Att säga nej
Hälsa, Livsstil

Vikten av att säga nej för att ge tid åt sånt som är viktigt

Många av oss (även jag) vill vara alla till freds, hitta på mängder av roliga saker och alltid vara så trevlig, lättsam och hjälpsam som möjligt. Ja det är självklart att vi ska sträva efter att vara allt detta, men bara i den mån vi orkar med. Att alltid vara så kommer orsaka otroliga mängder stress och stor ångest, för vi orkar helt enkelt inte med att alltid finnas till för alla. Vi måste finnas för oss själva också och detta innebär att vi måste kunna säga ifrån och säga nej, för vårt eget bästa. Detta får man antingen lära sig eller bittert erfara genom att i värsta fall bli utbränd.

Ta inte på dig för mycket

Jag är en sån som alltid tar på mig för mycket. Det är något jag jobbar mycket med, men det är en svår vana att bryta. I grunden handlar det nog om att man inte tycker att man duger om man bara går på 100%, eller förbjude bara 80% när man exempelvis är sjuk.

När vi tar på oss att ex. passa någons barn och förbereda en presentation till någon annan och hålla den tredje sällskap och handla åt en annan så gör vi självklart allt detta för att vi vill. Vi vill hjälpa till och vi vill vara en bra vän. Vi vill få beröm för hur duktiga och omtänksamma vi är. Allt detta stämmer ju, vi ses som en bra vän och vi får komplimanger, men samtidigt når andra tankar oss. Hjälper jag hen så måste jag hjälpa hen också. Tänk om personen tycker att jag anstränger mig för mycket/ för lite/ fel/ för noggrant. Jag har egentligen inte tid för detta men jag gör det ändå, det måste gå jag vill ju vara en bra vän. Alla dessa tankar måste också tas på allvar då det är dem som får oss att må dåligt och bli stressade.

En annan gång det är viktigt att kunna säga nej är inom ens karriär och ens yrke. Oavsett om du har ett högavlönat arbete eller ett vikariat så måste du se till att må bra. Ta inte på dig för mycket arbete, säg nej om du känner dig orättvist behandlad.

Dessa tankar måste inte bara tas på allvar de måste också förhindras, genom att säga nej.

Vad är det värsta som kan hända av att säga nej?

Vi vill inte bli den som säger nej när någon vill ses eller ha hjälp. Då kommer ju alla andra tycka att jag är tråkig eller självisk. Jag har varit livrädd för detta. Men kommer de verkligen döma dig för det? Skulle du kalla någon tråkig bara för att hen inte har tid att ta en fika? Nej det skulle du antagligen inte så varför skulle någon annan kalla dig tråkig?

För att vi ska kunna vårda våra relationer så måste vi se till att vi själva mår bra först. Har du inte tid att ta hand om dig själv så kommer det märkas på dina relationer med andra, alla de möten du planerar in kan bli stressade och opersonliga då tiden egentligen inte finns. Se istället till att ta dig tiden till färre möten men som betyder mer, det kommer alla må bra av.

Ett annat problem jag har med att säga nej är att jag tycker att så mycket är roligt och vill inte säga nej för att missa det roliga. Men, när det blir för mycket av det roliga blir det inte roligt längre. Då känner man att man inte har tid kvar till att verkligen engagera sig i det man gör och det är väldigt otillfredsställande. Därför är det bättre att säga nej och göra några prioriterade saker riktigt bra.

Slutsats

Så för ditt eget bästa, säg nej och prioritera det du verkligen vill göra. Ingen kommer kritisera dig för att du inte kunde just till helgen, tvärt om så kommer de som verkligen bryr sig om dig vara glada för att du ser till att du mår bra.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply