30 dagars utmaning challenge
Hälsa, Kroppsideal, Träning

En 30 dagars utmaning kan göra mer skada än nytta

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Funderar du på en 30 dagars utmaning? Ok, låt mig försöka få dig på lite andra tankar. Det har varit en explosion av challenges på Instagram, Facebook och av bloggare, hälsocoacher, PT-profiler osv. Och det säljer, för det finns ju något lockande med att köra en kort tävling mot sig själv, en slags quick fix. Kanske får du äntligen drömkroppen? Överöst av bilder på lyckosamma exempel och löften, kör du igång. Du kanske till och med slutför. Men vad händer sen?

Att drastiskt förändra sin kropp och hälsa tar mer än 30 dagar

Det är lätt att leta en quick fix och hoppa på en 30 dagars utmaning. En rivstart kan få dig att komma igång, men med vad? Har du verkligen som mål att klara plankan för livet? Problemet med dessa challenges är att de är designade för att du ska göra en snabb insats och sedan klappa dig själv på axeln. Sen då? Min kritik mot dessa snabba lösningar är att de inte inriktar sig på att förändra livsstilen och de dåliga vanorna.

Snabba lösningar är precis vad bantningsindustrin lever på. Varför tror du att bantningsföretagen tjänar så mycket pengar, om dessa lågkaloridieter och pulverkurer verkligen funkade? Nej, just det. Ingen vill äta pulver hela livet och ingen vill heller göra plankan varje dag året om.

30 dagar challenge plankan burpees squats

Jag rekommenderar att du planerar mer långsiktigt än en 30 dagar challenge

Att förändra sin kropp och hälsa tar längre tid än 30 dagar. Små framsteg är naturligtvis möjliga, men lura inte dig själv. Byggandet av en stark, slank kropp (beroende på en persons startpunkt) tar månader, till och med år, av konsekvent ansträngning. De människor du ser i på omslagen till fitness tidskrifter, till exempel, blev inte så ens på några månader. Det ligger år av konsekvent träning och hälsosam kost bakom den kroppen.

Istället för en 30 dagars utmaning

Min utmaning till dig, istället för en 30 dagars utmaning, är att hitta en långsiktig livsstil som funkar. Du behöver hitta något som du gillar att göra i träningsväg för att du ska kunna hålla i – i mer än 30 dagar! Du behöver även hitta en kost som funkar långsiktigt, som du trivs med och inte kämpar med hela tiden. Den här livsstilen ska upprepas, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad och även år efter år. Om du inte trivs med hur du lever i vardagen, kommer du aldrig att orka hålla i den livsstilen.

“For changes to be of any true value, they’ve got to be lasting and consistent.” – Tony Robbins

Precis som med krävande kortsiktiga dieter, kommer en engångs-challenge inte göra mycket. Du behöver satsa på att skapa nya vanor och nya mönster, som du kan hålla under en längre tidshorisont.

Så min fråga är, vad händer efter denna 30 dagars utmaning? Är den tänkt som en rivstart till en långvarig förändring? Varför inte börja med den grundläggande förändringen direkt? Den förändringen kommer inte att handla om att göra x antal squats på en dag eller hålla plankan i x antal sekunder. Den kommer att handla om hur du kan lägga upp ett schema som funkar i vardagen, både vad gäller kost och motion. Hur du kan börja prioritera din hälsa och ditt välmående.

Konsekvent citat uthållighet

Det kräver vissa investeringar av dig, speciellt initialt och framförallt mentalt. För det kommer inte att vara lika lätt som en 30 dagars utmaning. Långsiktighet kan vara påfrestande. Du måste välja att gå till träningen de dagar då du inte känner för det (om du inte är sjuk). Du måste välja rätt mat, även när du har en dålig vecka med mycket stress.

Slutsats

Alla människor försöker hacka processen av dåliga vanor, ta de enkla och snabba vägarna. Med quick fixes försöker vi överkompensera för att vi varit “dåliga”, något som sällan håller i längden.

Har du läst så här långt kanske du undrar vad jag menar med att en 30 dagars utmaning kan göra mer skada än nytta? Jag menar inte att det är en risk för fysiska skador och slitage (sträckningar, inflammationer), vilket det visserligen är när man gör en sån inriktad och monoton träning, kanske även som tidigare otränad. Jag talar om att lura sig själv rent mentalt, att inte vara ärlig mot sig själv. Kommer verkligen den här utmaningen få dig på rätt köl? Är det vad du verkligen behöver? Kan den få dig att bryta dina dåliga vanor (i det här fallet kanske stillasittande) på lång sikt?

Utbilda dig själv om din egen kropp och tänk kritiskt. Läs på om träning, testa på olika former – hitta något som passar dig på lång sikt. Gör samma sak med kosten om du behöver det. Välj en tidshorisont om 1-2 år, inte 30 dagar. Experimentera dig fram och ha roligt under tiden!

Om du vill bli friskare, starkare, gå ner i vikt eller bara känna dig fantastisk – behandla hur du äter och rör din kropp på samma sätt. En 30 dagars utmaning kommer inte att göra detta för dig – du måste göra de få stora sakerna som producerar de bästa resultaten ofta och konsekvent.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Malin Lundskog oktober 30, 2017 at 12:01 e m

  Hear hear! Oj, vad jag håller med dig när det gäller alla de här utmaningarna. Tycker att 30-dagarsutmaningar är kul om det handlar om en början till att skaffa sig en ny vana, mentala utmaningar, fixa tänket liksom och hitta sitt eget utgångsläge. De andra – vad fasen är meningen med dem egentligen. Tja, mer än sälj då …

  //Malin

  • Reply Fitnessfia oktober 30, 2017 at 12:45 e m

   Ja precis, det är så människohjärnan funkar. Hoppas att fler får upp ögonen för långsiktigheten, även om den vid första tanken kan kännas lite “tråkig”.

  Leave a Reply