Ut i naturen, vistas i naturen, må bra av naturen, hälsofördelar
Hälsa

7 vetenskapliga skäl att gå ut i naturen

Ta dig ut i naturen och få oanade hälsoeffekter på köpet. För mig som jobbar hemifrån är det absolut nödvändigt att komma ut en stund varje dag. Då jag inte går till jobbet och får komma ut på så sätt, försöker jag att planera promenader med vänner eller att uträtta ärenden medan det är ljust. I Sverige är just ljuset det stora problemet så här i hösttider och många lider av D-vitaminbrist på grund av det. Här nedan är ytterligare 11 skäl att ta dig ut även om det kan bära emot.

1. Förbättrat korttidsminne

I en studie på University of Michigan fick studenter uppdelade i två grupper utföra ett kort minnesprov. En grupp tog en promenad runt en liten skogsdunge och den andra hälften tog en promenad längs en stadsgata. När deltagarna återvände och gjorde testet igen var de som hade gått bland träd nästan 20% bättre än första gången. De som hade tagit i stadens sevärdheter i fick inte konsekvent förbättrade resultat.

2. Återställd mental energi

Känner du den känslan där din hjärna helt tar stopp? Forskare kallar det “mental trötthet”. En sak som kan hjälpa dig att komma tillbaka är att vistas i stärkande och lugnande miljöer, vilket forskning har funnit betyder: gå ut i naturen. En studie visade att människors mentala energi kom tillbaka bara genom att de tittade på bilder av naturen (bilder av stadsscener hade ingen sådan effekt).

Bär på ett strå vara i naturen vildhallon

Att trä vildhallon på ett strå kan göra under för din mentala hälsa

3. Minskad stress

Spänd och stressad? Ge dig ut i naturen. En studie visade att studenter som vistades i skogen i två nätter hade lägre nivåer av kortisol – ett hormon som ofta används som markör för stress – än de som tillbringade den tiden i staden. I en annan studie fann forskare en minskning av både hjärtfrekvensen och nivåerna av kortisol i ämnen i skogen jämfört med de i staden. Bland kontorsarbetare hör även utsikten över natur ut genom ett fönster ihop med lägre stress och högre arbetsnöjdhet.

4. Minskad inflammation

Inflammation är en naturlig process som kroppen använder för att reagera på hot som skada (t ex en stukad tå) och patogener (t.ex. exponering av influensan). Men när inflammation går till överdrift är den associerad i varierande grad med ett brett spektrum av sjukdomar, inklusive autoimmuna störningar, inflammatorisk tarmsjukdom, depression och cancer. Spendera tid i naturen kan vara ett sätt att hjälpa till att hålla inflammationen under kontroll.

I en studie hade studenter som tillbringade tid i skogen lägre nivåer av inflammation än de som tillbringade tid i staden. I en annan studie hade äldre patienter som hade sänts på en veckolång resa in i skogen minskade tecken på inflammation samt en positiv effekt på högt blodtryck.

5. Förbättrad koncentration

Vi vet att naturen är “restaurerande”. En annan sak som en promenad i naturen kan bidra till är förbättrad uppmärksamhet. I en studie arbetade forskare för att deltagarnas fokus. Sedan fick en del av gruppen ta en promenad i naturen, en annan del av gruppen gick en promenad genom staden och resten bara slappnade av. När de kom tillbaka presterade naturgruppen bäst på en korrekturläsningsuppgift.

Naturens effekt på koncentrationen kan hjälpa barn med ADHD, som har visat koncentrera sig bättre efter bara 20 minuter i en park.

6. Skarpare tänkande och kreativitet

Njuta av naturen, bara vara i naturen

Här sitter jag och njuter, samtidigt som jag får massa hälsofördelar.

Föreställ dig en terapi som inte hade några kända biverkningar, var lättillgänglig och kan förbättra din kognitiva funktion utan kostnad. Det är vad naturen kan göra för dig!

När högskolestudenter uppmanades att upprepa sekvenser av nummer tillbaka till forskarna var de mycket mer exakta efter en promenad i naturen. Detta resultat bygger på forskning som visade hur naturen kan återställa uppmärksamhet och minne. En annan studie visade att människor som vistades i naturen i fyra dagar ökade deras prestanda på ett kreativt problemlösningstest med 50%.

7. Förbättrat immunförsvar

Den cellulära aktiviteten som är förknippad med naturen ger en allmän förbättring av immunsystemet. En vistelse i naturen kan alltså hjälpa dig att bekämpa mindre allvarliga sjukdomar, som förkylningar och mindre infektioner.

En studie från 2010 relaterade till denna effekt och konstaterade att “alla dessa resultat tyder starkt på att skogsmiljöer har positiva effekter på det mänskliga immunförsvaret”, men de la samtidigt till att mer forskning om förhållandet mellan natur och immunförsvar behövs.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Charlotte oktober 4, 2017 at 7:33 f m

  Tacksam för att du uppmärksammar mig på hur relativt enkelt det kan vara att må bra … och vilken resurs naturen är. Moder Jord is da shit.

  • Reply Fitnessfia oktober 4, 2017 at 2:34 e m

   Haha yes it is!

 • Reply Nina - Min Klockaregård oktober 4, 2017 at 6:36 e m

  Naturen är fantastisk! Och frisk luft varje dag gör ju underverk

 • Reply AngelicasVärld oktober 4, 2017 at 7:36 e m

  Jaaa sååå rätt!! Jag är ute så mycket det bara går!

 • Leave a Reply

  Close