Årets influensa influensa eller förkylning
Hälsa

Årets influensa och förkylningar – 5 tips hur du håller dig frisk när alla andra är sjuka

Kyla, förkylningar och årets influensa, årstiden när du går till jobb/skola i mörker och kommer hem när det är lika mörkt är här. Du är tvungen att dela arbetsplats och klassrum med dina kollegor som hostar, snorar och snörvlar. Som inte det vore nog är alla offentliga platser och transportmedel fulla med sjuklingar och framförallt barn med aggressiva dagis-bacillusker. Det är dags att du bygger upp ett försvar mot årets influensa och de förkylningar som härjar runt omkring dig. Här är mina bästa tips på hur.

Kry app, kry appen

Influensa eller förkylning?

Influensa eller förkylning – det är frågan. Båda har liknande symptom men de orsakas av olika virus. Eftersom dessa två typer av sjukdomar har liknande symtom kan det vara svårt att se skillnaden mellan dem enbart baserat på symptomen. I allmänhet är influensan värre än en vanlig förkylning och förkylning mildare

Symptomen på influensa kan inkludera feber eller känsla av feber / frossa, hosta, ont i halsen, rinnande eller täppt näsa, ont i muskler och kroppen, huvudvärk och extrem trötthet. Förkylningssymptom är vanligtvis mildare än symptomen på influensa. Människor med förkylning är mer benägna att drabbas av rinnande eller täppt näsa.

Förkylningar genererar generellt inte allvarliga hälsoproblem, såsom lunginflammation, bakterieinfektioner eller sjukhusvistelser. Influensa däremot kan innebära mycket allvarliga komplikationer, speciellt för dem med nedsatt immunförsvar, äldre och barn.

När ska du söka vård?

Du behöver generellt inte söka vård för “vanlig” influensa. Akutmottagningarna svämmar över med influensa-sjuka patienter som de oftast inte kan hjälpa alls. Mitt tips är att först testa kryappen om du känner dig orolig, alternativt att ringa sjukvårdsupplysningen. Att ta dit till en akutmottagning kan bidra till att influensan sprids vidare.

Har du extremt hög feber eller om influensan drabbat ett litet barn eller en äldre person bör du söka rådgivning. I annat fall är det vila, vatten och eventuellt febernedsättande medicin som gäller.

Så skyddar du dig mot årets influensa

Vitaminer förkylning influensa undvika att bli sjuk bygga upp immunförsvaret

Att äta ordentligt med vitaminer för att stärka immunförsvaret är viktigt för att undvika att bli sjuk i årets influensa. Mer tips hittar du längre ner. (foto: pexels.com)

Bakterier och årets influensa sprids som en löpeld i gemensamma utrymmen. När människor nyser, hostar eller pratar, sprider de partiklar som kan innehålla influensa och andra virus. Dessa partiklar blir luftburna och lägger sig sedan på ytor. Beroende på vilket virus eller bakterier en person har, kanske du inte ens behöver interagera med dem för att fånga upp deras bacillusker i ett gemensamt utrymme. Vissa bakterier och virus, till exempel influensa, kan till exempel överleva på hårda ytor i minst en dag. Andra virus och bakterier dör snabbt i miljön utanför människokroppen.

Det finns några saker du kan göra för att skydda dig mot årets influensa och slippa bli sängliggande i en veckas tid. Jag har en väninna som varit sjuk i över två veckor denna influensasäsong. Även om du inte kan skydda dig till 100 procent finns det ändå några saker du kan göra för att minska risken att drabbas av influensa och förkylning.

1. Tvätta händerna ofta

Under dessa förkylnings- och influensatider är det allra bästa skyddet att hålla god hygien, framförallt att tvätta händerna regelbundet. Detta är det bästa sättet att ta bort bakterier, undvika att bli sjuk och att förhindra att bakterier sprids till andra. Gör även rent under naglarna ordentligt, där det gärna samlas bakterier. Målet är att döda alla bakterier du rört vid innan de tar sig till dina slemhinnor (mun, ögon och näsa).

