Tjejgym könsdiskriminering frizon religion
Gym-övningar, Hälsa, Livsstil, Träning

Tjejgym – frizon eller könsdiskriminering?

Det finns ett tjejgym, en särskild avdelning för tjejer, på gymmet där jag tränar i Sverige. Jag skulle säga att jag kanske spenderar 25% av tiden där inne. Jag gillar inte könsdiskriminering, och jag kan tycka att tjejgym faktiskt är det. Sedan finns det en annan sida av mig som uppskattar alla egenskaper som särskilt gym för tjejer har. Jag står på två ben och vet inte vad jag ska tycka, är det en frizon för oss tjejer eller är det könsdiskriminering? Kanske både ock?

Fördelar med tjejgym

Det finns många fördelar med tjejgym. På gymmet där jag tränar i Sverige är det alltid rent, fräscht och gott om plats vid maskiner och fria vikter. Det är i princip alltid ordning och reda, vikterna ställs tillbaka efter användning och de som tränar torkar av efter sig. Det finns även ett lugn där inne som jag uppskattar ibland när jag är stressad själv. Jag upplever också att tjejerna på mitt tjejgym är uppmuntrande mot varandra och vågar fråga om tips av varandra. Om detta beror på att det inte är några killar runt om har jag svårt att svara på.

En av anledningarna till att tjejgym ens existerar är att tjejer ska få träna ifred. Sanningen är att många tjejer inte skulle gå till gymmet om det inte fanns en särskild sektion. Det kan vara av religiösa skäl, att man känner sig utstirrad av män (ja, det förekommer väldigt ofta!), att man är osäker kring sin kropp och vill vara i ett mindre utrymme, att man vill slippa stånkande/stönande/vikt-smällande män eller att man helt enkelt tycker om att det är renare och fräschare.

Nackdelar med ett särskilt gym för tjejer

Nackdelarna med ett tjejgym, som jag ser det, är att det egentligen är fel ur ett könsperspektiv. En relativt stor yta är reserverad endast för ena könet vilket gör ytan för den genomsnittlige gymbesökaren mindre. Ur ett användningsperspektiv är tjejgymmet mindre utrustat, framförallt vad gäller lite tyngre hantlar. En annan sak som inte är bra är att en del tjejer tar med sig utrustning in på tjejgymmet och lämnar det sedan där, vilket med för att killarna på andra sidan väggen inte har tillgång till träningsutrustningen.

Som en feminist och förespråkare av jämställdhet är det svårt att motivera ett tjejgym. Risken är att det skapar ytterligare avstånd mellan könen, något som vi istället borde försöka få bort. Kanske ligger lösningen istället i något annat än tjejgym?

Vart finns gym för tjejer?

Här hittar du gym för tjejer:

Slutsats

Alla ska ha möjligheten att känna sig bekväma att träna. Om lösningen är tjejgym eller ej är en svår fråga. Så länge det finns ett tjejgym kommer jag att använda det delar av tiden. Ärligt talat skulle jag inte ha några problem med att det fanns ett killgym.

Vad tycker ni i den här frågan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Powered by themekiller.com