röns bärsele test 2014 blev Babybjörn One bästa bärselen men då testades inte Ergobaby 360 bra original-modellen. Dock anmärkte man på att nackstödet var klent, vilket jag inte alls uppfattar att det är. De tittade på allt från ergonomi till kemikalier och klämrisk.

Ett problem med många bärselar är att benöppningarna är för nära. Det som händer då är att benen faller nedåt vilket skapar en hängande ställning för barnet. Små barn ska sitta i en så kallad grodställning, där knäna är högre än deras höfter för att inte lägga för mycket tryck på rygg och höfter. Detta är något som Ergobaby 360 är erkänd för att klara av bra, det har däremot varit vissa diskussioner om Babybjörn One klarar kraven. Vad jag har förstått stämmer inte detta.

Bärsele test – så gick det till

Detta bärsele test bygger på mina erfarenheter av att använda Babybjörn One och Ergobaby 360. Var medveten om att detta är mina åsikter och att de kan skilja från dina upplevelser. Alla människor är olika byggda och har olika tycke och smak. Även våra barn är olika, både vad gäller deras storlek och behov.

Med det sagt är det viktigt att en bärsele uppfyller några väsentliga krav. För dig som vill använda bärselen tycker jag att det är en stor fördel att välja mesh-tyg i respektive modell. På så sätt kan du vara säker på att bärselen andas och inte gör att din bebis överhettas. Tänk själv hur varm sommaren var 2018. Jag var gravid då och hade svårt att klara värmen bara i min kropp, med en bebis utanpå magen kan jag tänka mig att det är minst lika varmt!

En sak att tänka på är att bärselen ska kunna växa med att din bebis blir större. Både Babybjörn One och Ergobaby 360 har löst detta, men på olika sätt. Om du väljer Ergobaby 360 Omni behöver du inte tänka efter så noga, men om du köper Ergobaby 360 Performance som jag har i detta test, vi köpte bärselen när min dotter var lite äldre och hon är ganska stor, behöver du köpa ett separat spädbarnsinlägg för några hundra. Babybjörn One har ett blixtlås inbyggt som gör att du kan ändra sittytan när bebisen blivit större.

Mina kriterier – bärsele test

Det är aningen svårt att bedöma två produkter som har samma funktion, och som båda har styrkor och svagheter. Vissa saker är bättre hos ena tillverkaren och så vidare. Det finns likheter men det finns också en hel del skillnader. Här är kriterierna jag bedömer produkterna utifrån:

 • Barnets ergonomi & positioner
 • Bärarens ergonomi & användarvänlighet
 • Bärpositioner
 • Säkerhet
 • Temperatur & material
 • Anpassningsbarhet
 • Övrigt
 • Pris

Måste-krav för att välja bästa bärselen (utifrån barnets perspektiv)

 • Nackskyddet ska ge tillräckligt stöd. Nacken är känslig på nyfödda och det är viktigt att få ordentligt med stöd. Det är även bra när barnen blivit större och somnar i bärselen, då vill man inte att nacken ska hänga bakåt.
 • Sittpositionen ska vara ergonomisk. Bebisar ska sitta som grodor med ryggen c-formad och med knäna ovanför höfterna. Detta för att avlasta ryggen och höfterna på barnet. Din bärsele ska ge bra stöd för höfter, rygg och nacke.
 • Barnet ska sitta bekvämt. Förutom att barnet ska sitta ergonomiskt är det viktigt att de inte blir klämda av knappar eller spännen samt att inga delar trycker obehagligt mot deras kropp och hud. Bärselen får inte heller begränsa barnets möjlighet att röra sig och ändra position.

Båda bärselar uppfyller dessa krav och därmed kommer jag inte gå in så mycket mer på det i detta bärsele test.

Barnets ergonomi och positioner

Babybjörn har fått kritik i USA för att vara farligt för bebisens höftutveckling, då benen hänger för mycket nedåt. Man menade att Babybjörn inte uppfyllde barnets behov av att sitta i grodposition. Detta har dock avfärdats av företaget och det har även verifierats av flera experter att så inte är fallet. Jag har själv inte upplevt något problem med detta hos min Babybjörn One.

Ergobaby 360 spädbarnsinlägg

Ergobaby 360 kräver ett spädbarnsinlägg om du vill använda den till dem allra minsta. Foto: ergobaby.com.

Om du köper en Ergobaby 360 Performance måste du komplettera med ett spädbarnsinlägg så att barnet kommer upp. Köper du modellen Ergobaby 360 Omni behöver du inte tänka på det, men du får betala några hundra till. Babybjörn One är lätt att justera efter att barnet växer, med hjälp av en dragkedja invändigt som möjliggör två positioner.