Ett alkoholbaserat handrengöringsmedel ett bra alternativ om du inte kan tvätta händerna frekvent under dagen.

2. Undvik att röra vid ditt ansikte

Undvik även kontakt med mun, ögon och näsa om du inte tvättat händerna. Peta inte bort matrester i tänderna med naglarna, gräv inte efter snorkråkor (vi gör alla det) och gnugga inte i ögonen. Om bakterier får fäste på dina slemhinnor, har de en enkel transport in i din kropp. Så tvätta dina händer och undvik frestelsen att röra vid ditt ansikte.

3. Rengör arbetsytor

Se till att ytorna omkring dig är rena. Bakterier och virus sprids via nysningar, hosta och genom att någon tar på din arbetsbänk. Rengör ditt skrivbord /arbetsstation på jobbet, köksbänk och bord hemma samt dörrarnas handtag. Upprepa detta minst en gång om dagen.

4. Bygg upp ditt immunförsvar

Det allra viktigaste för att undvika att bli sjuk är att ha ett bra immunförsvar. Du kanske har hört att hälsa börjar i magen? Det är ofta magen som krånglar först om du är stressad och om du blir sjuk. Jag skrev ett inlägg om probiotika bäst i test, där jag berättade om de probiotikakapslar som jag tar dagligen för att bygga upp mitt immunförsvar. Jag har inte varit ordentligt sjuk på länge, förut brukade förkylningarna avlösa varandra.

Att ha en hälsosam livsstil kan i allmänhet förbättra ditt immunsystem och hjälpa till att förhindra att du blir sjuk. Utöver probiotika tar jag också ett mycket bra multivitamin varje dag.

5. Sov ordentligt

En viktig del för att stödja ditt immunförsvar är att du får tillräckligt med sömn. Om du inte prioriterar sömn och driver på dig själv för hårt, blir din kropp mindre bra på att kämpa tillbaka mot bakterier och virus, och du blir lättare sjuk. Om du har svårt att somna, rekommenderar jag dig att testa meditation. Du kan även läsa mitt inlägg med tips om bättre sömn.

 

Kry app, kry träffa läkare online

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Sanna januari 23, 2018 at 12:04 e m

  Alltid bra med lite sådana tips ! Speciellt i dessa tider!

  • Reply Fitnessfia januari 23, 2018 at 12:23 e m

   Ja, det är många runt omkring som är drabbade. Jag har klarat mig bra, peppar peppar!

 • Reply Sandra Jönsson januari 23, 2018 at 3:25 e m

  Tack för en grundlig guide och lista (och snyggt hur du har sammankopplat artikeln med tidigare artiklar du skrivit)! Du skriver om probiotika och multivitamin – hur länge var du tvungen att äta det för att känna att kroppen blev mer resistent mot till exempel förkylningar?

 • Reply Malin Lundskog januari 23, 2018 at 3:42 e m

  He he he – har precis tidsinställt ett blogginlägg till på fredag där jag ger mina bästa tips på hur du håller dig frisk i dessa tider … Är i princip i linje med dina tips 😉 BRA TIPS! Jag har till exempel inte med probitikatipset – tack för det!

  //Malin

  • Reply Malin Lundskog januari 23, 2018 at 3:53 e m

   (OCH: vi kan inte få nog av tips på förkylningsundvikningar tror jag – bra att vi är många som tipsar)

  • Reply Fitnessfia januari 23, 2018 at 3:59 e m

   Haha, vi har många beröringspunkter! Det är så när man skriver om hälsa. Ser fram emot att läsa ditt inlägg!

 • Reply Karoline januari 30, 2018 at 9:19 f m

  Bra inlägg!

 • Reply Lillfoppan januari 30, 2018 at 10:08 f m

  Bra tips!

 • Reply Cristina januari 30, 2018 at 10:12 f m

  Tack för påminnelsen! Man läser ju om detta varje år men glömmer det lika snabbt 😛

 • Leave a Reply