Träningsmotivation börja träna träning motivation börja gymma
Hälsa, Träning

4 tips om Träningsmotivation: så ser du till att träningen blir av

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Dagens träningsmotivation handlar om att ta sig till träningen de där dagarna då det känns extra motigt. Visst händer det att jag skippar träningen, det gör vi alla. Det är dock lätt att hamna i dåliga vanor om du hoppar över träningen så fort det går emot. Vardagen är ibland tuff, med mycket stress, jobb och annat som kräver din tid och energi. Det är faktiskt just då du behöver ta dig tid till träningen som mest. Här delar jag med mig av 4 tips som jag använt för att se till att träningen blir av. (Foto: @ackerheimphotography)

Alla vill skippa träningen ibland

Jag äääääälskar att träna, att bli svettig och ta ut mina muskler till max. Men, jag ska erkänna för dig; jag har också de där dagarna när jag verkligen inte vill gå till gymmet. När allt känns som en vettig ursäkt för att inte gå. Det händer att jag hoppar över träningen, men det är väldigt sällan. Anledningen till det är att jag vet hur gott det gör mig, och hur lätt det är att bryta sina rutiner och få ännu jobbigare att komma iväg till slut.

Motion är i grunden en form av självomsorg, att röra på sig är att hedra din kropps behov av att göra det. Om tar hand om våra kroppar blir fysiska och mentala hinder i livet mer överkomliga. Det finns dock ett undantag och det är när kroppen verkligen behöver vila.

Men, ibland behöver kroppen vila

Kroppen vila, vila från träningen, övertränad
Ibland behöver kroppen bara få vila.

Om du tränat intensivt en tid kan din kropp börja säga ifrån. Antingen genom att hela kroppen värker, att du blir förkyl eller via en kraftig olust att ta sig till träningen. Tipsen med träningsmotivation i det här inlägget handlar inte om dessa gånger, för att gå emot kroppen när den verkligen behöver vila är bara dumt. Dessa tips handlar om de gånger då du har kapacitet att träna, men är trött, osugen eller bara rent av lat.

Att ta sig till träningen / gymmet när din träningsmotivation är låg

Tyvärr är det motstånd som står mellan oss och vår träning stort och obevekligt. “No excuses” är en vanlig term inom träningsvärlden. Men i ärlighetens namn finns det ju hur många ursäkter som helst, inte sant? En del av dem är rent av logiska. Men ofta handlar det inte alls om ursäkter bara om att bekämpa motstånd – att göra saker mer realistiska och ta bort hinder som står i vägen för oss och våra träningspass.

Motstånd skapar vilken anledning som helst för att hindra dig från att göra det du ska

I det här fallet står “det du ska” för din träning. Tack och lov kan motståndet övervinnas! Det följande är fyra enkla strategier för att hjälpa dig att göra det.

1. Ta ansvar och involvera andra

Träningskompis roligare träning tillsammans
Min träningskompis och PT Michele såg alltid till att träningen blev av.

Det äldsta och bästa verktyget mot motståndskraft är också en av de mest effektiva: be andra att hålla dig ansvarig för dina planer. Detta kan exempelvis göras genom att anmäla sig till ett lopp och berätta för folk på jobbet eller genom att ha en gymkompis som pushar dig när ursäkterna haglar.

Om du säger att du ska göra något och andra människor räknar med att du ska göra det, är det mer sannolikt att du faktiskt gör det. Två gånger jag tog mig till gymmet i förra veckan berodde båda på min sambo. Jag hade berättat om mina planer och sedan drog han med mig när jag försökte att skippa träningen.

Med modern teknologi kan vi till och med använda appar och online communities till det (ett bra exempel är Stickk.com som du kan läsa om i mitt inlägg om träningsmål). Aktivitetsarmband och Facebook-grupper är effektiva och alternativa metoder för ökat ansvar.

2. Skapa minsta möjliga motstånd

Träna med minibands öka motivationen träna hemma
Minska motståndet och ursäkterna genom att förebygga alla hinder. Ha träningsutrustning hemma är ett exempel på en lätt åtgärd som kan göra stor skillnad.

Om motstånd är problemet är det värt att analysera lite om vad som kan skapa minsta möjliga motstånd. Du har säkert insikt i vilka de främsta ursäkterna till att träningen inte blir av är. Kanske är det att det är för kallt ute, att det är för långt till gymmet eller att du är för trött efter jobbet. Bra, då vet du vart du ska börja.