Att fälla upp nackstödet på Ergobaby 360 görs med hjälp av knappar, medan det på Babybjörn One är clip-in spännen. Stor fördel till Babybjörn i detta fall då det kan vara riktigt krångligt att operera med knappar över barnet, framförallt om hen inte är still.

Däremot har Ergobaby 360 en liten gardin inbyggd i nackstödet som kan fällas över barnets huvud om det sover eller för att skydda från solen. Stort plus!

Möjligheten att sitta framåt är viktigt för att barnet ska upptäcka världen. Båda bärselarna uppfyller detta krav och där ser jag ingen större skillnad mellan modellerna.

Jag skulle säga att detta kriterium blir oavgjort med liten fördel till Babybjörn.

Bärarens ergonomi och användarvänlighet

babybjörn bärsele mesh

Babybjörnens clip-in spännen (spännet “dras på”) gör den väldigt lätt att ta av och på. Foto: babybjorn.com.

Som ni alla vet så har man ofta bråttom som småbarnsförälder. Är det inte för att man är sen till BVC så är bebisen övertrött och behöver sova helst nyss. Här tycker jag att det finns en del viktiga skillnader mellan Ergobaby 360 och Babybjörn One bärsele. Det är betydligt lättare att få på sig Babybjörn vs Ergobaby. Clip-in spännen gör det superlätt att anpassa selen när barnet sitter i (fälla upp nackstödet bla). Detta minskar stressen helt klart, MEN.

När du väl fått på dig Ergobabyn är den så mycket skönare att ha på sig. Jag vet att jag får stöd av väldigt många användare när jag säger att Babybjörn trycker på rygg och nacke på ett sätt som gör att man lätt får ont efter bara några minuters användning. Jag har själv haft problem med ont i nacken och Babybjörnen blev till slut en plåga, det var faktiskt därför vi köpte en Ergobaby.

Ergobabys spännen är placerade på bärarens rygg, vilket gjorde det väldigt krångligt att ta på sig selen i början. Detta är en vanesak och man hittar sin teknik med tiden. Men, du kan nästa få vrida armen ur led för att nå clipsen mellan skulderbladen om du inte justerat dem innan! Du får helt enkelt trä på dig den som en tröja, vilket även gäller för Babybjörn One (men Babybjörn Original har en annan lättare konstruktion).

Har du liten kropp är Babybjörn One ganska stor. Jag och min man är väldigt olika storlek, han är 194 cm och bredaxlad. För honom är detta inte ett problem och egentligen inte för mig heller. Men, är du petite ska nog överväga en Ergobaby.

Ergobaby har bredare höftbälte och tjockare axelband som är vadderade. Det blir en betydligt skönare upplevelse för dig som förälder och vi bär ju runt på vara barn rätt mycket, eller hur? Är du som jag aktiv och planerar att gå mycket är de krökta och vadderade axelremmarna hos denna modell till stor hjälp med avlastningen. Denna del blir det därför Ergobaby 360 som vinner detta moment av mitt bärsele test.

Bärpositioner

Ergobaby 360 bärsele bärsätt bärpositioner

Ergobaby 360 erbjuder som namnet antyder, bärpositioner i alla riktningar. Foto: ergobaby.com.

Både Ergobaby 360 gör det möjligt att bära i fyra olika positioner. Du kan ha ditt barn vänt mot ditt bröst, framåtvänt, på ryggen eller höften. Vi har endast framåt, bakåt och på höften. Än så länge har jag inte velat testa på ryggen för jag vill ha uppsikt över min dotter.Dock ska jag säga att Babybjörn One troligtvis kommer ha en lättare och mer stabil övergång från framåtburet till att bära på ryggen. Det är så jag upplever konstruktionen, men har som sagt inte testat detta fullt ut än. Detta är något som jag kommer komplettera detta bärsele test med framöver.

Med Babybjörn One däremot kan du inte bära barnet på höften. Just nu ser jag inte en jättestor fördel med att Ergobabyn erbjuder detta bärsätt, men det kanske ändras med tiden.

Här vinner Ergobaby igen då möjligheterna att bära på höften finns där.

Säkerhet

Min personliga uppfattning är att Babybjörnen är något säkrare. Det är väldigt svårt för barnet att falla ur selen när du tar av dig den då den lätt anpassas med clip-in funktionen.

Jag blev lite rädd första gången jag använde Ergobabyn. När man tar av sig den över huvudet (motsatt hur man tar på sig den) faller hela sittdelen framåt och bebisen kan falla ur. Det var läskigt för att jag inte var medveten om det, men detta är inget problem om man är en van användare då man så klart tar ur barnet mer försiktigt. Öva ovanför en säng första gången är mitt tips, oavsett vilken modell du väljer.

