Träning och metabolism, träning påverkar metabolismen
Kost och mat, Träning

Hur träning påverkar din ämnesomsättning

De flesta är av uppfattningen att träning påverkar (förbättrar) ämnesomsättningen. Denna föreställning är till mestadels sann, men det är viktigt att gå in lite djupare på hur och varför du kan få din ämnesomsättning att utvecklas genom träning.

Sätten att bränna kalorier

Ordet ”metabolism” betyder i huvudsak ”bränna kalorier för att ge din kropp den energi den behöver”. Som jag pratade mer ingående om i min bok Kosten är 80 % (ladda ner gratis här) finns det tre sätt för din kropp att bränna kalorier:

 • Det metaboliska behovet i vila, Resting metabolic rate (RMR): Din RMR står för upp till 75 procent av den energi som du bränner varje dag. Din kropp behöver förse dina organ med energi även när du inte gör något. RMR är kalorierna som din kropp bränner i vila. Det är den energi du förbränner när du sitter, sover, står, etc.
 • Matens termogena effekt, Thermic effect of food (TEF): När du äter måste kroppen värma upp värmen i matsmältningssystemet för att bearbeta maten. Det kräver mer energi än när du sitter med en tom mage. TEF svarar vanligtvis inte mer än 10 procent av den energi som du använder på en dag.
 • Den metaboliska behovet till fysiska aktivitet, Physical activity energy expenditure (PAEE): Det här är all energi som du förbränner när du arbetar eller gör någon form av aktivitet. Oavsett om du tvättar, går upp för trappan, plockar upp en låda eller lyfter hundratals kilo vikt på gymmet, så är det PAEE. Det är allt din rörelse (aktivitet) under dagen.

Mängden energi som du bränner på en dag är summan av dessa tre kaloriförbränningsmetoder.

Hur träning påverkar din ämnesomsättning

PAEE påverkas alltid av hur mycket aktivitet du gör på en dag. Ju mer du rör dig eller tränar, desto mer kalorier förbränns till dessa utgifter. Att öka antalet kalorier du bränner via PAEE är ett sätt att påskynda en viktnedgång/fettförbränning.

Men frågan kvarstår: ”bränner man mer kalorier efter träning?” Det är här träning påverkar din vilande metabolism, din RMR.

När du lyfter vikter, springer, jogga, går eller på annat sätt låter dina muskler jobba, använder din kropp upp glukosen som har lagrats i dessa muskler. Det tar energi (kalorier) att fylla glukosen i de här musklerna, så träning bränner energi (kalorier) i musklerna samt energin som kroppen använder för att tanka musklerna.

Med träning som hjärt- eller uthållighetsträning använder du mycket lite glukos – istället fokuserar du på att bränna fettsyror (fett). Det betyder att kroppen inte behöver återställa glukosen, så det finns väldigt lite behov av tankning efter träningen. Det här är därför att låg intensitet, uthållighet och stabil träning inte ökar din RMR.

Å andra sidan, om du utför träning med hög intensitet eller lyfter vikter, använder du upp allt glukos i musklerna som jobbat. Det innebär att kroppen måste skicka mycket mer bränsle till musklerna, vilket tar längre tid. Mängden tid som krävs för att tanka din kropp varierar från person till person, men under den tid det tankas, ökar din RMR – mer mat förvandlas till energi (kalorier).

Slutsats

Om du vill öka din ämnesomsättning (RMR, i det här fallet) ska du utföra träning som tömmer glukos i musklerna i stället för fettsyror i kroppen. Det betyder träning med hög intensitet eller styrketräning. Du kommer genom dessa att öka din ämnesomsättning även efter att du är färdig med träningen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Nathalie Sjögren november 16, 2017 at 9:27 f m

  Intressant. Tack för att du förklarar utförligt. Nu hänger jag med. 🙂

 • Reply Chaly november 17, 2017 at 10:57 e m

  Det intresserar folk alltid; hur man kan förbränna mer när man vilar. Bra inlägg!

 • Leave a Reply

  Close