Om du är trött efter jobbet är det bra att ha din träningsväska packad med dig på morgonen. På så sätt slipper du gå hem emellan och därmed riskera att fastna i soffan. Om du är hemma och har svårt att komma iväg. Prova ta på dig dina träningskläder så ska du se att det helt plötsligt blir lättare att komma iväg. Anledningen: du har redan committat dig.

Avstånd är en faktor som jag försöker begränsa. Jag vet att det är större risk att jag inte går om det är långt till gymmet. För många år sedan när jag bodde en bit ifrån, brukade jag vara så lat att jag tog bilen till gymmet ibland – då blev träningen ju i alla fall av!

En annan sak som funkat för mig på senare tid då jag behövt avbryta träningen ibland eller inte kunnat komma iväg för att det varit så fruktansvärt kallt, är att ha lite gymutrustning hemma. Det kan vara bra att ha några billiga hantlar / kettlebells, gummiband och en träningsmatta.

Om du kan skapa en miljö med färre yttre hinder, ökar du sannolikheten för att övervinna motståndet.

3. Effektiv mini-dos av träning

En minimal effektiv dos är den minsta eller kortaste mängd av något du kan göra medan du fortfarande får en positiv effekt. Istället för att plåga dig igenom ett 1,5-timmes långt träningspass, överväg 30 minuter eller ännu mindre. Om du bara har 10 minuter, använd de 10 minuterna för att röra dig, för det räknas faktiskt!

Vi går ofta runt och tror att träningspass behöver vara otroligt långa och jobbiga för att ha någon som helst effekt. Jag fick själv ett uppvaknande från den här myten när jag tränade med min PT i Rio. Michele sa till mig: träna max en timme och gör det ordentligt och rätt. Innan dess hade jag spenderat minst 1,5 timme per pass på gymmet.

Även om det är trevligt att ibland kunna ta sig tiden till ett längre träningspass, är det inte alltid att tiden tillåter det. Om vi då väljer att inte göra någonting, istället för att ta den där raska korta promenaden på 15 min eller ett svettigt 30 minuters träningspass hemma, förlorar vi både rutinen och de positiva effekterna som kommer med träning.

Om du bestämmer dig för att träna konsekvent, oavsett träningslängden, kommer du med större sannolikt att skapa en hållbar, långsiktig vana.

4. Omvärdera dina avsikter med att träna

Dans träning motivation kalorier salsa bachata
Är gym inte din grej? Tvinga inte dig själv att göra något du verkligen inte vill för att gå ner i vikt. Prova Salsa eller något annat istället (Bachata på bilden). Foto: @alexanderelling

Det kanske säger sig självt, men de som tränar för att de mår bra av det har större benägenhet att ha en hälsosam vikt än de som tränar för att få en snyggare kropp och gå ner i vikt. Omvärdera dina intentioner med träningen om du gör det bara för att få en platt mage eller tappa 10 kg i vikt. Kan du hitta bättre och mer långsiktig träningsmotivation?

Ibland kan det handla om att hitta rätt träningsform för dig. Jag har blivit helt frälst i styrketräning, som jag inte alls förstod grejen med förut. Vägen dit var att förstå hur maskiner och träning med fria vikter fungerade. Kanske gym inte alls är din grej, men vad är det då i så fall? Dansa salsa? Body pump? Simning? Hitta något du gillar och fokusera på att göra det för att du tycker att det är roligt och mår bra av det – så kommer ofta resten på köpet.

När vi stressar och blir besatta av omöjliga skönhetsideal och att få den perfekta kroppen, blir träningen inte något roligt och lättsamt utan något kravfyllt. Men om vi kan lära oss träna för att få röra på oss och att se träningen som ett medel för självomsorg och en metod för att hedra våra kroppar, kan vi börja övervinna detta motstånd.

Tack för att du läste. Kolla gärna även mitt inlägg med träningsmotivation: 10 sätt att förbättra motivationen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Malin Lundskog januari 15, 2018 at 8:36 f m

    Bra tips du delar med dig av! Finns nog ingen som inte känner igen sig i det du skriver.

    Och det här med ursäkter! Oj, så många det finns 😉 (Kör just nu en serie om det på bloggen – om ursäkter och varför de finns)

  • Leave a Reply