En annan nackdel med Ergobaby som jag läst om är att man måste hålla fast barnet på höften om man ska byta position till ryggen. Därefter ska man krångla på sig axelremmarna med den andra handen. Åter igen en fråga om träning så klart, men Babybjörn har löst detta med säkerheten vid på-/avtagandet lite bättre helt klart. Du kan bara snurra runt barnet utan att riskera att hen faller ut.

Babybjörn One vinner detta säkerhetstest.

Temperatur och material

Materialet i din bärsele spelar en stor roll i hur varmt eller kallt ditt lilla barn kommer att bli. Båda mina bärselar är i mesh-material Babybjörn One Air och Ergobaby 360 Cool Air. Dessa nätmaterial erbjuder mer andningsförmåga att hålla barnet och dig själv svalt under sommarhalvåret. Jag ser ingen nackdel med att ha ett material som andas på vintern, barnet har då ändå på sig varmare kläder.

Så, för dig som vill kunna använda bärselen på sommaren tycker jag att du ska investera i en bärsele i mesh.

Båda selarna går att tvätta i maskin, tack och lov! Ni som börjat med majskrokar och annan kladdig mat förstår vad jag menar.

Det finns inte direkt någon skillnad i material mellan Babybjörn One Air och Ergobaby 360 Performance Cool Air, båda är tillverkade i polyester. Babybjörnen har några inslag av bomull i sittdelen, oklart varför. Dock inget som ger någon särskild fördel eller nackdel.

Denna bärsele test delen blir oavgjord.

Instruktioner om hur du använder Ergobabyn på höften, det var väldigt krångligt att få till det första gången. Men skam den som ger sig.

Anpassningsbarhet från spädbarn till större barn

Som jag sa tidigare så kräver flera av Ergobaby modeller att du köper ett spädbarnsinlägg. Detta tycker jag är lite löjligt faktiskt, det kan inte kosta många kronor för dem att inkludera detta. Istället säljs dem för några hundralappar av företaget. Det går att köpa dessa begagnat så klart, då barnet “växer ur” dem ganska snabbt. Spädbarnsinsatsen är solid och stabil, men motverkar lite funktionen att bärselen är i mesh och andas inte lika bra i den delen som ändå är så nära bebisen.

Här få jag välja att ge fördel till Babybjörn One.

Övrigt

Ergobaby bärsele erbjuder möjlighet att amma direkt i selen. Detta går inte att göra i Babybjörn One.

Pris

Ergobaby Performance 360 Cool Air är billigare än Babybjörn One Air, men det är lite orättvist att jämföra så. Egentligen ska man jämföra Ergobaby Omni 360 med Babybjörnen då de är mer likvärdiga. Omni är några hundralappar dyrare.

Sammanfattning

bärsele test ergobaby 360 performance cool air mesh

Både jag och bebis är nöjda med Ergobaby 360 bärsele. Hur cool får man inte vara i solkeps?

Bärselar är som skor: det som är bekvämt för en person kanske inte är bekväm för en annan. Tänk på vad du vill att din bärsele och då blir det lättare att bestämma sig mellan dessa modeller, eller någon annan för den delen.

Jag började med Babybjörn One i mesh och har varit väldigt nöjd med allt förutom ergonomin för mig som bärare. Jag får ont nästan direkt och det blev till slut ohållbart. Med det sagt är inte Ergobaby 360 Cool Air helt komplett heller. Denna bärsele är något krångligare att använda, lite dyrare och du behöver välja om du ska ha spädbarnsinlägg eller inte.

Med det sagt vinner ändå Ergobaby i mitt bärsele test helt enkelt för att jag kan ha den på mig utan att få ont. Att ha problem med nacke, axlar och rygg är jag verkligen inte ensam om och även om du inte har problem känns det som att problemen kan komma på grund av att vi föräldrar bär på våra barn så ofta (och inte alltid i perfekta ergonomiska positioner, inte sant?).

Vilken är bästa bärselen?

Utifrån detta bärsele test kan jag sammanfatta mina köprekommendationer enligt följande:

Har du inga problem med nacke, rygg och axlar är ändå Babybjörn One Air en riktigt bra bärsele. Framförallt för män skulle jag säga eftersom de ofta är lite större än oss kvinnor. Babybjörnen kan du köpa HÄR.

Ergobaby är som sagt min favorit och jag är supernöjd. Om du ska köpa bärsele till en nyfödd rekommenderar jag att du väljer modellen Omni som du kan köpa HÄR.

Om du som jag “byter upp dig” och inte behöver spädbarnsinsats (eller kan tänka dig att köpa det separat) går det lika bra med Performance som du kan köpa HÄR.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply