Ägg näringsvärde näringsinnehåll ägg kalorier
Kost och mat

Ägg näringsvärde och hälsofördelar

Ett äggs näringsvärde är endast 75 kalorier med 7 gram högkvalitativt protein, 5 gram fett och 1,6 gram mättat fett, tillsammans med järn, vitaminer, mineraler och karotenoider. Ägg är en basvara som ätits av människor i alla år. Tänk så mycket ägg vi konsumerar! Stekta till frukost, i pannkakssmeten och kokta ägghalvor till alla högtider. Om inte detta är tecken nog på att ägg är ett riktigt bra livsmedel så kommer här några fler anledningar.

Ägg näringsinnehåll

Ägg är fyllda av protein och har lågt innehåll av kolhydrater vilket gör dem perfekta för den som inte vill öka sitt fettlager men ändå bygga muskler. De innehåller nämligen alla de aminosyror som den mänskliga kroppen behöver. Det betyder i sin tur att ägg är perfekta för den som vill bygga eller bara underhålla sina muskler. Just äggvitor kan stå för hela ditt proteinintag om du så vill. Jag rekommenderar dock en varierad kost. Det höga proteininnehållet gör att man känner sig mätt länge och alltså inte småäter på annat onyttigt.

Lätt att tillaga

Jag älskar att äta ägg. Oavsett om jag blandar dem med lök och tomater till en härlig omelett eller i mina nyttiga proteinpannkakor. Även om bakverk är gott och ofta innehåller ägg så kanske de inte är det optimala sättet att inta sina ägg, som tur är så finns det ju bättre metoder.

Till frukost är det lätt att steka ägg eller koka dem. Kokta ägg kan man till och med förbereda dagen innan så är de är redo att ätas snabbt innan jobbet eller skolan. Med en frukost baserad på ägg så slipper du bli hungrig under dagen. Vill man steka sina ägg så kan man också välja att göra äggröra eller en omelett med goda tillbehör.

Den som vill öka innehållet av kolhydrater kan äta ihop med bröd. Du som vill ha mer vitaminer och mineraler fyller ut äggen med säsongens grönsaker.

Billigt

För att vara den supermat som ägg faktiskt är så är de extremt billiga. Om vi tar exemplet med ägg till frukost så är ägg betydligt mycket billigare än andra frukostingredienser. När du väl köpt en kartong ägg så håller de även länge och det är inte ofta man behöver kasta ägg, de går alltid åt. Om man har ägg som håller på att bli dåliga så är det lätt att slänga ihop någon maträtt med dem som en paj med en äggstanning eller en omelett.

Ägg kolesterol

Det är sant att ägg innehåller kolesterol men det du ska konsumera en väldigt stor mängd för att det ska påverka dig negativt. Människokroppen är smart och kan kontrollera egna produktionsnivåer av kolesterol när du äter mat med höga nivåer. Detta gäller dock normalfriska människor, personer med olika typer av hjärt- och kärlsjukdomar bör vara mer försiktiga och rådgöra med läkare.

Snabba tips för ägg:

För att äggen ska bli lätta att skala efter att de kokats så lägg dem i kallt vatten direkt efter att de kokats.

Om du är osäker huruvida äggen du har i kylskåpet har blivit gamla eller inte så finns det ett lätt sätt att testa detta. Fyll en skål eller en burk med kallt vatten och lägg äggen i den. De ägg som är gamla kommer flyta upp till ytan och dessa ska då inte ätas. Färska ägg sjunker till botten. Du kommer även garanterat känna på lukten om de är dåliga, ruttna ägg stinker!

Så, underskatta inte äggen! De är en fantastisk basingrediens som alltid borde finnas hemma.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close